Resepi : Popia Basah

Assalamualaikum...
Ada sesiapa yang suka makan popia basah? Meh aku nak share. Resepi ni aku amik daripada mak aku, mak selalu buatkan popia basah ni bila aku request. Tapi along aku paling suka makan popia basah ni. Popia basah ni terkenal di negara Kemboja dan Vietnam.
sheila shahfiekry
Resepi sangat mudah, lepas ni korang boleh cuba buat ya. Makanan yang sihat ni, tak rugi mencuba. Tak terliur ke korang? Jujur please >_______< 
sheila shahfiekry
bahan utama - popia lut sinar namanya :p
sheila shahfiekry
bahan kedua terpenting, bihun cap CampCamp
sheila shahfiekry
ayam potong kecil + lobak + bawang merah + bawang putih = digoreng, minyak sedikit je
sheila shahfiekry
salad
sheila shahfiekry
rupa popia lut sinar tersebut. 
sheila shahfiekry
prosesnya :-
*Ayam yang dipotong kecil digoreng bersama lobak, bawang putih dan bawang merah dalam minyak yang sedikit ya. Kita tanak kolestrol. hihi. Tambah perasa yang bersesuaian untuk inti popia.
*Popia lutsinar tu, kena lap dengan air sejuk di kedua belah popia untuk layukan popia tersebut.
*Proceed balut popia macam biasa je, yang penting untuk based kena bubuh bihun dulu, salad kemudian baru inti ayam tau
Taraaaaaaaaaa :-
sheila shahfiekry
Untuk kuah :-
Hanya perlukan bawang putih yang dihiris nipis, kacang tanah yang ditumbuk (jangan terlalu hancur tau), kicap jenama Knife dan sedikit air masak. Campurkan semua bahan tersebut tetapi sebagai amaran nak bagitau kicap tu takmuh banyak sangat. Nanti masin. Tambah air masak biar sesedap rasa :)
sheila shahfiekry
terliur babe :p
sheila shahfiekry
siap untuk di ngap ;p
p/s : aku boleh ngap 10 ketul tau, hihi >____<

21 comments:

  1. Assalamualaikum sheila...

    woahhhh! bulan ramadan menu popia basah la yang paling ditunggu2. Kenit suka last produk tu...moist dan menyelerakan heeee (^_^). Tapau sikit? ehehehehe :D

    ReplyDelete
  2. best nya..belum pernah makan lg lah popia basah ni..dh terliur tgk pic2 tu..kulit popia lutsinar pun saly bru firstime dengar ni..:)

    ReplyDelete
  3. Lain dgn jual kt sini..sbb sini kulitnya buat sendiri...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum shiela....wah !!! nampak sedap la terliur tengok...:)

    ReplyDelete
  5. nampak sedap & mudah nak buat ni...tq share resepi ni

    ReplyDelete
  6. emmmmm....dah boleh ngap, dapnye terliur la.

    ReplyDelete
  7. popia basah sgt sedap..selalu ssh nk beli sbb kena berebut dgn ramai org, lps ni boleh try resepi Sheila..:)

    ReplyDelete
  8. telan air liur sebab lapar, suka popia basah ni tapi tak pandai buat.

    ReplyDelete
  9. air liur dah meleleh dah ni..hampir sebaldi! ahaha..jujur ni..
    sedap la popia basah..my peberet tuuu

    ReplyDelete
  10. patutlah lain macam popia dia sheila. bhn2 tu kena beli kat sanalah kan?

    ReplyDelete
  11. xreti buat sendiri..tapi beli selalu...kat sini,ada certain place je yg sedap..kat Suria Sabah xsedap.haha

    ReplyDelete
  12. assalam.. wahh..sedapnye...terliur sy... hihii.. boleh cube lepas ni :)

    ReplyDelete
  13. Lihat makanan ajer..aku terliur ...yummy..yummy

    ReplyDelete
  14. faberet niiii!! kalau bubuh ayam ke apa, lagi sedap,.,,, perghhhhhhhhhhhhhh!

    ReplyDelete
  15. perggghh..terliur akak dibuatnya ni. nnt kalau sheila dtg melawat akak n baby, wajib buat ni utk akak tau. heheehehe

    ReplyDelete
  16. eh eh cm tu je ke buat kuah popia tu? huhuhuhuhu.. bapokkk senangggg ;p

    ReplyDelete
  17. sos tu unik.. tak pernah nampaklah popia macam ni.. mana nak cr huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum moksu .. waahhhh ada salad :D

    ReplyDelete
  19. Pepagi dah terliur......
    Hehheheheh..

    ReplyDelete
  20. sheila suka makn popia ke??..hhee

    ReplyDelete
  21. boleh la try buat untuk juadah berbuka puasa ..

    ReplyDelete