TUTORIAL : PING & BUSUK.ORG | norsheilasalleh.blogspot.com

TUTORIAL : PING & BUSUK.ORG

Assalamualaikum...

Nak share ilmu dengan korang-korang yang kemungkinan besar mahupun kecil bagaimana nak daftar di busukorg dan ping kan entri anda ke situ. Memang boleh tambahkan traffic kat blog korang. Hee! Mudah insya Allah, tapi kena ikut step by step tau.

1) Klik --> BUSUKORG
2) Cuba cari macam kat bawah ni, dan klik perkataan PING tersebut
3) Sign in akaun melalui FACEBOOK / TWITTER
4) Copy banner kat bawah ni ke dalam blog anda
  *pergi ke Layout >> Add a gadget >>HTML/ JAVASCRIPT
  *copy sahaja banner busukorg, jangan lupa letak ditempat yang menarik. hehe

5) Pilih style widget yang korang nak untuk 'busuk traffic widget' (wajib letak) 
  *sila refer -->widget
6) Cara nak customize widget traffic
  *Design>>Edit HTML>>Edit Template>>
  *CTRL + F (serentak) dan cari </b:template-skin>, cari kod ]]>
  *pastu boleh copy customize widget diatas kod ]]> tadi
  *boleh edit segala benda dalam customize itu, 
Cara untuk tukar font widget busuk
.busuk_font {
                font-size: 11px; // untuk besarkan dan kecilkan saiz font
                color: black;        // untuk tukar warna font
                font-family: "helvetica"; // untuk tukar font family
                text-decoration: none;    // untuk tukar text decoration
}
Cara untuk customize image kotak widget busuk
.busuk_image {
                border: 3px solid #EEEEEE; // 3px utk tebal, solid utk line, #EEEEEE utk warna line border
                width: 80px; // berapa lebar kotak image
                height: 80px; // berapa panjang kotak image
}
Cara untuk customize jarak antara kotak widget busuk
.busuk_table {
                padding:5px; // size atau jarak antara kotak
}


Save Template anda dan anda telah berjaya install widget traffik busuk.org di blog anda. Kalau korang berjaya buat 2 langkah diatas ni, pastinya nak ping entri ke busukorg memang semudah ABC 123 tak macam mula-mula yang aku buat. Terang-terang KO! Hee.

1 comment

November 1, 2013 at 11:46 AM

tq bagi tutorial ni..nak try la.. ^_^

Post a Comment