Lahirnya Zuriat Kami | norsheilasalleh.blogspot.com

Lahirnya Zuriat Kami


Assalamualaikum...
39 weeks 3 days
Alhamdullilah, tak terucap kata kesyukuran daripada bibir kami setelah zuriat yang dinantikan selama ini keluar dari rahimku dengan selamat dan sempurna. Berikutan daripada my false labour experienced, aku dok ngajak adik aku berjalan bagi mudahkan proses bersalin. Sempatlah tawaf FRIM Kepong tu. Dapat lepas ngidam nak mengunyah bubble choc rice. Fuhh. Akhirnya, malam 24 Mei 2014 aku mula rasa sakit contraction 20 minit sekali selama sejam kemudian jadi lebih kerap iaitu 5 minit sekali untuk 1 jam seterusnya. Aku menahan sakit dalam keadaan nak tidur sebenarnya. Bila dah notis 2 jam berlarutan baru aku whatsapp suami dan inform beliau. FYI aku tidur rumah mak sebab nak manja-manja dengan anak buah semua. Aku terus pegi tanya mak, sampai menangis la rasa sebak bila tahu diri ni nak bersalin dah. Debornya hanya Allah sahaja yang tahu. Mohon ampun maaf dekat mak, perkara paling buat aku cukup sensitif. Terus ke Hospital Sg Buloh dengan my akak & adik. Suami da siap tunggu kat hospital. Kekuatan aku semakin meninggi bila dapat jumpa suami. Mohon ampun dan restu daripadanya.

Masuk check in nama, terus ke bilik CTG. Dah 5cm terbuka. Aku diberi mandat lepak dalam bilik CTG tu sebab wad dan labour room penuh. Aku dok layan contraction sorang diri. Makin kuat sakit tu, makin tak duduk diam. Sampai aku tumbuk dinding dan mesin CTG hahahahaha! Masa tu baru 12 tengahmalam. Memang layan sangat rasa sakit tu. Terkemut-kemut dibuatnya T______T

Dalam jam 3.30 pagi, nurse check bukaan dah 9cm. Terus kena tolak pergi labour room. Fuhhh debor wehhh. Kat labour room kena check CTG dan VE lagi. Masa ni bukaan jadi 8cm pula. Sadis daku dengor. Ingat dah boleh meneran. Depa tinggalkan aku sorang diri layan contraction tu. Ke kiri ke kanan aku mengiring setiap kali sakit contraction datang. Terjerit juga banyak kali! Tak boleh control ayu lagi. Aku rasa nak meneran sangat-sangat dah. Jam 4pagi, staff nurse tu tengok result CTG aku rosak sebab aku tak dok diam. hahahahha kena marah memang touching kot. Aku minta maaf kat staff nurse tu. Sekali lagi doktor check VE, depa sahkan aku dah dilated 10cm. Doktor masukkan tiub kencing *serius ngilu, ubat berak tak dapat sebab aku dah membuang air besar kat rumah*

So masa kebenaran untuk meneran. Suamiku dibawa masuk. Masa ni aku bersyukur sangat. Lega dapat lihat suami disanpingku. Tak putus-putus zikir doa Nabi Yunus dibibirku. Saat digunting bahagian bawah tu, memang terasa gila cuma sakitnya tak terbanding dengan apa yang tengah aku lalui. Aku kena marah banyak kali kot sebab tak reti nak meneran. Aku rasa nak give up T____T" .Suami siap tengok bawah katanya dah nampak kepala baby. Sedaya upaya aku meneran dan curi nafas masa sakit contraction datang. Akhirnya jam 4:20 pagi, staff nurse sambut zuriat kami.  Alhamdullilah, Allahuakbar! Menangis syahdu aku tatkala ditunjukkan zuriat kami. Suami terus kucup laju dahiku, masa ni dua-dua meleleh laju. Tanda syukur yang amat atas kurniaanMu Ya Allah.

sheila shahfiekry
Baby diletakkan atas dadaku untuk sesi bonding time. Suami dok snap picture kami berdua. Then depa berdua dibawa keluar sementara aku dijahit. Huwaaa ngilu gila. Nasib baik dia bagi suntikan dekat peha. 4:40 pagi, settle jahit. Baby siap mandi. Suami azan dan iqamatkan disisiku. Syahdu moment in my life. Tak habis-habis ditangkapnya gambar aku dan baby untuk tatapan keluarga kami. Aku ditolak masuk ke bilik waiting room for wad. Baby pun ikut sekali. Dapatlah lena kejap-kejap. Jam 3 petang baru dapat wad. Lega sangat. Keluarga aku dan keluarga mertua mai ziarah petang tu. Happy sangat ~~~

25 Mei 2014 , 4.20 pagi
Baby boy seberat 3.1kg
Muhammad Adam Husni (",)

p/s : maaf sangat tak dapat nak attach gambar baby sehingga habis pantang.

88 comments

June 2, 2014 at 1:48 PM

Tahniah Sheila dan suami. Moga sihat semuanya dan dapat memanfaatkan tempoh berpantang sebaik-baiknya untuk diri dan baby. Tak sabar nak tengok rupa Muhammad Adam Husni..

June 2, 2014 at 1:52 PM

tahniah sheila..

June 2, 2014 at 1:54 PM

Tahniah...

June 2, 2014 at 2:00 PM

Alhamdulillah mama & anak sihat & selamat semuanya.....Selamat berpantang sheila :)

June 2, 2014 at 2:02 PM

Tahniah babe.. aku baca pengalaman hang, aku pulak rasa berdebar..

June 2, 2014 at 2:03 PM

Alhamdulillah..selamat da..ecah pulak yg berdebar2..nak tengok baby boiiiii..next entry letak gmbar baby tao..hehe

June 2, 2014 at 2:05 PM

oh sheilaaaaaaaa.....sweet sgt momen2 ni... tahniah.. bila dpt tgk anak sheila ni... :) xsbr.. hihihi

June 2, 2014 at 2:05 PM

oh sheilaaaaaaaa.....sweet sgt momen2 ni... tahniah.. bila dpt tgk anak sheila ni... :) xsbr.. hihihi

June 2, 2014 at 2:12 PM

tahniah...welcome to the world baby Adam.. :D

June 2, 2014 at 2:12 PM

tahniah...welcome to the world baby Adam.. :D

June 2, 2014 at 2:23 PM

Assalamualaikum Adam ! Welcome to the world sayang. Congrats Sheila. <33

June 2, 2014 at 2:53 PM

Alhamdulillah.. dah selamat semuanya.. tahniah sheila.. akak tumpang happy..jaga diri & baby elok2 k.. tak sabar nk tengok baby.. =D

June 2, 2014 at 2:54 PM

tahniah sheila n hadi...
teringat masa nory dalam labbour room dulu, sama jugak tak pandai teran, sampai dah give up..tapi alhamdulillah, keluar jugak Rizqy..hehehe...

Hye Adam...Nanti boleh kawan ngan Rizqy...heeheh

June 2, 2014 at 2:59 PM

alhamdulillah.. tahniah sheila.. nak tengok gambar baby nya.. hihi..

dalam labour room mmg agak mudah sentap.. tapi tak baikla kalau nurse tu marah tak reti meneran.. biasa la first time mana nak reti sangat kan.. saya da beranak dua kali normal pun masih tak berapa nak tere meneran.. hehe..

apa pun..selamat berpantang.. take care.. enjoy the moment..takmo stress2..

June 2, 2014 at 3:03 PM

Tahniah Sheila... Muhammad Adam Husni sama tarikh lahir dengan auntie ni.. boleh kita celebrate sama2 nanti ye..

Akak dah lalui bersalin ni 3 versi Sheila dengan sakit yg berbagai rasa huhuhu
Tp bila tengok baby sihat dan sempurna hilang segala kesakitan itu..

June 2, 2014 at 3:13 PM

Tahniah! Syukur Alhamdulilah...segalanya selamat. Teruja saya mendengar berita ini! :)

June 2, 2014 at 3:21 PM

Alhamdulillah, Tahniah, sedap nama baby. seram sejuk jugak kak baca pengalaman Sheila ni. selamat berpantang:)

June 2, 2014 at 3:26 PM

assalamualaikum...tahniah shiela...semoga baby n shiela sentiasa sihat...

June 2, 2014 at 3:38 PM

alhamdulillah... syukur umi dan baby selamat... touching baca entri nie sheila.... teringin sangat nak lalui pengalaman macam nie... huhu...

June 2, 2014 at 4:08 PM

Alhamdulillah, tahniah sheila:) gembira untuk awak n suami.semoga menjadi ibu bapa cemerlang dan nikmati kehadiran cahayamata dalam hidup anda berdua:)

June 2, 2014 at 4:09 PM

waaaaaaaaaaaa dah bersalin. tahniah sheila!!!! berdebar baca ur pengalaman..tp alhamdulilah semua dipermudahkan... tahniah sekali lagi.

June 2, 2014 at 4:12 PM

Tahniah dear. Selamat berpantang.

June 2, 2014 at 4:44 PM

Tahniah,... baca nie pun dah bergenang - genang nak nangis,.. terharu . Tak tau lagi nasib sendiri bersalin camne. :)

June 2, 2014 at 5:14 PM

wahhh...tahniahh diknon..alhamdulillah selamat dah semuanya...amcam bersalin, syok kan, hehehhehe...selamat berpantang yee.....

June 2, 2014 at 6:06 PM

Tahniah Sheila... Ya Allah seronoknya baby dah lahir.. tak sabar Fiza nak tengok baby sheila.. syukur sangat atas kurniaan zuriat yang diberikan oleh Allah.. tahniah sheyla...

June 2, 2014 at 6:18 PM

Assalamualaikum,
Tahniah Sheila dan husband..semoga menjadi ibubapa yg terbaik utk baby yg baru lahir dan selamat berpantang yea...hihi..Tak sabar nak tgk baby ni..:)

June 2, 2014 at 9:53 PM

tahniah dear!boleh kawan ngn rasya pasni yeee.. :)

June 2, 2014 at 11:07 PM

Assalamualaikum. Tahniah sheila!!! takecare ya mummy. ^^

June 2, 2014 at 11:10 PM

Alhamdulillah tahniah sheila....happy parenting...gembiranya ada baby...;))

June 3, 2014 at 4:54 AM

Alhamdulillah sheila.... TAHNIAH... jaga diri dalam pantang ye... nanti dah lepas dah sehat up entri gambar baby ye...

ermmm bunda pulak excited lebih rasanya..

June 3, 2014 at 7:50 AM

alhamdulillah.. akhirnya lahir zuriat yang dinanti2 ye.. tahniah sheila.. first time kan, bnyk bnda yng kita x lalui lagi..
syukur mummy & baby selamat.. :)

June 3, 2014 at 8:14 AM

Alhamdulillah. Tahniah kak. Jaga diri baik2 ya :)

June 3, 2014 at 8:41 AM

Sheila, tahniah . syukur alhamdulillah da selamat semuanya. Nanti cite ye, servis kat hosp. sg buloh ok x? linda planning nk deliver kat situ. Selamat brpantang ye dear ;)

June 3, 2014 at 9:11 AM

Tahniah kak Sheila. Tak sabar nak tengok gambar baby boy nanti. Ni bersalin normal ni kiranya kan.

June 3, 2014 at 11:44 AM

Salam... tahniah shiela... moment yg tak dapat diungkap dengan kata-kata sbnrnya... akhirnya dapat juga lalui semua tu kan... selamat berpntang dan happy breasfeeding...

June 3, 2014 at 12:45 PM

Alhamdulillah, tahniah shiela. :)

June 3, 2014 at 2:06 PM

tahniah syg.alhamdulilah..syukur nikmatmu ya ALLAH..

June 3, 2014 at 2:09 PM

alhamdulillah ... tahniah .

June 3, 2014 at 3:07 PM

alhamdulillah tahniah baby boy

June 3, 2014 at 3:22 PM

alhamdulillah. tahniah shila n hubby.

bace entry shila ni teringa 8 bulan lepas masa lahirkan Medina....rase mcm fresh lg memory tu =)

June 3, 2014 at 7:38 PM

macam-macam rasa bercampur dalam dada. teruja, ngeri, takut. huhu ...

tahniah kak. selamat berpantang :)

June 4, 2014 at 8:59 AM

salam. tahniah sis . alhamdulillah :)

p.s menabung michelin, lenovo & promoted content :))

June 4, 2014 at 10:28 AM

ALhamdulillah....tahniah dah selamat smuanya.

Huhuhu...syoknya leh bsalin normal...sobbbs

June 4, 2014 at 11:02 AM

ALhamdulillah Sheila.. i'm very happy for you^^ penantian selama ini berakhir. Dapat bayangkan keadaan Sheila masa membaca posting ini... Alhamdulillah semuanya berakhir dengan baik.

June 4, 2014 at 11:35 AM

TAHNIAH! sheila...

June 4, 2014 at 12:00 PM

Salam Rabu Sheila ..TAHNIAH Sheila dan juga suami ..Alhamdulillah selamat semua ... Selamat mendapat baby baru dan selamat menjalankan tugas sbg ibubapa ..Anak amanah Allah ..Jagalah anak kita sesempurna mungkin ...Tahniah sekali lagi Sheila & suami..

June 4, 2014 at 9:45 PM

tahniah
tengah berpantang skrang ni ek..

June 5, 2014 at 12:13 AM

assalamualaikum... tahniah dear... wahh baby boy ye... sy scan pon baby boy juga .. tggu die keluar je ni..insyaallah bulan 7..... hihiii

tahniah again... mcm ngeri bace pengalaman awk ni tapi as a mommy kene kuat nak teran baby kan... :) take care of yourself ok.. :)

June 5, 2014 at 12:13 AM

assalamualaikum... tahniah dear... wahh baby boy ye... sy scan pon baby boy juga .. tggu die keluar je ni..insyaallah bulan 7..... hihiii

tahniah again... mcm ngeri bace pengalaman awk ni tapi as a mommy kene kuat nak teran baby kan... :) take care of yourself ok.. :)

June 5, 2014 at 8:18 AM

alhamdulillah syukur.. ibu dan anak selamat...

June 5, 2014 at 8:42 AM

tahniah sheila
wah dah jd mommy
ngilu n gerun bc pengalaman sheila
yumida lak terasa sakitnya..huhu
apa pun..usaha meneran yg berbaloi
yey..baby dah keluar

June 5, 2014 at 9:49 AM

Wahh Alhamdulillah syukur... Tahniah Sheila.. semoga diberkati & sentiasa ceria sekeluarga... aamiin.. :) :)

June 5, 2014 at 1:39 PM

Alhamdulillah, Sheila... Dah selamat bersalin ye... Tahniah, dah jadi mummy... :)

June 5, 2014 at 2:55 PM

ALhamdulillah. Tahniah SS & hubby. Selamat berpantang & selamat menyusukan baby. Tak sabar nak tgk muka baby adam ☺

June 5, 2014 at 4:00 PM

sakitnya org prempuan bila nak bersalin ni..tahniah dpt baby..

June 5, 2014 at 5:34 PM

Tahniah.

June 6, 2014 at 10:22 AM

taniah sheila ... nebes i menungu si kecik ni keluar .. huhuuh

June 6, 2014 at 11:37 AM

alhamdulillah..dah selamat semuanya..segalanya dgn izin Allah kan sheila..bila baby dah keluar tu rasa lega yg amat kan. hehehe

June 6, 2014 at 1:40 PM

tahniah shiela...alhamdulillah. si kecik dh berada dalam dakapan. lega kan dah bersalin.... selamat berpantang :)

June 6, 2014 at 8:12 PM

Alhamdulillah tahniah kak!! happynya baca.. dapat rasa pengalaman akak tuh even baca je..hehehe..

dah dekat 2 minggu adam husni lahir, husna baru singgah ucap tahniah..-.- husna online fb td baru prasan bufday akak hari nih, dan rasa nak check blog akak.. Happy Birthday mommy!! ;) peluk cium adam husni buat husna..

June 6, 2014 at 8:21 PM

Tahniah yangggggggg... i am happy for u dear mummy...

June 7, 2014 at 4:58 PM

Alhamdulillah. Tahniah. Selamat berpantang n jaga bb elok2.

June 7, 2014 at 4:58 PM

Alhamdulillah. Tahniah. Selamat berpantang n jaga bb elok2.

June 7, 2014 at 11:02 PM

Tahniah Shiela....teringat kali pertama beranak dulu..gitulah seadanya daku, cuma bezanya hubby masuk dari mula sampai abis, takdok sekerat jalan baru masuk, so tak dan nak jahanamkan mesin CTG tu..hew hew hew, tangan hubby jadik mangsa

June 9, 2014 at 9:48 AM

Allahuakhbar.. thniah dear ! Zara datang ziarah smbil menanbung mr.nuffnang.. =)

June 9, 2014 at 11:00 AM

alhandulillah.
Ya Allah sayunya baca entry shiela ni tau..
tahniah shiela
selamat berpantang :)
jaga makan tau.. hikhik..

June 9, 2014 at 3:21 PM

Tahniah Sheila atas kelahiran anggota baru dalam family dan Welcome to our world Muhammad Adam Husni.. :D

Regards,
-Strider-

June 11, 2014 at 10:01 AM

tahniah..:)

June 11, 2014 at 12:27 PM

alhamdulillah...semuanya selamat...sempurna...selamat menjadi ibu ya sheila!

June 11, 2014 at 5:07 PM

Alhamdulillah..tahniah sheila dan husband :)

June 12, 2014 at 3:50 AM

tahniah!! selamat mnjadi ibu :)


Pengedar Shaklee diperlukan!

June 12, 2014 at 11:21 AM

alhamdulliah..tahniah =)

June 12, 2014 at 12:11 PM

tahniah sheila.. alhamdulillah..

June 12, 2014 at 4:43 PM

Tahniah sheila...Alhamdulillah lahir lg seorang umat Muhammad

June 12, 2014 at 8:42 PM

tahniah sis ! :D
alhamdulillah, selamat mommy & baby. hihii

selamat berpantang ye. :)

June 17, 2014 at 4:10 PM

sebaknye dgr sheila asyik kena marah je..masa akak dlu (wp spital gomen) takde pon nurse marah2..bg nasihat jek..nafas slow2..baca apa y patut..

June 19, 2014 at 3:50 AM

Tahniah shiela.. same la.kite dpt baby boy kt hosp sg buluh jgk, cuma i punye awal sikit 6hb besalin.. selamat berpantang, bwh 40 hari baby mmg x elok amik gambar.. nnt da hbs pantang post pic baby bnyk bnyk ye

June 19, 2014 at 4:23 PM

alhamdulillah..tahniah sheila..selamat berpantang ok..
take care ;))

June 20, 2014 at 10:50 PM

Assalamualaikum moksu . tinggal kita jelah ni . . yang nunggu dari hari ke hari nak bersalin :D huhu . . bila baca entri ni buat kita debor . haha . . tapi tak apalah . . Allah ada . . in shaa Allah semuanya baik :)

June 22, 2014 at 11:23 PM

Tahniah aunty sheila...t citer tntng adam husni pulak ye...xsbr nk tgok si hensem tu...

June 24, 2014 at 8:20 AM

tahniah sheila ... ptt lama menyepi dah berpantang rupanya.. lahai x sabar nka tgk adam mesti comel..

June 25, 2014 at 1:19 PM

tahniah sis..

June 29, 2014 at 3:38 PM

Salam sheila..wah tahniah.maaf dah lma lya tak dth melawat semenjak urus mjls kawin lya awal bln jun tu.baby boy tahniah sheila dah jdi umie

July 1, 2014 at 4:45 AM

Alhamdulillah.. Tahniah Sheila.. seronoknya...
Salam Ramadhan.. :)

July 1, 2014 at 12:08 PM

Hadiah Allah dari syurga!

July 2, 2014 at 7:07 PM

tahniah dear sheila!!! semangat juga baby sheila ni, alhamdulillah semuanya selamat, ngilu baca pengalaman sheila teringat zaman akak dulu haha

July 4, 2014 at 11:03 AM

ntah kenapa kali ni akak rasa berdebar plak nak bersalin.. risau kat ank berdua ni pun ada... thn ni berpantang sendiri

July 12, 2014 at 11:06 PM

suami dapat masuk..bestnya ade suami disisi..

Post a Comment