Resipi Pertama : Daging Gulai Kawah
bahan2 :
- daging lembu (500kg)
- halia (1cm) - hiris
- bawang putih 3 ulas - hiris
- bawang merah sederhana besar 2 biji - hiris
- perencah kari - 1 paket kecil
- budu ( 2-3 sudu ) - tidak dimasukkan sebab takda stok
- asam keping ( 1-2 keping bergantung mengikut saiz)
- lengkuas + kunyit hidup sikit - tumbuk
- kerisik 1 sudu
- kentang 3 biji - potong ikut suka hati tukang masak
- 1 cawan santan pekat @ susu dairy cham
- air
- halia + bawang putih - tumis sampai naik bau dan kekuningan
- masukkan bwg merah - tumis smpai garing
- masukkan perencah kari - tumis seketika dan baru masukkan 1 cawan air - tumis sampai kering
- masukkan daging + garam + gula + asam keping + kunyit & lengkuas yg ditumbuk + kerisik - bubuh sedikit air (dalam 1 cawan)
- tutup periuk dan biar sampai daging lembut. kalau agak2 air kering, tambah la air lagi...
- pastu buh kentang. biarkan sampai daging + kentang masak.
- last sekali baru buh santan + air sesuka hati korang nak kuah cair or pekat. pastu aku buh cili hijau belah dua 2 bijik. ni cik esah x cakap aku sesaje suke menokok tambah...
- biarkan menggelegak seketika then siap!
bahan2 :
- bawang merah saiz besar sebiji - hiris halus
- bawang putih 3 ulas - hiris halus
- cili merah 1 biji - potong
- cili api 2-3 biji - potong @ belah
- sausage - 2 batang - potong ikut suka kreativiti sendiri
- sayuran: carrot,terung bulat,tomato puri - potong ikut kreativiti sendiri
- sos tiram - sukatan ikut gerak hati ;p
- MAGGI cukup rasa
Cara memasak :
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih
- masukkan sausage yang telah dipotong
- masukkan sos tiram & maggi cukup rasa
- masukkan cili api & carrot
- last sekali masukkan terung bulat & tomato puri
- letak garam & gula ikut kesesuaian rasa...
Daging Gulai Kawah
Sayuran Bersausage
Juadah berbuka harini :)
Sirap Laici, my faveret!
Alhamdullilah, sedap tau uols. Try ikut kreativiti korang yek. Selamat mencuba.
Till then!
credit to http://akubukancheff.blogspot.com aka Kak Ina yang memang sempoi masak simple tapi sedap dimakan. yeah!
credit to http://akubukancheff.blogspot.com aka Kak Ina yang memang sempoi masak simple tapi sedap dimakan. yeah!
3 comments
terliur pulak tengok daging gulai kawah tu! :')
wah..bole jadi chef lpas ni..thanks kongsi resepi..
favourite org utara nih..
hee thanks kirana dengan zureen! ahaa, saja2 cuba masak. nasib baik jadi :) hee next time kita buat lagi lain reipi ya. buat masa ni busy kerja sikit :)