2nd Solid Food : Carrot | norsheilasalleh.blogspot.com

2nd Solid Food : Carrot

Assalamualaikum...
Alhamdullilah, menu pertama avocado dah lepas. No sembelit, poo poo just nice and on time. kahkahh. Proceed menu kedua, karot. Baba dia punya idea. Kita ikut je, janji low risk allergy foods and safest first foods.

Khasiat dan kebaikan karot :-
(kaya dengan Vitamin A dan antioksidan yang akan melindungi kulit daripada sinaran matahari, jerawat, kulit kering, kedutan pra-matang dan membantu mendapatkan kulit yang lebih cerah)
* meningkatkan kuasa imuniti & juga membantu untuk memerangi kanser
* membantu menghasilkan penglihatan yang baik ; kurangkan rabun
* membantu mengeluarkan kolestrol yang tidak baik dalam badan
* mempunyai lebih banyak kalori yang membantu meningkatkan kuasa ingatan seorang kanak-kanak
* boleh melegakan tekanan dengan mengambil segelas jus karot setiap hari
* diperkaya dengan Beta-karotena, Alfa-karotena & Lutien yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
* mempunyai serat yang membantu membersihkan kolon dan mengurangkan lemak di hati
* herba lobak boleh digunakan untuk mencegah jangkitan. digunakan pada luka mentah masak @ dicincang
* Beta-karotena membantu melambatkan proses penuaan sel-sel di dalam badan
sheila shahfiekry
1) Beli sebatang karot, basuh bersih dan potong dua. Aku tak buang kulit, padahal kulit kena buang. Adoii sengal sendiri. Korang make sure buang kulit karot tau! Pilih yang fresh tau, baru terjamin kualiti dia :)
sheila shahfiekry
2) Potong comel-comel bagi mudah nak kisar nanti. Letak dalam pengukus dalam 10-15 minit.
sheila shahfiekry
3) Lepas sejuk baru boleh dikisar. Aku taruk sikit air dari periuk kukus tu untuk kisar puri karot. Agak-agak untuk jadikan puri pekat.
sheila shahfiekry
4) Agak-agak dah lumat, boleh amik spatula dan asingkan ke dalam setiap bekas baby bullet. Jangan lupa pusingkan tarikh pada penutup bekas baby bullet tu.
sheila shahfiekry
5) Tambah sikit air masak dalam puri untuk cairkan sedikit, ready kasi anakanda makan. Yehaaa.
sheila shahfiekry
First time makan, baba dia suapkan. Not bad, habis sebekas kecil. Tapi aku bubuh puri karot tu suku je. Kemudian bila campur air jadi setengah bekas. Nak pekat atau cair puri, ikut suka hati korang ye. Adam poo poo okey, ada sikit la meneran macam sembelit. Tapi sehari je. hahahhaa. Hari ke-3, aku terlebih cairkan, tapi adam makan habis. Alhamdullilah. Tiada alergik, dan adam boleh terima karot (",)
ps/ : excited buat puri anak. hahahhaa kredit info kepada Cahaya Purnama.

21 comments

December 9, 2014 at 12:14 PM

Scha kene copy semua step2 nak buat puree pastu print buat buku. Hehe. Share lagi banyak pasal solid food. Nnt scha ikut dri belakang. Hehe

December 9, 2014 at 12:40 PM

SEDAPNYA

December 9, 2014 at 1:30 PM

Blend guna blender kering ke cik kak? Huhu. Bgus2. Darwish msa buat puri, carot mmg dia anti sgt. Hahaha.

December 9, 2014 at 2:20 PM

comeynya baby sheila.. dah makan solid food yea.. wahh.. dah beso dah dia yea.. alamak.. teman suka baby bullet tu.. beli kat lazada ye?

Salam.. Jemput join Giveaway 2 Year Blog Tengkubutang yea.. Hadiah-Hadiah Wang Tunai dan Topup serta Hadiah lain melimpah di ladang gandum.. hehehehehe.. jom join!
http://tengkubutang.blogspot.com/2014/12/giveaway-2-year-blog-tengkubutang.html

December 9, 2014 at 2:39 PM

yay, adam berjaya..

December 9, 2014 at 3:22 PM

As salam Sheila.. Sedapnya Adam makan carot.. mesti badan Adam makin semangat skrg nie.. :)

December 9, 2014 at 3:24 PM

Weeeee mntak sikit adam.

Lya baru nk buat carrot mlm ni.

December 9, 2014 at 4:49 PM

anak saya pon jenis gila makan carrot, sejak belum ada gigi lagi dia suka pegang carrot n makan macam tu je

December 9, 2014 at 10:33 PM

hoii pipii tembammm bam bammmmm

December 10, 2014 at 9:36 PM

comelnya baby bullet tuuu

December 11, 2014 at 12:11 AM

Assalam... lama rasanya tak menyinggah sini... carrot tu mmg sesuai sgt utk diet baby kan.. dah besar dah dia hehee.. :D

December 11, 2014 at 8:59 AM

alahaii.. makin comeh la Adam :)

December 12, 2014 at 9:30 AM

Thanks for info

December 12, 2014 at 9:59 AM

comeibya dia....
kak saya pon dok bg ank dia carrot..elok utk mata kan

December 12, 2014 at 11:02 AM

xsabarnyaa...nak beli baby bullet gak nnt :)

December 12, 2014 at 2:31 PM

Wahhh adam dah start makan solid food.. sekejap jer kan sheila adam dan besar..=D

December 15, 2014 at 4:16 PM

Ank sy x leh mkn karet nih... Smbelit.. Syok tgk ank mkn...

December 16, 2014 at 7:49 PM

Best pulak ada bullet tu kan.. dkna pakai bekas biasa je, kisar pon pakai take n shake hahhaha

December 17, 2014 at 12:12 PM

thanks shiela berkongsi..
sabaq sabaq.hihihi..
seronokkan bila buat anak makan..

December 18, 2014 at 1:35 AM

bersungguh dia makan. hehehe

December 25, 2014 at 1:21 AM

alahai suka tengok adam makan

Post a Comment