My False Labour Experienced | norsheilasalleh.blogspot.com

My False Labour Experienced

Assalamualaikum...
Currently on 39 weeks (^__^)
Berdebor yang amat. Braxton Hicks atau lebih dikenali sebagai small contractions semakin kerap sampai aku cuak yang amat. kahkahkah. Thank you mommy to be yang sudi beri panduan dan nasihat untuk pergi hospital buat check up. I'll take those advised really badly ;p
Hari selasa pagi tu ada weekly check up, suami teman kita. Dan check up kali ni aku dapat nombor giliran paling lambat iaitu 76. Normally dapat nombor between 30-50 la. Disebabkan minggu sebelum ni ada public holiday pada hari selasa, semua bantai datang pada minggu berikutnya. Klinik penuh dengan mommy to be dan baby-baby untuk check up. Fuhhh! Mencabar seh tunggu giliran dipanggil. Everything is normal to me and baby. Syukur alhamdullilah.
Nak dijadikan cerita, petangnya aku masak nasi goreng daging untuk suami. Katanya dah lama tak merasa masakan kita. Sejak mak mertua mai KL awal bulan Mei sampai sekarang ni, akak ipar yang dok masak setiap hari untuk kami. Aku dah tak larat nak berdiri lama-lama. hihi.. Tapi ku gagahi jua masak demi suami tercinta. Cehcehhh.... Siap makan petang, beriadah dengan suami sambil potong rimbunan serai yang dah lama tak diberi perhatian. Memang seronok riadah petang tu, terbongkok-bongkok badan suami isteri adjust potongan rimbunan serai depan rumah. Lega sikit, longkang dan serai nampak kemas teratur (>__<)
sheila shahfiekry
gambar selingan beriadah ;p
sheila shahfiekry
Aku start sakit pinggang lepas beriadah, jam 7 malam mula perasan baby mengeras secara kerap iaitu 5 minit sekali. Sejam aku monitor pergerakan baby. Jadi cuak sikit lepas aku update status kat group mom to be. Ramai bagi feedback, ramai yang whatsapp dan wechat kat aku bagi pesanan dan nasihat. Bertambah la kuat rasa nak pergi hospital malam tu. Sambil tu sempatlah aku dan suami jalan-jalan kat kawasan perumahan. Sampai ke kedai jalannya, konon nak cepatkan bukaan Y__Y
Lepas Isyak, bawa mak mertua sekali teman pergi hospital. Register nama dan sign surat menunggu katil kosong samada 24 / 48 jam. Pasrah tau. Tunggu seorang diri kat dalam wad bersalin. Hoii debor gila jadinya bila masa kat ruangan menunggu tu. Macam-macam jenis kes ada... I mean, ada yang menunggu masa nak bersalin, ada yang tengah leaking ketuban, ada yang 33 weeks dah leaking awal. Masa CTG (check ritma jantung baby), rasa lega sikit sebab dapat dengar dengutan jantung baby dalam 1/2 jam. Ohh ye, better siap-siap pakai kain batik next time kalau nak pergi hospital. Selalunya tak cukup kain kat sana tau. Macam aku first time masuk hospital, memang bawa beg semua dalam kereta. Masa tu suami hantar mak mertua balik rumah. Aku terpaksa tunggu 1/2jam jugalah sebelum dapat kain batik dan masuk bilik CTG.
Kemudian, menunggu giliran untuk check bukaan pula. Sebelum tu sister scan perut, amik ukuran kepala baby, tulang paha baby, tulang belakang baby, air ketuban. Seluk untuk check bukaan tu, agak sentap dan terkejut untuk first timer macam aku ni. Mujur tak terjerit sebab tengah bernafas dengan rileks. Sister sahkan belum ada bukaan. Alhamdullilah. Even kami suami isteri tak sabar jumpa baby, kami redha belum tiba masanya lagi. hihi... Balik rumah jam 1.19am (*_*)

34 comments

May 23, 2014 at 12:18 PM

hairan juga... kenapa mesti check bukaan jika belum ada tanda... takder kojer betul deme nih...
apa pun semoga semuanya selamat...

May 23, 2014 at 12:21 PM

Kenapa kita rasa ngiluuuu. Makkk ! Kita pun tak sabar nak tengok baby Sheila. :D

May 23, 2014 at 12:23 PM

ika bersalin masa 39 minggu :D apa2 pon sekarang aware la tanda2 bersalin ya...masa ika dulu pergi2 je doc cakap dah buka 3cm.terkejut rasanya...apa pon ika doakan semuanya selamat nanti.amin....

May 23, 2014 at 1:08 PM

wahhh..kejap je dah 39 minggu kan..dah lama akak x bw sini, blog akak pun baru ni je rajin update. take care sheila. dah bersalin bgtau tau. camne kt hosp sg buloh? ok tak?

May 23, 2014 at 1:24 PM

X sabar nk tgok baby sheila....all the best eh dik..

May 23, 2014 at 1:51 PM

Huwaaaaaaa..... terkejut je sheila kene seluk? Org kate seluk seluk ni sakitt huhuhu... baby sukaaaa sangattt duduk dlm nii xkuar kuar dieee huhu

May 23, 2014 at 2:42 PM

wahhh sheila rilex je ek kena seluk...nory tahan nafas n bernafas secara relax pon tetap rasa sakit time kena seluk tu...adehhh...tak suka betull seluk2 ni, rimas..hee

May 23, 2014 at 3:38 PM

Semoga semuanya selamat Sheila... relax la... tak da pa... nanti lepas bersalin terutama kalau bersalin normal akan dapat satu perasaan baru yang sukar di ucapkan...

May 23, 2014 at 3:56 PM

bukan ke masa dia seluk nak check bukaan tu dia minta kita tarik nafas, rileks & stanby?he3..memang pedih sket kot

May 23, 2014 at 5:11 PM

alaa...false alarm rupanya...tapi lebih baik bersedia kan??hehe :D semoga sheila dan kandungan akan berada dalam keadaan sihat sentiasa..

Regards,
-Strider-

May 23, 2014 at 5:32 PM

semoge baby dengan mama sihat :)

May 23, 2014 at 5:32 PM

semoge baby dengan mama sihat :)

May 23, 2014 at 6:08 PM

waaa dah nak dekat dah...gud luck awak..semoga ibu dan baby selamat semuanya ye..

May 23, 2014 at 6:38 PM

Baby nak bg umi kjtn ni.

Tak sbr tggu baby sheila plk ni.

May 23, 2014 at 9:27 PM

assalamualaikum sheila.. kta dok ternanti2 juga sheila dah deliver ke belum lepas terbaca post kat M2B tu.. semoga dipermudahkan ye.. baby syok lagi duk dalam perut ummi dia tu ye.. :)

May 23, 2014 at 11:14 PM

Moga Allah permudahkan segala urusan kak Sheila

May 24, 2014 at 10:58 AM

take care shiela.. dah makin dekat nie.. semuanya berdebar2.. hehe..

May 24, 2014 at 11:11 AM

excitednya nak tengok baby sheila

May 24, 2014 at 2:07 PM

Moga dipermudahkan segalanya.

suka baca bab2 bsalin ni sbb kami bsalin 'serah diri' ja so xtau rs sakit tu cmna T_T

May 24, 2014 at 11:03 PM

Assalamualaikum sheila...

Baby saja nak bg umi dia pengalaman kat hsptal sblm warded hehehe

May 24, 2014 at 11:59 PM

Biasalah pengalaman pertama kan.. Tpi indah moment tu...

May 26, 2014 at 11:24 AM

Good luck SS. Smoga dipermudahkan olehNYA.

May 26, 2014 at 2:02 PM

termengimbau pulak masa kena seluk dulu. termengerang jugak la sbnrnya. adehhh

May 26, 2014 at 3:56 PM

salam perkanaln..dear..moga dipermudahkan urusan kelahiran baby nanti..:)

May 26, 2014 at 11:11 PM

Assalamualaikum moksu . . tahniah tau :D

May 27, 2014 at 12:13 PM

eehe...5 org ank akak blm pernah alami prabersalin camni....apapun moga dipermudahkan....

May 27, 2014 at 2:16 PM

moga di permudahkan

May 28, 2014 at 9:52 AM

salam. ku gagahi jua demi suami tercinta heee so sweet :)
semoga dipermudahkan urusan sis :)

p.s menabung lenovo :)

May 28, 2014 at 12:58 PM

semoga di permudahkan sheila..

May 29, 2014 at 9:54 AM

moga semuanya dipermudahkan ya sheila

May 30, 2014 at 1:58 AM

Salam shiela! Ecah baru on blog..cuti bersalin lama sangat...x sabar nk tunggu cerita shiela pulak...hehe

May 30, 2014 at 2:08 AM

SEMOGA SEMUANYA DIPERMUDAHKAN..

June 2, 2014 at 11:17 AM

moga semuanya selamat

June 6, 2014 at 8:03 PM

berdebor je baca..

Post a Comment