Assalamualaikum...
Haii semua orang! Apa khabar? Sihat ke? Kalau tak sihat, jangan lupa makan ubat ye... Entri pertama tahun 2015, adalah entri resepi. Wahhhh silalah korang semua jangan marah ye. Takda idea nak up entri baru. Ni kira modal lah juga, lama mengidam nak makan cucur labu. Sejak mengandungkan anakanda lagi, tapi asyik tak terbeli labu je. Semuanya sejak tengok Kak Intan Berlian update entri cucur labu ni. Memang buat terliur je kalau mengenangkan. Maka, kita buatlah sendiri (",)
Bahan utama haruslah labu, diikuti tepung gandum, gula, garam, baking soda dan juga air rebusan labu.Caranya senang banget :-
Labu kena rebus atau kukus ya. Aku kukuskan aje, dalam 10-15 minit camtu dah masak. Terus korek isi labu guna sudu. Memang senang je part ni. Pastu mix dengan tepung gandum.
Rupa setelah diadunkan semua bahan termasuk gula, garam, baking soda, tepung, labu dan air kukusan labu. hehehe. Gula/garam secukup rasa tau, pandai-pandai la korang sukat. Baking soda aku buh secubit dua je.
Taraaaa! Lepas goreng, makan panas-panas, memang hmpphhh sangat. Aku makan seorang je, suami tak suka cucur labu ni. ahhahaa. Nasib baik anakanda tak kembung perut sebab breastfeed dengan aku. hahahhahaa. Sekian, silalah balik buat sendiri okeyyyy (>____<)
16 comments
ini first time dengar cucur labu ! hihii selalu buat cekodok pisang je. labu buat pengat. nyumnyum :D
boleh try nie
Best2...t nk trylah...
Ya Allah terliur tengok!! Hahaha. Nanti nak buat jugak lah, mudah je ni. Terima kasih kak kongsi resepi :D
unik.tak suka labu.tapi boleh simpan juga idea ini kalau2 dapat labu tersangkut boleh buat untuk suami ker...tq 4 sharing.
sedap ye buat cucur? xpenah try lak.. biasa pengat je.. hehehe
Sedap!
wah.. boleh jadi bekal untuk ufairah nanti.. tq sheila.. share..
Simple jer nak masak nie...rajin dgn tak jer kan sheila..hehehe..
psst:- Sheila jom lah join akak sertai Bengkel Dutch Lady! For more details baca kat blog na.. >__<
sedap pulak tgok..yummy
ciksu x brani makan labu lagi
bru ni makan knduribada serawa labu
X pernh lgi d buat..wahh buat minum ptg pun best ni
belum pernah buat cucur labu ni
pergh boleh cuba ni
hehehe first time dengar. kat rumah emak tak masak labu.. makan kalau balik kampung saja., tu yang jakun =P
mailaah jalan jalan sini :D
Siti Yang Menaip
Patut la nk kupas kulit labu td keras sgt. Korek je ek isinya. Huhu