Cerita Mengandung #4 | norsheilasalleh.blogspot.com

Cerita Mengandung #4

Assalamualaikum...
Third Trimester
7 bulan :-
Check up bulan ni bermulalah 2 minggu sekali. Dah minggu air gula for 2nd time (mujur kali ni mampu tahan diri daripada muntah) dan alhamdullilah takda kencing manis. Start kira baby movement. Excited tapi kepenatan juga ulang alik KK setiap 2 minggu. Banyaklah cuti half day. Hopefully bos understanding.
Cramp memang selalu terjadi, lagi-lagi time menggeliat nak bangun subuh. haha cuak gila terus berlipat pergi ke dinding dan luruskan kaki. Pinggang sebelah kiri semakin lenguh, maybe taktahan nak tampung berat tuan badan. huhu. Kerja rumah still buat even dibantu suami. Masak lagilah heaven, suami dok dapur bantu isteri. Seronok ada pembantu, hehee. Jadi tukang pengacau pun rasa bahagia. 
Cerita berat badan pula, turun 0.5kg sebab ada ganti puasa 9 hari. Tapi masa berbuka, tetap melantak macam betul-betul tengah bulan puasa. Boleh gitu? Selera asyik nak makan kuih-muih je. Kemudian masa 2nd check up, naik 3 kg pula. Nampak sangat 2 minggu tu gigih melantak ;p
8 bulan :-
32 minggu, tidur semakin susah. Pinggang kerap sakit kena rajin kalih badan masa tidur. Selera semakin berkurangan walaupun cepat lapar. Dah tak kuat kaki nak berjalan, apatah lagi nak stand badan. Pergi tawaf GM Klang dah terasa hilang separuh tenaga. Nak recharge makan masa berhari kot. heee. Check up minggu pertama bulan April, berat badan turun 1kg. haha. HB normal alhamdullilah. Check up minggu ketiga bulan
April boleh pula naik 3kg. Pelik bin ajaib. Nurse sampai minta kita timbang 2 kali depan dia T____T"

Awal April ni, suami isteri jatuh sakit. Seminggu gak baru kebah. Sakitnya macam tak kebah-kebah sebulan ni. Baby start mengeras secara kerap juga. Paling suka baby dok bagi siku ke lutut kat perut bahagian kanan ni. Semua barang baby dah siap dobi dan botol semua steril sudah. Nak rehatkan mental dan fizikal bila masuk bulan terakhir.
9 bulan : -
Berdebar sangat masuk 36 minggu ke atas ni. Setiap masa dihitung dengan penuh semangat. Nak jumpa baby tak lama lagi. Allahuakbar. Heee aku akan mula cuti kerja start 1 Mei. Bos bagi kebenaran awal sebab aku kan the only staff. hihi

Kemungkinan besar ini blog akan terabai sebelum bersalin. Kalau tengok aku takda blogwalking ke blog korang, harap memahami ya. In shaa Allah, kalau panjang umur, aku buat come back dengan entri pengalaman bersalin. Doakan kami berdua selamat ya...
Rabbi yassir wala tu'assir, rabbi tammim bi khair
Ya Allah permudahkanlah jangan dipersulit Ya Allah, sempurnakan dengan kebaikan. Amin

72 comments

May 8, 2014 at 7:51 AM

semoga selamat semuanya.. amin..

May 8, 2014 at 8:19 AM

Salam shiela,

Akak memang tak boleh bla nak minum air gula tu.. dah tujuh tahun pun berlalu tak de nak minum air gula dah ehe :)

Semoga shiela dan baby sihat ye serta dipermudahkan segala urusan..

Akak tabung Ribena disini :)

May 8, 2014 at 8:35 AM

sekarang ni dah kena start n rajin kira hembusan2 kontraksi tu...kira la setiap berapa minit n berapa lama...tulis...ai rajin buat cenggitu dulu

May 8, 2014 at 8:43 AM

Bestnyeee mengandung kan..teringin nak mengandung lg.. Tp belum ada rezeki.. Semoga dipermudahkan semuanye ye..

May 8, 2014 at 8:52 AM

amin :)

May 8, 2014 at 9:01 AM

memori 9 bulan yg indah =)
ermmm dh besalin lom ni? baby ape? hihih nnt jgn lupe update ok =)

May 8, 2014 at 9:09 AM

ida doakan semuanya selamatt... kalau dah bersalin jgn lupe inform kat facebook heee~

May 8, 2014 at 10:06 AM

semoga dipermudahkan..amin...
cahiyok..chaiyok..

May 8, 2014 at 10:08 AM

: hehehe.. Awiens ingat Sheila dah bersalin and tu pic baby.. hehe.. rase takut plak kan nak due nie...
Semoga semua nye selamat... ;D

May 8, 2014 at 10:48 AM

assalamualaikum sheila..
cepatnya masa berlalu kan.. dah nak bersalin. seronoknya.. jaga diri ye sekarang ni. tak sabar nak tengok baby comel kmu.. =)

May 8, 2014 at 11:25 AM

penah berat naik 2.5kg dlm 2 minggu so misi soh tombang 2 kali sbb x caya.trus kena refer dokte T_T

moga awk dipermudahkan...Amin

May 8, 2014 at 11:44 AM

ingat tu ppic bb awk..blm bsalin lg ye? INsyaAllah semoga dipermudahkan :-)

May 8, 2014 at 11:54 AM

Selamat menempuh hari bersalin...

May 8, 2014 at 12:49 PM

assalamualaikum sheila!
alhamdulillah hujung2 3rd trimester dah.. baby pun dah term.. anytime je boleh bersalin dah tu.. hehe.. anis doakan semuanya selamat and dipermudahkan. :)

May 8, 2014 at 12:56 PM

haii :) jejalan dari gr0up produk review n follow sini

May 8, 2014 at 1:22 PM

wah...dah xlama 2.ika doakan both mama & baby sihat2 nanti :) amin.....

May 8, 2014 at 1:40 PM

semoga seglanya dipermudahkan sis. . btw hye kita follower u yg ke 959. blogwalking from produk review and salam perkenalan :)

May 8, 2014 at 1:41 PM

ecah rasa sayu and pada masa yg sama super excited untuk kak sheila.

entry ni mgmbarkan betapa gembiranya hati seorang ibu menanti ketibaan org ketiga =) May ALLAH ease

May 8, 2014 at 1:56 PM

semoga dipermudahkan segalanya..tak sabar nak baca entri gembira..

May 8, 2014 at 2:00 PM

semoga dipermudahkn segalanya.. :)

May 8, 2014 at 2:26 PM

Semoga segalanya dipermudahkan.. Nasuha menabung di sini..

May 8, 2014 at 3:10 PM

Moga dipermudhkn segalanya ea...

May 8, 2014 at 5:18 PM

bestnya...x sabar nak tgok baby Shiela ni...semoga allah permudahkan ye dik...

May 8, 2014 at 5:26 PM

gulp! tah cemana la ghupenya kalau akak mengandung lagi..

May 8, 2014 at 5:47 PM

tak sabar jugak ni..semoga semuanya baik baik je ye sheila..take care mommy sheila :)

May 8, 2014 at 6:38 PM

beznye. moga dipermudahkan urusan bersalin nnti sheila

May 8, 2014 at 8:31 PM

Moga dipermudahkan bersalin nanti ye dik..xsabau nak tengok baby ni

May 8, 2014 at 10:32 PM

Tak sabar nak tengok baby Kak Sheila nanti.

May 8, 2014 at 11:59 PM

selawat byk2...smga sheila di permudahkn segala urusan....x sbar nk tgk baby...hopefully2 dua2 selamat...u can do it umi to be!;)

May 9, 2014 at 1:26 AM

Semoga Allah permudahkan urusan kak Sheila and baby :)

Amin.

May 9, 2014 at 7:54 AM

moga semuanya dalam keadaan selamat ya seila..insyallah tak sabar nak tengok baby sheila nie

May 9, 2014 at 1:42 PM

moga di permudah semuanya ye sis..

May 9, 2014 at 2:31 PM

Semoga dipermudahkan ye sis, insyaallah :) Bestnyee nak dapat baby hehe

May 9, 2014 at 5:22 PM

Ya Allah Sheila, kita pula yang tetiba rasa berdebar ni.. hehehe

May 9, 2014 at 9:17 PM

Moga dipermudahkan segala urusan. Amin

May 9, 2014 at 10:13 PM

in shaa Allah shiela..
smga dipermudahkan hendakNya.aamiin
kami doakn dri jauh..
jaga diri k :)

May 9, 2014 at 11:08 PM

Semoga dipermudahkan semuanye sheila...

May 9, 2014 at 11:26 PM

Assalamualaikum moksu . . in shaa Allah semuanya akan dipermudahkan . :)

May 10, 2014 at 1:19 AM

Moga semuanya dipermudahkan mummy.

May 10, 2014 at 6:20 AM

sheila, semoga dipermudahkan segalanya, yes banyakkan berdoa dan berselawat insha allah semua selamat

May 10, 2014 at 9:09 AM

xpa dear.. take ur tima.. =) best nya baca cerita bakal ibu ni.. take care tauu ! =')

May 10, 2014 at 11:32 AM

nervousnyaa..semoga dipermudahkan urusan ye kak.. baby sihat akak pon sihat..inshaAllah..:)

May 10, 2014 at 2:59 PM

Jangan risau ye Sheila, In shaa Allah semuanya akan baik2 aje.. :D

May 11, 2014 at 1:00 AM

assalamualaikum..

kak sheila macam mana sekarang?
okay tak?
baby camne..?
semoga akk okay okay je.. ^^,

miss you ah kak sheila <3

May 11, 2014 at 7:22 AM

Inshaalah, semua akan selamat :) Klik downy dan libresse.

awksweetgitu.blogspot.com =)

May 11, 2014 at 5:11 PM

zura bila dh stat masuk trimester ni zura dh start jalan kangkang kangkang mcm penguin dah.. baby makin berat dh.. jalan pun mengah mcm baru lepas berlari pecut 100 meter

May 11, 2014 at 8:39 PM

sama la kita shila, tapi gigih juga untuk habiskan bulan 5 ni, hari2 terakhir kelas, jalan banyak sikit balik bilik ja kaki bengkak macam belon..huhu

May 12, 2014 at 8:09 AM

semoga dipermudahkan sheila.. ;)

May 12, 2014 at 8:59 AM

Semoga dipermudahkan segala urusan..Ehhh kak orang Klang ke? dekatlah dengan kita.. xD

May 12, 2014 at 10:23 AM

da nak dekat sheila.. inshaAllah seuenya akan berjalan dengan lancar.. banyakkan berzikir..

May 12, 2014 at 4:20 PM

Enjoy saat2 last yunk. Hehe.

Lps ni mata panda berganda lak.

May 12, 2014 at 4:31 PM

akak doakan semoga semuanya dipermudahkan untuk sheila... amiinn...

May 12, 2014 at 5:07 PM

moga dipermudahkan segala hal.. insyaAllah! tak sabar tunggu berita gumbira dadri sheila... yeyyy!!

May 12, 2014 at 11:41 PM

smoga proses bersalin nnti dipermudahkanNya.. amiin..

May 13, 2014 at 9:11 AM

Walaupun saya lelaki seriau juga dengar kesusahan wanita menahan penat lelah mengandung ini.. Moga dipermudahkan la

May 13, 2014 at 10:23 AM

Awal cuti.. mujur bos memahami... In syaa Allah segalanya akan dipermudahkan...

May 13, 2014 at 4:30 PM

Semoga semuanya akan dipermudahkan..sekarang ni kena perlu berhati-hati n more alert ye Sheila..baby can deliver anytime..take care dear..

May 13, 2014 at 10:19 PM

wah memang well prepared u, bagus ni. rehat la sepuasnya sementara boleh ni, once ada baby sebagai peneman nnt, tidur pun tak tentu arah dah ha hehehe. apa pun semoga semuanya selamat yer dear.

May 14, 2014 at 12:01 PM

syiom dahi dia. omel nyaaaa!

May 14, 2014 at 12:15 PM

salam. semoga semuanya dipermudahkan buat akak ..amin

May 14, 2014 at 2:27 PM

bestnya... mesti excited nk jumpa baby kan... hope dipermudahkan segala urusan nti ye.. :)

May 14, 2014 at 4:47 PM

cpt sungguh masa berlalu..dah nk smpai ke penghujung dh...akak doakan semoganya berjalan lancar dan dipermudahkan...InsyaAllah....

May 14, 2014 at 10:05 PM

singgah follow kak sheila :) semoga anak n kak sheila selamat! Amin :D

May 15, 2014 at 1:07 AM

menabung sini..

May 15, 2014 at 2:56 AM

SEMOGA SEMUANYA DIPERMUDAHKAN..

May 15, 2014 at 9:14 AM

tak sabar tunggu baby sheila kuar.. semoga dipermudahkan nanti.. take care sheila =D

May 15, 2014 at 5:11 PM

Good luck SS. Tak sabar nak tgk baby.

Selamat meneran. Smoga dipermudahkan olehNYA.

May 15, 2014 at 11:59 PM

smoga di permudah kan segalanya..

May 16, 2014 at 1:25 PM

Assalamualaikum sheila..semoga dipermudahkan ye

May 16, 2014 at 2:29 PM

Semoga dipermudahkan.. Bestnya tak lama lagi ada wangi baby dalam rumah.. =)

May 16, 2014 at 3:21 PM

semoga dipermudahkan utk sheila..insyaAllah

May 16, 2014 at 4:13 PM

Sheila... semoga dipermudahkan ye :)

Post a Comment