Pengalaman Berpantang | norsheilasalleh.blogspot.com

Pengalaman Berpantang

Assalamualaikum...
Alhamdullilah, selesai sudah pantang 44 hari. Fuhhh, lama gila rasa nak habiskan pantang, lagi-lagi bila semua benda kita buat sendiri. I mean uruskan sendiri. Memang berpantang dalam keadaan yang sangat mencabar mental dan fizikal.

So aku ceritakan serba sedikit kisah di sebalik berpantang ni ;-

Hari kedua di hospital, aku dapat balik rumah. Memang super excited nak bawa baby kenal rumahnya. Selesai bayar kos rawatan, kami pun balik. Disebabkan berpantang di rumah sendiri, kitorang dah siap beli tilam besar untuk aku dan baby tidur kat ruang tamu. hihiii. Rasa teramat selesa dapat balik tidur kat rumah sebab masa kat hospital aku takleh tidur lena, dok la termimpi keadaan kat labour room. Macam trauma gila kot. Phiewww ~

Mak mertua ada kat rumah kita masa ni, mak ler yang banyak berjasa. Dok kemas dan settle kan rumah kita sebab aku kan tengah pantang. Takleh nak gerak banyak. Terima kasih banyak mak!!! Makanan pantang semua mak yang sediakan, sempatlah mak ajar suami masak lauk pantang kita. Suka betul dapat rasa masakan suami kita Y___Y
sheila shahfiekry
 nasi putih + sup peria + ikan masin haruan
sheila shahfiekry
 nasi putih + sup lobak putih + ikan masin haruan
sheila shahfiekry
nasi putih + ayam masak ungkep (tidak pedas)
Baby umur 3 hari, nurse detect kuning aka jaundice. Baca entri ini - Anak Kena Jaundice T____T". Aku breastfeed baby sambil nangis kot. Tak sanggup tengok anak kena jemur bawah lampu panas tu. PANAS okey?! Semalaman tu aku tak tidur, keep BF anak. Tunggu je dia berak or menangis nak menyusu. Doktor pun 3 jam sekali hangkut anak pergi amik darah. Nak check bacaan kuning. Setiap kali tu aku dengor baby nangis, nyaring! Umi menangis teruk nak! Suami pun tak sanggup tengok anak camtu. Alhamdullilah, esok tengahari dapat keluar wad dengan syarat keep check up baby kat KK. Hari ke-16 baru kuning dia mulai hilang.

Baby umur 8 hari, aku dah mandikan anak sendiri. Sebabnya takda siapa nak mandikan dia. Mak mertua dan mak aku tak sihat. Siblings semua kerja. So harapkan diri sendiri je. Baby pun pandai tak meragam sangat, sangat mudah nak jaga dia. Allahuakbar. Masak lauk pantang pun kadang suami yang masak masa dia masih cuti seminggu tu. Kemudian, semua bab aku buat sendiri je. Awal pagi mandikan anak, susukan anak, dodoikan anak, kemudian pam susu untuk stok ebm, pergi mandi daun herba, basuh baju anak, basuh baju suami isteri, kemas rumah, masak lauk pantang. Tu semua rutin harian sepanjang berpantang sendirian.

Bila anak dah masuk usia sebulan, baru mula masak lauk untuk suami. Syukur alhamdullilah Allah beri aku kekuatan. Kurniakan suami yang rajin membantu aku sepanjang berpantang ini. Tak cukup tidur malam pun tetap cergas bila dengar suara anak nangis minta susu.

Moment yang tak dapat dijual beli... Syukran jazilan pada semua yang mendoakan aku dan anak. Terharu baca komen positif kalian. Aku da start bekerja, anak kena hantar pergi rumah akak ipar. hihiii I is rindukan anak... tak sabar nak balik gomol (",)

46 comments

July 9, 2014 at 8:06 AM

banyak kenangan semasa berpantang ye sheila...yang pasti bila suami ada disisi,rasa selamat...

July 9, 2014 at 8:14 AM

xpe sheila..pengalaman tu indah..memang xdpt dijual beli..nnt ank dh bsr sket mesti kite rindu moment2 tu..take care dear..jgn lasak2 sgt ye wlupun dh abis pantang.. ;)

psstt..tgk lauk pantang tu cam sedap je..tp klu kite yg pantang..adoiii..susah la nk telan ari2 bnd yg sama..

July 9, 2014 at 8:30 AM

waaaaa... da habes pantang.. bestnye. selamat jadi ibu ye

July 9, 2014 at 8:31 AM

PERGHH anak qst kena buat semua sndiri da....mmg kental la awk hehe

July 9, 2014 at 8:54 AM

alhamdulillah selesai juga berpantang..kat mn pun kita mmg kna banyak berdikari..bila kenagkan kembali saat pantang sedih la sedikit sebab tak ada mak nk menagharap bantuan..:'(

July 9, 2014 at 9:07 AM

salam sheila..tabahnya sheila semua buat sendiri.. tina xleh, mak mmg xbg buat pape even mndikan Danish pun dia yg buat.. yg wajib buat, mandi, susukan anak n makan.. kesian gak kt mak, tp nk buat mcm mn kan..

July 9, 2014 at 9:07 AM

bestnya pengalaman yang x dpt dilupakan

July 9, 2014 at 9:09 AM

alhamdulilah ALLAH permudahkan segalanya

July 9, 2014 at 9:28 AM

Salam.. Wah! bestnya.. kau memang kuad babe.. Aku pulak yang excited tak sabaq sabaq nak lalui saat macam ni.

July 9, 2014 at 9:33 AM

ayam ungkep tu my fav...tambah lagi kalau banyak halia ngan bawang

July 9, 2014 at 9:34 AM

wahhh..tak sabar nak rasa pngalaman macam ni xlama lagi..tnggu hari je lagi..tapi ecah berpantang kat kmpung..harap bby ecah nnti xkena kuning..risau + sedih pulak dengar Adam Husni kena kuning..

July 9, 2014 at 10:14 AM

makan minum kena jaga masa pantang ni.. penting tu.. insyallah.. semua bajaln lancar kan ? alhamdulillah..

July 9, 2014 at 10:56 AM

simple punya juadah tu kadang2 nikmat dia lebih sebab kita hargai setiap makanan itu lebih sempoi ;-)

July 9, 2014 at 11:26 AM

assalamualaikum..hai shiela..terima kasih sebab masukkan kite kay bloglist awak.yup, sekarang tengah preggy.nak masuk 34 minggu dah. tak lama lagi kena makan macam ni jugak la ye. huhuwarghhh... tapi tak pe..untuk kebaikan sendiri jugakkan :).. neway, salam perkenalan.

July 9, 2014 at 11:33 AM

pengalaman yang berharga kan.. agak mencabar sebenarnya berpantang sendiri.. tapi ada baiknya jugak sbb lebih fleksibel.. hehe..

tahniah da habis pantang dengan jayanya~~

July 9, 2014 at 11:33 AM

cepat je rasanya dah habis tenpuh berpantang sheila, Alhamdulillah..kak ana sampai hari ni tak suka ikan haruan dengan cencaru, sebab itu lah menu harian selama 44 hari dulu hehe..

July 9, 2014 at 11:34 AM

alhamdulillah . utg masa berpantang ada yg tlg ...

July 9, 2014 at 11:34 AM

hehehe seronok baca pengalaman shiela.. :)

July 9, 2014 at 11:49 AM

wahhh.. kuatnya sheila. orang lain time pantang semua mak/mak mertua yg jaga. paling koman pun beranak kedua ketiga baru pantang sendirii.. gigih sheilaaa ;)

July 9, 2014 at 12:34 PM

rajinnya akak. tetap masakkan tuk suami.

sungguh tabah semua benda akak buat sendiri.

taktahu la nanti kawin cmne. hihi selamat jadi ibu kak ^^

July 9, 2014 at 12:53 PM

Wahh..dah bebas dari pantang..hihi..selamat menjadi ibu..

July 9, 2014 at 1:11 PM

seronok baca pengalaman kawan2 berpantang. x sabar rasanya nk jadi seorg ibu. hehehe...

July 9, 2014 at 1:36 PM

salam. orang lepas bersalin ni..memang banyak pantang ..

July 9, 2014 at 2:57 PM

Macam tu ya rupa lauk orang berpantang? baru tahu.

July 9, 2014 at 3:02 PM

Sheila , sedap tak ikan haruan tu ? Hahaha

July 9, 2014 at 3:42 PM

Seronok berpntang... X pnh serik nk laluinya..

July 9, 2014 at 3:59 PM

SS...dah habis pantang rupanya. Kejap nya. Rasa macam awak baru jer bersalin ☺☺

July 9, 2014 at 5:03 PM

nory 5 hari kena tahank kat hospital....
sumpah bosannn giler, bila dapat balik umah, Iqy plak kena kuning, masuk wad lagi...kenangan pantang nory memang disaster sgt..penuh dgn ujian dan cabaran...alhamdulillah ade hikmahnya, sekarang ni semua dah kembali normal, seronok tengok anak sihat dan membesar depan mata walau terpaksa kena tinggal gi kerja...uwaaaaa....rindu kan...Eh terpanjang plak komen kat sini...sorry sheila...hikhikhik

July 9, 2014 at 8:27 PM

Ya Allah btpa besarnya pgorbanan sorg ibu..smoga jd anak yg solehah ya..alhmdulilah dpt juga jdkn moment terindah sbagai ibu :)

July 9, 2014 at 8:27 PM

wahh u betul2 pantang ni, tabik.

I... errr langsung tak pantang la kalau compare dengan u, hari ke dua balik umah dah terus ngemop rumah even mertua larang, I tak boleh la duduk2 sajer, tension. hak hak hak.

takut pulak dengar about jaundice baby u, i guess emua dah ok by now kan. keep being healthy yer.

July 9, 2014 at 10:02 PM

Alhamdulillah.. bagus berpantang untuk kesihatan diri sendiri.

Kalau masih menyusukan bb better berpantang lagi dari segi makan minum

July 9, 2014 at 11:40 PM

iyer kan..berpantang ni banyak kenangan nya.. part nak menguruskan diri sendiri tu..dalam keadaan lemah [lagi2 kalau macam saya ni beranak czer] memang rasa..nak buat sangat2..tapi ada sesetengah bende tak terdaya... ngan anak kene kuning.. sama lah kite jugak.. tapi tu yang jadikan kite kuat sebagai sorang ibu..walaupon masih baru.. :) neway.. saya dulu masuk hari ke 33..dah pergi shoping kat IKEA..hahaha..pantang lah sangat keennn...;p

July 10, 2014 at 2:29 AM

SEMOGA MENJADI IBU MITHALI.. INSYA-ALLAH..

July 10, 2014 at 10:35 AM

Kena pantang habis habisan kan klau nak kekalkan tubuh yg sihat

July 10, 2014 at 11:14 AM

alhmdulillah habis sudah berpantang.. lega kan..
agak mncabar bila berpantang sendiri.. syukur Allah permudahkan shiela suami isteri

July 10, 2014 at 11:59 AM

hebatnya shiela...

k.zai lps Aqil keluar wad ms kena jaundice dlm hr ke 10 cmtu br mndikn sndiri anak, bsuh bj suami,kak n anak n sidai.tang mkn mak still masak.cuma mak tak larat nk pegang baby lama2 time nk bg mndi.org tua kn tkut semput plak apa pon x boleh

July 10, 2014 at 2:15 PM

Alhamdulillah semua berjalan lancar ketika urusan berpantang nie..menabung KKBOX sini...

Regards,
-Strider-

July 10, 2014 at 11:22 PM

pengalaman beharga nih..slalunya ibu yg baru mlahirkan mesti akan ada yg bantu utk buat smua tu.. alhamdulillah demi adam husni akak kuat..:)

July 11, 2014 at 1:41 PM

tula kan sheila..akak hari ke2 dah mandikan anak dah..
syukurlah mak mertua sudi masakkan kan..

July 12, 2014 at 10:57 PM

berpantang sendiri tu..gigih sheila erk

July 15, 2014 at 1:58 PM

Alhamdulillah selamat sudahhh ..Kenangan ni bila dah buat entry ..Lain klai leh la bacalagi kan Sheila..

July 22, 2014 at 8:22 AM

Alhamdulillah selamat berpantang semua..memang kenangan terindah kan

July 22, 2014 at 9:56 PM

Allah beri sheila kekuatan.. Alhamdulillah.. Tak tmpuh lg diri sendiri ni mcm mna.. Lg 8week je ke arah tu..

July 23, 2014 at 9:49 AM

Assalamualaikum sheila...tabik spring la pantang sndri...akak ank 3rd nti nak merasa pantang sndri tp suami mcm brat ati je

November 22, 2014 at 11:27 AM

Seronok btol baca orang yang berpantang sendiri. Tp saya ni blom ada kekuatan nak berpantang sendiri

November 22, 2014 at 6:31 PM

Saya anak ke2 pon pantang sendiri. Anak kene kuning jugak. kene tahan wad T_T

Alhamdulillah, suami byk membantu.

Jemput singgah ke blog saya
www.husnanetwork.com
dan
www.dcerdas.blogspot.com

Post a Comment