norsheilasalleh.blogspot.com: 2017

Finally Free Diaper !

Assalamualaikum...

Moh ler kita cerita pasal potty training Adam Husni. Pengalaman dengan anak pertama, berdebor gila uii. Berbulan dah pasang niat, asyik delay delay kahkahhh. Ni ada entri potty training Adam Husni yang pernah update sebelum ni. Ada banyak tips dalam ni, insya Allah berguna hehehe.

Memang tahap penat tapir berguling-guling. Hihiii. Anak dua-dua hero kan, aktif sangat. Masa start pt Adam masuk usia dia 2 tahun 4 bulan, umar pula 6 bulan. Dia belum pandai cakap lagi masa ni, dugaan betul bab komunikasi.

Tapi bersyukur sangat, penat lelah mengajar slowly nampak perubahan. Dia dah mula faham kencing/berak dalam bilik air. Berak pun steady je sekaranf bagitau, " umi nak yak "... dia buka sendiri spender kegemaran dia, pergi bilik air, meneran sendirian. Dah siap, panggil umi cebok.

Yang penting, raikan setiap kali kejayaan anak. Contohnya aku cakap, taniah Adam, Adam pandai, big boy tak pakai pampers macam baba. Kihkihh ;))

Masa Adam 2 tahun 9 bulan (lebih-lebih), 2 minggu ajar tidur siang dalam mamai tu umi pesan jangan kencing, tahan kencing tau, Adam tak pakai pampers. Alhamdullilah berjaya. Tidur atas toto je, bentang kat ruang tamu. Tidur dua beradik.

Siang kalau keluar rumah main-main dengan kawan-kawan, pergi runcit memang dah tak pakai kecuali masuk tesco. Hahaa situ mana ada toilet dalam kawasan beli belah. Nak keluar jauh. So pakai juga pampers. Hihii

Sampai satu tahap, aku da penat nak bagi Adam pakai pampers. Sampai bila tak cuba untuk bagi Adam free diaper. Aku bawa anak-anak teman pergi kedai bakeri, kedai runcit, econsave, adam steady je. Bila tak tahan, dia bagitau nak kencing. Kelam kabut juga nasib pakai baby carrier, bertiga dalam jamban kedai bakeri hahaha.

Start dari situ, aku dah boleh handle Adam kat luar walaupun hanya bertiga dengan Umar. Proceed train waktu tidur malam. Amik masa 3 malam je ajar, dia tak pernah terjaga malam pergi kencing. Dia boleh tahan sampai pagi. Bagi susu sebelum tidur. Make sure sebelum tidur, dah bawa pergi kencing.

2 tahun 10 bulan 15 hari, Adam finally free diaper. Hari ni teman cik abg kita keluar. 1st time dia handle Adam kat jamban 2 kali. Alhamdullilah mudah je. Bila dah berjaya ni, alhamdullilah. Penat lelah sepanjang 7 bulan tu berbaloi. Terasa macam dah besar sangat anak sulung ni bila dia dah boleh bebas dari pakai pampers ;)

Masa start pt, dah target sebelum Adam masuk 3 tahun pada 25 Mei 2017, kena free diaper. Baru senang nak masuk playschool nanti. Hihiii

Sambung nervous nak persiapkan diri untuk potty training Muhammad Umar Ridhwan pula (",)

Jum Terjah Marissa Shoppe di TCE Baby Expo 30 Mac-2 Apr 2017

Assalamualaikum...

Marissa Shoppe antara kedai favourite aku. Nak beli barang keperluan anak-anak, mesti ke sini. Owner dia, Kak Nad selalu buat sales yang best-best. Ehh memang rugilah kalau tak beli kat kedai ni. Since my 1st son sampai 2nd son, memang shopping barang anak kat sini. hihii

Aku jenis setia, kalau dah jumpa kedai the best so aku setia dengan kedai yang sama je. Dulu pun pernah buat review ikhlas pasal kedai kak nad ni. Tak sangka sampai kak nad cari den nak bagi hadiah sebab entri tu ;) thank you kaknad. 

Ko cakap la, apa benda ko nak. Insya Allah, semua jenis barang ada. Stroller, buggy, baby carrier, wrap, botol susu pelbagai jenis, warmer, romper, sleepsuit, beg baby, toys, homemade food seperti puree, biskut, set berpantang, set mandian, milkbooster pun ada (biskut/serbuk utk buat minuman), electric lunch box pun ada ye. Aku sendiri tak bajet ada jual kat sini, merata aku terjah kedai baby lain, semua takde jual. Kat Marissa Shoppe juga boleh jumpa (>____<)

Antara barang yang kak nad jual dekat booth nanti :-

Kedai kaknad kat Shah Alam, maybe agak jauh la untuk korang datang... so nak bagitau, Marissa Shoppe join TCE Baby Expo 30 Mac-2 April kat Mid Valley. Siapa yang nak jimat kos, beli banyak barang anak-anak, moh ler save the date. Terjah baby expo dengan penuh berhemah ;)

Sejak ada anak-anak ni, benda paling tertunggu-tunggu untuk topup keperluan anak-anak adalah waktu sales. Sales bukan biasa-biasa ye, selalu barang keperluan anak-anak ni paling syok beli masa baby expo ! ;))

Siapalah tak suka pergi baby expo kan. Walaupun confirm ramai gila manusia sampai bergeser punggung, sentiasa jadi pilihan ibu bapa terutama 1st time parent. Hahaa. Aku dah merasa dulu (",)

Sumpah rambang mata kalau pergi baby expo. Memang serba serbi ada barang keperluan baby dan juga untuk ibu mengandung, berpantang, menyusu. Jangan taktahu sekarang memang hot item, homemade food baby pun ada dijual kat baby expo.

Confirm harga lebih murah daripada harga biasa kat kedai ye. Siap ada hadiah percuma, cabutan bertuah, harga luar jangkaan, free tester !!!

Save the date ya !!!
Marissa Shoppe Hall 1 booth 58&59
30 mac - 2 april
10 pagi - 9 malam
Mid Valley Exhibition Centre

4 hari berlangsungnya baby expo ni.

But last not least, doakan aku menang hadiah ni ye. Umar dah 1 tahun 2 hari lepas. Hehee. Lawanya gambar gajah, Adam & Umar mesti suka (",) aku pun suka juga babywearing ni, menyenangkan waktu nak shopping (>___<)

1 Years Old Muhammad Umar Ridhwan

Assalamualaikum...

Major throwback 6 bulan sebelum masuk usia 1 tahun ye. Under 6 months pun dah pernah updated. Punyalah susah nak curi masa update blog sekarang. Dua askar kecil ni aktif betul. Maklumlah, anak lelaki kan ;)

7 bulan, adik dah steady merangkak, duduk, berdiri kat tepi meja, kerusi, sofa, tilam. Asal boleh semua dia layan diri. Masa ni dah nampak dia ngembeng sikit bila tak nampak umi depan mata. Nak buat kerja apa semua angkut dia sekali. Baru dengar dia bebel-bebel sikit. Tapi kebiasaan dia diam je sambil main dengan along.

Bab makan sehari sebelum 8 bulan sembelit pula sebab bagi beras perang 3 hari. Kesian tengok dia menangis sambil meneran. Makan 3-4 kali sehari. Air masak suap pakai sudu je. Banyak minum compared with adam. Hahaa.

8 bulan, gusi nampak gatal dan keputihan. Macam gigi nak keluar dah tu. Hiewhiew.

9 bulan, terus keluar gigi 2 batang bawah. 1st time kena demam campak. Baru start kuat makan nasi. Mula berdiri tanpa pegangan.

10 bulan, keluar 2 batang gigi atas. Baru ajar ngempeng bila tidur sebab travel balik kg & bercuti. Dah mula kenal orang selain umi-baba-along.

11 bulan, dah makin suka bertatih & panjat sofa, turun sofa, panjat tilam turun tilam. Umar ni pandai bawa diri. Baru pandai babai org. Haha. Kuat makan, pantang tengok orang makan. Tapi kalau umi hilang dari radius mata dia, terus jerit nangis macam kena pukul (+___+)'

Seronok dia enjoy biskut & roti sourdough homemade by umi. Gigi atas 4 batang, bawah masih 2. Seminggu sebelum birthday adik usaha sendiri jalan satu rumah. So dah boleh belikan sandal dia hehhe.

Alhamdullilah, dah 1 tahun umur adik... bagi aku, bersyukur sangat dapat jaga sendiri anak dari 1st day sampai 1 year old ni. Nampak perkembangan depan mata. Walaupun adik gembeng sikit laaa, tapi mudah jaga adik dari kecik. Takde nangis kuat, senang makan. Rindu bawa anak2 dalam perut. Hahaaa.
Sanah helwah anakanda umi, Muhammad Umar Ridhwan. Semoga membesar dengan sihat, jadi anak yang soleh ye. Umi baba along sayang sangat kat adik (",)

Homemade Sos Cili & Sos Tomato Versi Sihat

Assalamualaikum...

Hilang kejap, tup2 dah masuk tahun 2017. Readers dah makin jarang nampak. Its ok. Blog masih lagi salah satu tempat kongsi cerita yang biasa-biasa.

Kelmarin mood rajin merasuk dalama diri, terus buat sos cili & sos tomato versi sihat. Tiada bahan pengawet, all natural ingredients alhamdullilah.

Bahan untuk sos cili :-
15biji lada merah (anggaran 200gram) - aku tak buang biji, so agak pedas la sos ni
2-3 ulas bawang putih (cincang halus)
3sudu besar apple cider vinegar (acv)
Tepung jagung no gmo (sebatikan dengan air panas)
Sedikit gula organik (organic raw cane sugar)
Sedikit garam organik

Cara-caranya :-
1) blend lada merah, masak atas api.
2) masukkan bawang putih
3) masukkan acv, kacau sentiasa
4) perasakan dgn gula & garam
5) masukkan tepung jagung, kacau smpai likat.
6) jangan lupa rasa dulu cukup rasa tak??? ;)
7) dah sejuk, boleh botolkan dan masuk peti senyum

Bahan untuk sos tomato :-
10 biji tomato (amik yang saiz besar)
1 biji bawang holland
3sudu besar apple cider vinegar (acv)
Garam organik
Gula organik (orcs)
Sedikit tepung jagung non gmo (sebatikan dengan air panas)

Cara-caranya :-
1) blend sebati tomato & bawang holland
2) masak atas api, sentiasa gaul ye
3) masukkan acv, dan perasakan dengan gula & garam.
4) kacau sampai masak, dan tambahkan tepung jagung.
5) gaul sentiasa sampai kuah tomato memekat.
6) sejukkan, dan botolkan. Simpan dalam peti senyum.

P/s :- tujuan tepung jagung dimasukkan untuk memekatkan kuah ye. Kredit kepada Jelitawan Organik

Tahan sehingga 3 minggu dalam peti senyum ;)