PETUA MELAYAN ISTERI | norsheilasalleh.blogspot.com

PETUA MELAYAN ISTERI

Assalamualaikum...

Just shared it with all of us :-

1) Sebelum tidur, peluk dan cium isteri. Tidak semestinya di mulut, tetapi di dahi, di pipi, atau mana-mana bahagian yang biasa dicium.

2) Kemudian, lafazkan ucapan 'I love you'. Kalau nak cakap, 'Abang cintakan sayang' pun boleh tapi dah jadi budaya kita agaknya nak sebut 'I love you' lebih mudah.

3) Renung wajahnya. Berikan renungan seolah itu kali terakhir anda melihatnya. Kemudian, belailah rambutnya.

4) Cuba nyanyikan lagu paling romantis untuk dia. Kalau rasa suara tak sedap, boleh dengarkan lagu tersebut sambil berkata anda tujukan lagu itu buatnya.

5) Jika masih ada masa, ulang cerita zaman sebelum kahwin atau zaman bulan madu. Jangan cerita semua. Satu hari ungkit satu cerita. Tapi yang seronok sajalah. Jangan ungkit masa bergaduh pula.

6) Ajak dia berbicara tentang anak dan keluarga. Ceritakan apa yang dia dah lakukan untuk anda dan anda amat berterima kasih dengan perbuatannya.

7) Kalau mampu, ceritalah tentang isteri-isteri Rasullulah SAW dan bagaimana mereka menghadapi cabaran.

8) Tidurlah dalam keadaan berpelukan. Biarlah dia berbantalkan lengan , dada ataupun bahu anda. Sebenarnya ada banyak lagi perkara yang boleh diperbuat. Tidak semestinya berakhir dengan hubungan intim.

Insya Allah, jika isteri kita tahu yang kita betul-betul sayangkan dia, layanannya juga akan lebih baik. Bila layanannya baik, kita nak pasang lain pun jadi ragu-ragu sebab bimbang yang baru kita dapat tak sehebat isteri kita sekarang.

p/s : dipeti daripada fb, dah terlupa pemiliknya. sorry.

6 comments

September 10, 2012 at 3:41 PM

alahai sweet nya kalau dapat husband mcm ni :)) lagi sweet kalau dah tua2 nanti dia masih buat. hehe

September 10, 2012 at 3:51 PM

cannot tahan la loving eachother kalau husband sangat romantis gini. melting me ! hehehe. nanti jgn lupa ajar future hubby tau Mawar :) hihi

September 10, 2012 at 10:21 PM

thihihihihi alalallala nak suro hasben bace la hihihi :D

September 11, 2012 at 10:15 AM

heee wajib-wajib suruh baca ni..
ilmu rumahtangga bahagia.
miahahaha :)

September 11, 2012 at 11:51 AM

Hiihihihiih sheila misti tgh sgt bahagia nehhhhh wieeeeeeee :D

September 11, 2012 at 11:57 AM

muahahhaa. alhamdullilah bahagia..
hope puteri bahagia selalu juga ..
weee :)

Post a Comment