Puding Triffle

Assalamualaikum...
Wallah! Lama okey tak update entri masak-masak. hihi. FYI ini hasil tangan kak reen aku. Dia buat, aku tukang snap. Biasalah blogger kan. hahahha. Haruslah nak sharing dengan korang-korang yang suka makan macam aku ni. hiewhiew ;p
sheila shahfiekry
Bahan-bahan :-
Swiss role - perisa coklat
Custard powder - birds
Kristal jelly - perisa stroberi
Peach slide - ayam brand
Susu cair - gold coin
sheila shahfiekry
1) swiss role tu haruslah dipotong sama lebar sebab nak biar cantik bila dipotong masa makan nanti
sheila shahfiekry
2) Sekiranya ada lubang-lubang antara potongan kek tersebut, sumbat dengan lebihan kek biar sama macam dalam gambar ya
3) Masukkan kastard 3 sudu tinggi, gula satu senduk leper, susu cair satu tin, air masak satu tin. Gaul dan masak atas api sederhana. Make sure gaul tau, sampai likat dan sebati adunannya
4) Tuang atas lapisan kek
5) Hias buah pic di atas adunan tadi. Jangan lupa tekan sikit buah pic tu ke dalam adunan supaya masa dah bubuh adunan terakhir, buah takkan terapung 
6) Kristal jelly + 400 ml air masak, digaul dan dimasak atas api sederhana biar sampai larut 
7) Tuang ke atas lapisan buah pic. Sila tengok gambar ye 
sheila shahfiekry
8) Lepas disejukkan, boleh hidang dan makan sepuasnya. hehehehhe
Anak buah aku tak menyabar dia tengok desert sedap depan mata. hahahhaha. Kredit to Kak Reen aku, next time aku pulak nak buat. hihi. Tak sempat nak snap gambar atas pinggan, habis licin semuanya. hehe. Jom masak dan pikat hati kesayangan >_______<

27 comments:

  1. igtkan sheila yg buat tadi..hehehe
    btw mmg nampk sedap.. =D

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan # 21m3h lum pernah buat lg triffle ni..mkn pernah la..hehe

    ReplyDelete
  3. alaaa... ingat awk yg buat.... :p
    sila test skill sket.... ekekeke....

    ReplyDelete
  4. wow bestnya...dah lma nak buat tp xtry2 lg, sejak tgk dari blok kak neena anuar lg...huhu

    ReplyDelete
  5. i kalao buat pakai fresh milk....rasanya mcm sedap lagi..lepas tu masa makan hidang ngan ice cream or whipped cream..yummeyh!

    ReplyDelete
  6. sedapnya kakak!da lama cari resipi ni taw!hehehe.btw,sudu tinggi tu mcm ne?

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Sheila..nampak sedap nih..harus cuba nih...

    ReplyDelete
  8. bila turn sheila pulak nak buat ??

    ReplyDelete
  9. tgk dr gaya anaknya tgk hasil tuu
    sedap sungguh laa tak sabar nak makan

    ReplyDelete
  10. Alahai sedapnyaaaaaa....nak sikitttttt uwaaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Sheila oitt...... sedapnya la hai shakira nengok... nak sikit...hhhuhuhui

    ReplyDelete
  12. bestnya . . . . :D insyaAllah . nak try buat lah . . .

    ReplyDelete
  13. tu hari ain ada terjah resepi ni kat blog lain. . . tapi tak paham cara dia buat . . . Alhamdulillah moksu terangkan titeww paham :p . macam ada jodoh dengan resepi ni . . wakakaka xD

    ReplyDelete
  14. sedapnye triffle.. da lame tak buat.. selalu adik dengan ummi yang buat..

    ReplyDelete
  15. adoiiiyaiii terliur!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Salah shiela! yummy....sedapnya. akak suka mkn triffle.

    ReplyDelete
  17. mudah jgk nak buat.. wee...sedapnya =) nak cuba nanti lah..hehe

    ReplyDelete
  18. Menyelerakan , pernah buat sekali ;)

    ReplyDelete
  19. hana suka makan segala jenis puding.. pos kat hana sebekas boleh..hehe

    ReplyDelete
  20. rajin Sheila snap gambar ..nampak sedap tu..;)

    ReplyDelete
  21. waaaa, nampak sedap je sheila..napa xsnap masa dah potong..hehe..nak tgk dari tepi..

    ReplyDelete