Marathon Buat Puree | norsheilasalleh.blogspot.com

Marathon Buat Puree

Assalamualaikum...
Lama tak share buat puri anakanda. hahaha. Aku ingat takde orang baca entri blog especially pasal adam. Ehh ada yang masih setia rupanya. Terharu 20 saat aku. hahahhaa thanks korang...

First puri avocado, lulus.
2nd puri lobak, lulus.
3rd puri epal merah, lulus.

Yeayyy happy aku tengok anak da boleh terima puri yang aku buat. Dah pernah buat bubur campur kentang dan lobak. Tak habis, tapi takpe. Percubaan saja. Tak puas rasa buat puri, combo puri belum try. Tapi terus combo sayur dengan bubur. Ahaks.

Kali ni maraton, dengan pertolongan suami. Suka beliau nak tapiskan puri anakanda. Seronok tengok beliau masuk campur bab urusan anakanda...
sheila shahfiekry

Dan yang terkini, aku sempat potong buah + sayur dan kukuskan saja. Suami tolong part sejukkan buah + sayur yang dah dikukus, pastu blend dan masuk dalam bekas baby bullet.
sheila shahfiekry
puri keledek - kukus baru blend
sheila shahfiekry
puri lai - kena kukus baru blend
sheila shahfiekry
puri timun jepun - kena kukus baru blend
sheila shahfiekry
puri keladi - kena kukus dulu baru blend
sheila shahfiekry
puri pisang berangan - kopek kulit dan buang biji kalau ada, dan blend
sheila shahfiekry
puri betik - kopek kulit dan korek isi, dan blend
Kitorang dah kenalkan sweet potato ; keledek dengan keladi, timun jepun, buah lai, buah pear, epal merah, pisang berangan, betik, avocado, lobak, labu... Yang takleh terima keledek/keladi sebab angin. Adam tak poo poo lebih 3 hari. Terus tak bagi makan dah. ahahhaha 

Step by step, aku da tak sempat nak snap macam mula-mula. Aku tulis jelah. Aci la ye?
1) Basuh buah/sayur sebersihnya
2) Potong dadu, supaya senang nak blend
3) Masuk dalam periuk kukus
4) Make sure, cucuk buah/sayur guna garfu untuk pastikan dah masak
5) Sejukkan potongan buah/sayur
6) Tambah air sedikit/ebm/fm ataupun air rebusan untuk senang diblend.
7) Siap masuk ke dalam bekas baby bullet

Esok tinggal nak tapau masuk tuppeware, hantar ke rumah babysitter. Anakanda sekarang dah makan 3 hari sekali. Kuat makan macam umi baba juga. hahahah (",)

23 comments

January 30, 2015 at 12:10 PM

wow terbaik

January 30, 2015 at 12:35 PM

mesti seronok adam dapat rasa macam2 makanan kan... :)

January 30, 2015 at 1:10 PM

Best kanbuat makanan anakk.. myself, my husband yg tolong buatkan.. sekarang my baby dah masuk 8 months, dah mcm2 dia mkn..

January 30, 2015 at 1:12 PM

Macam2 puri.. semoga baby adam membesar dengan sihat dengan air tangan sheila

January 30, 2015 at 1:54 PM

Umi yg rajin! Saya dulu cuma bagi bubur nasi dan ikan bilais yang dah di blend. Agaknya sebab tu sekarang kedua-duanya tak suka makan sayur dan buah-buahan.

January 30, 2015 at 2:02 PM

terbaiklah sheila.siap ada entry proses puree lagi..dasat..double thumbs up!

January 30, 2015 at 3:24 PM

takat ni awfiyah hanya makan bubur yang dicampur dengan sayur-sayuran

January 30, 2015 at 3:24 PM

Salam singgah dari follower #1063.

Saya datang dari segmen kak Mia :)

Remeh jugak nak buat puree ni ye. Kene kukus semua. Tapi, demi anak, semua boleh kan :)

January 30, 2015 at 3:30 PM

Rajinya shila...makanan berangin mmg x sesuai utk baby...nnt masalah perut jadinya

January 30, 2015 at 10:21 PM

bagus nya..baby tak memilih makan..anak saya dulu epal tak boleh..sembelit,pisang tak boleh,sembelit..aih..susah betull.ehehhe

January 30, 2015 at 11:32 PM

Tak sabar nk buat utkbaby nnt.. Hehehe.. Dulu jaga anak buah sempat lah jugak buat puree baby ni.. Hehehe

January 31, 2015 at 1:10 AM

Hihi..baru nak cakap yg keledek tu jenis yg berangin,hihi..tup2 baca,sheila sendiri dh experience ye..hehe..gud2.proses belajar namanya.Gud job mommy,jaga makan anak.. masak sndri lagi bgs..penuh TLC (tender,loving and care)

January 31, 2015 at 10:14 AM

sepupu pun rajin buatkan puree untuk anak dia. suka tengok sebab warna warni. tapi kekadang tu anak buah rasa sikit then taknak. maybe tahulah yang sesetengah puree makanan tu tak kena dengan tekak dia..

mailaah jalan jalan sini :D
Siti Yang Menaip

January 31, 2015 at 6:21 PM

Sedapnyaa puri utk anak. Sgt baik utk kesihatan anak :D


http://www.beauteeyou.blogspot.com

January 31, 2015 at 8:16 PM

Meriahnya, pelbagai puree ye ;)

Jemput join Segmen Bloglist Mac-April CN yer : http://www.cekgunorazimah.com/2015/01/segmen-bloglist-mac-april-2015-by-cn.html

January 31, 2015 at 8:33 PM

Wahhh..rajinnye sheila..kenyang la adam husni mkn airtgn umi..

February 1, 2015 at 10:27 PM

makanan berkhasiat

February 2, 2015 at 10:35 AM

ni yang nak try kat anak mengasuh ni,hehe..nak tgk dorang makan ke tak puri gini ....thanks sheila.

February 2, 2015 at 10:59 AM

ank kita rasa lbh kurang umur.. masih mkn puree ye? share la resipi makanan baby slalu.. nk amik idea.. xtau nak masak apa dh.. skang ank sy 8m dh start mkn mcm org besar..

February 2, 2015 at 10:58 PM

tasha paling seronok bila anak da strt mkn.mcm2 mak eh nk bg hehe

February 4, 2015 at 3:43 PM

mase ufairah dulu memang best kite buat.. skrg mase ulwan.. takde dah kot.. sebab ulwan dah nak masuk 11 bulan.. tak makan lagi.. rase nanti die makan.. lompat bubur terus..

February 6, 2015 at 8:47 AM

nanti boleh follow menu2 akak ini bila anak azie dah start makan hihi

February 7, 2015 at 1:33 PM

keledek dengan keladi angin ye? risau pulak nak bagi..tunggu dulu la camtu..hehe

Post a Comment