Assalamualaikum...



Wallah! Lama okey tak update entri masak-masak. hihi. FYI ini hasil tangan kak reen aku. Dia buat, aku tukang snap. Biasalah blogger kan. hahahha. Haruslah nak sharing dengan korang-korang yang suka makan macam aku ni. hiewhiew ;p

Bahan-bahan :-
Swiss role - perisa coklat
Custard powder - birds
Kristal jelly - perisa stroberi
Peach slide - ayam brand
Susu cair - gold coin

1) swiss role tu haruslah dipotong sama lebar sebab nak biar cantik bila dipotong masa makan nanti

2) Sekiranya ada lubang-lubang antara potongan kek tersebut, sumbat dengan lebihan kek biar sama macam dalam gambar ya
3) Masukkan kastard 3 sudu tinggi, gula satu senduk leper, susu cair satu tin, air masak satu tin. Gaul dan masak atas api sederhana. Make sure gaul tau, sampai likat dan sebati adunannya
4) Tuang atas lapisan kek
5) Hias buah pic di atas adunan tadi. Jangan lupa tekan sikit buah pic tu ke dalam adunan supaya masa dah bubuh adunan terakhir, buah takkan terapung
6) Kristal jelly + 400 ml air masak, digaul dan dimasak atas api sederhana biar sampai larut
7) Tuang ke atas lapisan buah pic. Sila tengok gambar ye

8) Lepas disejukkan, boleh hidang dan makan sepuasnya. hehehehhe
Anak buah aku tak menyabar dia tengok desert sedap depan mata. hahahhaha. Kredit to Kak Reen aku, next time aku pulak nak buat. hihi. Tak sempat nak snap gambar atas pinggan, habis licin semuanya. hehe. Jom masak dan pikat hati kesayangan >_______<
sedap tu shiela makan sejuk2..
ReplyDeleteigtkan sheila yg buat tadi..hehehe
ReplyDeletebtw mmg nampk sedap.. =D
salam ramadhan # 21m3h lum pernah buat lg triffle ni..mkn pernah la..hehe
ReplyDeletealaaa... ingat awk yg buat.... :p
ReplyDeletesila test skill sket.... ekekeke....
wow bestnya...dah lma nak buat tp xtry2 lg, sejak tgk dari blok kak neena anuar lg...huhu
ReplyDeletewaaa, bole cuba ni :) hehe
ReplyDeleteamboi sedap ni !
ReplyDeletei kalao buat pakai fresh milk....rasanya mcm sedap lagi..lepas tu masa makan hidang ngan ice cream or whipped cream..yummeyh!
ReplyDeletesedapnya kakak!da lama cari resipi ni taw!hehehe.btw,sudu tinggi tu mcm ne?
ReplyDeleteAssalamualaikum Sheila..nampak sedap nih..harus cuba nih...
ReplyDeletebila turn sheila pulak nak buat ??
ReplyDeleteehm.. seddapnya..
ReplyDeletetgk dr gaya anaknya tgk hasil tuu
ReplyDeletesedap sungguh laa tak sabar nak makan
Alahai sedapnyaaaaaa....nak sikitttttt uwaaaaaaaa
ReplyDeleteAssalamualaikum Sheila oitt...... sedapnya la hai shakira nengok... nak sikit...hhhuhuhui
ReplyDeleteakak hantar pinggan boleh?
ReplyDeletebestnya . . . . :D insyaAllah . nak try buat lah . . .
ReplyDeletetu hari ain ada terjah resepi ni kat blog lain. . . tapi tak paham cara dia buat . . . Alhamdulillah moksu terangkan titeww paham :p . macam ada jodoh dengan resepi ni . . wakakaka xD
ReplyDeletesedapnye triffle.. da lame tak buat.. selalu adik dengan ummi yang buat..
ReplyDeleteadoiiiyaiii terliur!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteSalah shiela! yummy....sedapnya. akak suka mkn triffle.
ReplyDeletemudah jgk nak buat.. wee...sedapnya =) nak cuba nanti lah..hehe
ReplyDeleteMenyelerakan , pernah buat sekali ;)
ReplyDeletehana suka makan segala jenis puding.. pos kat hana sebekas boleh..hehe
ReplyDeleterajin Sheila snap gambar ..nampak sedap tu..;)
ReplyDeletesedapnyerr...
ReplyDeletewaaaa, nampak sedap je sheila..napa xsnap masa dah potong..hehe..nak tgk dari tepi..
ReplyDelete