Persediaan Solid Food Adam | norsheilasalleh.blogspot.com

Persediaan Solid Food Adam

Assalamualaikum...
Punyalah excited nak start solid food kat anakanda Muhammad Adam Husni, alih-alih jatuh demam 2 hari sebelum masuk usia 6 bulan. Pasrah, kena lambatkan solid food dia. heeee. Check up pun kena anjak ke awal bulan Disember. For information, sekiranya anak demam injection tidak boleh diberikan (semasa check up bulanan)
Muka anakanda yang tak bermaya. Kain kuning atas kepala tu basah, haahha buat sejukkan kepala dia. Berapa kali jatuh dah tu, dia tak suka rasanya. Lastly, pakaikan cool fever masa tidur.
sheila shahfiekry
1) Food Processor

Berbalik kepada persediaan solid food Adam. Masa bulan 10 dah belikan Baby Bullet daripada Lazada. Tengah murah, haruslah grab. Dalam tu, diberikan sekali user manual and cookbook. Terbaik! Siap ada segala info cara penyediaan, penyimpanan dan resepi khas untuk baby. Tak wajib pun beli BB ni, tapi disebabkan aku teruja dengan food processor yang dibuat khas untuk baby.
sheila shahfiekry
Make your own baby food - you know EXACTLY what is going into each meal because you pick the ingredients. No starchy fillers, no hidden salt or sugar, no scary "non-food" suprises... The safest way to feed your baby!
What you get :-
berbaloi kan cuma RM70
klik Lazada untuk beli Baby Bullet
2) Feeding Set
Beli set mangkuk sudu dekat warehouse my dear. Yang sudu tommee tippee tu, my sis belikan untuk Adam. Yang bagusnya, kalau terlalu panas puri, sudu tu akan bertukar warna tau. Nanti i review kalau betul ye. ahhaha.
Masa dekat warehouse my dear tu, terjumpa 2 helai bibs yang besar maka kita beli. Dah pakaikan kat Adam, memang puas hati. Cover seluruh baju Adam. hehe hope takda la banyak sangat baju nak dibasuhnya.
sheila shahfiekry
sheila shahfiekry
3) Storage
Back up ice tray, konon tak cukup nak buat stok frozen puree in case nak kena tinggalkan Adam dekat my sis-in-law kalau ada hal kecemasan. hihiii. Nampak kat kedai dua ringgit, ice tray bernombor ni banyak pilihan warna tapi aku pilih warna kegemaran, hahahha. Pasrah baba dengan Adam ;p
sheila shahfiekry
4) Steamer
I pinjam mak punya je. haahaha
5) Penapis
Untuk tapis kasi puri lebih halus 
sheila shahfiekry
p/s : nantikan entri solid food pertama adam, heeee. 4 days rules kita ikut :))) 

17 comments

November 28, 2014 at 11:07 AM

ehh..apsal penapis kite sm.. hahaha..tina beli bekas plastik yg mcm bekas dadih tu je, pack pastu trus bw g BS.. senang..kekeke

November 28, 2014 at 11:17 AM

Eeee tak sabar nak tengok solid food Adam. Hehehe.

November 28, 2014 at 11:43 AM

bestnya ada baby

November 28, 2014 at 3:32 PM

sianya demam..mmm comel

November 28, 2014 at 3:37 PM

yeaayyy...adam dh nk makan ye =)
mule2 mmg excited n sonok nk sedia kan mknn diaorng tp bile dah lama2 jd mati kutu xth nk wat ape lg =p
asek ulang2 yg sama je...

November 28, 2014 at 4:55 PM

wahhh memang fully prepared mak adam ni hihihi. oh adam demam beralih bulan la tu kot.... yer... cepat sihat yer, nnt boleh mamam besh besh.

November 28, 2014 at 5:21 PM

Eh , macam kejap jer baby dah boleh makan solid food. YY pun macam tak sabar nak bagi Qaireen makan . Tapi Qaireen memang kuat nyusu .

November 28, 2014 at 5:32 PM

Anyonyo. Kecian nyer adam demam. Mummy dia dah siap belikan semua dah :D

November 29, 2014 at 7:52 PM

huhu..wah sama kaler lah..

November 30, 2014 at 12:00 AM

Shiela .adam dh boleh duduk ke?

November 30, 2014 at 12:52 AM

teringat time nurin dulu, anak pertama... gini la juga aida... bila da anak tiga, takde la semua nya baru :)
anyway, selamat bday ke 6 bulan adam cute!!!

November 30, 2014 at 8:48 AM

weee...best la anak dh boleh makan.

November 30, 2014 at 4:40 PM

as salam. wah! semua peralatan sudah dibeli utk si kecil. bagus tu. abe kie follows your blog..

December 2, 2014 at 4:40 AM

exsaited kannnn!!! hehehe

December 3, 2014 at 5:00 PM

Wahh bagusnya Mama Adam ni..memang semua nya dah complete ..mesti excited sangat..Semoga Adam cepat sembuh ye sayang..

December 12, 2014 at 2:43 PM

wah lengkap semua preparation yer,, mcm akak dulu jugak la..mmg excited nak start kasi Emir solid food masa tue..=D

January 8, 2015 at 11:10 PM

Saya guna beaba babycook.. ade steam and blender sekali

Post a Comment