Bubur Campur Puri | norsheilasalleh.blogspot.com

Bubur Campur Puri

Assalamualaikum...
Alhamdullilah, adam dah maju setapak kalau bab makan.hihi. Daripada makan puri buah&sayur kepada bubur campur. Suami lah paling lega, dia nak Adam suka makan nasi macam dia. Mesti cari nasi baru kenyang perut. Ekekeee. Bersyukur sangat, bab memuri ni suami suka buat. Aku tukang masak bubur dan kukus sayur/buah. Part blender dan packing puri semua suami settlekan.

add on must have item :-
sheila shahfiekry
freezer tray with lid
Last week, kami pergi Fabulous Mom kat Ulu Kelang. Beli freezer tray. Tambah perkakas untuk Adam. Yang aku kenan sangat sebab freezer tray ni jenis bergetah. Elastik kauuu. Nanti puri dah keras kejung, senang nak transfer masuk storage plastik. Semakin mudah kerja aku. hihiii. Grab warna hijau favourite ku & warna biru. Patut boleh je beli set combo (3 freezer tray) tapi malas nak bazirkan duit lagi. Cukuplah apa yang ada ni. heheeee. Tapi warna merah tu menawan hati, rugilah tak pilih warna tu, huhuuu ;p
sheila shahfiekry
storage bag - Malish
Storage bag- dah tak guna sebab sekarang aku pam masuk botol je. hehhee. 
sheila shahfiekry
Kentang & karot, aku dah siap masak dalam sup ayam. Sup ayam tu aku amik air rebusan buat stok untuk bubur campur. Yang tu aku update entri lain ya.
sheila shahfiekry
Brokoli + labu + terung + plum = kasi kukus semua sekali. Kukus sekejap untuk plum sebab buah senang hancur. hihiii keluarkan awal-awal sikit plum tu. Terus kasi adam makan. Walaupun agak masam lepas dikukus, adam feeling je makan sampai habis. ekekeee ;p
sheila shahfiekry
Lepas blend, terus masukkan puri dalam freezer tray ni. Excited aku buat kerja sambil bergambar ni. ahahhahaha. Kenangan buat solid food Adam katekooo ;p
sheila shahfiekry
Waktu pagi, aku keluarkan balik puri yang dah keras kejung, untuk transfer kepada storage bag. Adam makan 2 kali bubur campur. So senang nak siapkan bekal dia. Amik 2 ketul setiap satu jenis puri.
sheila shahfiekry
10 ketul puri boleh masuk dalam satu plastik storage bag, happy me. menjimatkan! must have item katekooo ;p
sheila shahfiekry
frozen puri campur bubur. Defrost guna warmer atau guna double boiling. Tak sampai 5 minit, tersedia sudah makanan untuk anakanda tersayang (",)
sheila shahfiekry
Adam sekarang malam pun pandai cari makan tau. Tengok dinner kitorang, dia perhati je. Maka, aku ajarlah makan buah waktu malam ataupun biskut. Minggu ni Adam punya tapau memang marvellous lah. ahhaha bubur campur dengan kuah sup + kentang + karot + labu + terung + brokoli. Habis wehh adam makan. Suka betul dia dapat makan macam-macam perasa. hahaha. So far gula garam ajinamoto, aku tak letak dalam puri/bubur dia. Semua hanya natural taste. Biskut pun makan jenis unsalted butter campur puri. Beli dengan kawan blogger - Ayongzaid (",)

27 comments

February 6, 2015 at 5:11 PM

Woah ! Habes berkhasiat dah makanan Adam. Hehehe. Kite pula yang rasa nak makan. :D

February 6, 2015 at 8:11 PM

Mesti sedap tu yang adam siap habis makan kan dik..

February 6, 2015 at 9:47 PM

bubur baby style baru ni ... my kakak dah biasa buat buru nasi campur sayur , dging , ayam , telur sekali gus ...

February 7, 2015 at 12:16 AM

Best kan buat makanan anak,. Anak saya pun makan banyak skrang.. nasi at least 2 kali.. breakfast saya bagi makan oat + puree

February 7, 2015 at 8:41 AM

tina xbuat mcm ni.. masak sekali harung utk 5hari je.. xnk bekukan.. hehehe...

February 7, 2015 at 1:30 PM

wah banyak dah baby awak makan. baby saya baru nak start makan :)

February 7, 2015 at 3:35 PM

Bijak betul mama dia..heheh..menjimatkan masa guna cara nih..Untung la Adam..

February 7, 2015 at 3:58 PM

wahhh!! seronoknya tgk puri mcm2 color.. bestnya lah adam dpt mama rajin mcm ni kan... :)

February 8, 2015 at 2:18 AM

salam sheila...tgk maknn tu rasa nak makan jgk..hehe..esok2 dh khwn ada anak boleh la cuba:)

February 8, 2015 at 9:33 PM

mmg maka time sejuk2 ja kena campur ngan air suam..

February 9, 2015 at 9:43 AM

bila semua bahan ada mudah utk disediakan kak..
tq for sharing kak..
boleh jd rujukan utk azie nnt bila anak dh start mkn

February 9, 2015 at 2:27 PM

sedapnya..
ciksu byk mmbrong di obw di taman permata..
shiela. ciksu ni dah la x sabar esok anak bertuah dh nak bersolid food tapi kan...
dah dua hari air tak ada.huhuuhu .

February 10, 2015 at 4:19 PM

Wah.. seronok bg ank makan kan..

February 10, 2015 at 8:08 PM

salam,

senangnya wat style camni...mmg kreatif la...

semoga keluarga mu diberkati Allah SWT..aamiin =]

February 11, 2015 at 1:37 PM

sedapnya makanan adam!

February 11, 2015 at 2:35 PM

wahhhh...tips yg boleh di jadikan panduan untuk anak akan lahir akan dtg...^^

February 11, 2015 at 3:32 PM

Interesting

February 11, 2015 at 6:20 PM

makin bambam lah gamaknya! heehehehe

February 11, 2015 at 6:24 PM

Ya Allah lama gila tak baca sini, tau tau dah keluar baby je. Last baca waktu tunggu hari nak bersalin hari tue.

February 12, 2015 at 9:34 AM

woww,..rajinnya masak bubur...salute lah..untung anak..

salam ukhwah

http://mamasihatcantik.blogspot.com/

February 12, 2015 at 12:59 PM

rajinnya sheila..akak pulak just bagi bubur yang dicampur dengan sayur-sayuran terpilih je..lepas tu blend..la ni,awfiyah suka makan makanan orang tua..cane tu.bubur pun tak pandang..hehe

February 16, 2015 at 12:07 AM

beruntung sangat adam ada umi seawesome sheila shahfiekry ni tau :D

February 22, 2015 at 12:39 PM

Mak aiii..macam menarik aje ni..boleh cuba ni..haha

February 26, 2015 at 8:12 AM

Jadi mak2 ni kena rajin kan...seronok prepare makanan anak..

February 26, 2015 at 11:01 AM

teringat zaman memuri utk ufairah.. ulwan dah setahun.. tapi EEBF.. jadi takde la puri..

February 26, 2015 at 11:01 AM

teringat zaman memuri utk ufairah.. ulwan dah setahun.. tapi EEBF.. jadi takde la puri..

February 26, 2015 at 8:46 PM

Wah memg btl2 brkhasiat mknan adam

Post a Comment