Mommy Knowledge : Mucus | norsheilasalleh.blogspot.com

Mommy Knowledge : Mucus

Assalamualaikum...
sheila shahfiekry
Raya ni, aku rasa semua orang dok pulun makan macam-macam benda kan? Mana boleh tak jamah kalau dah dihidangkan, ye dak? Aku pun main sental banyak makanan masa open house, lepas habis pantang kan. Tapi ais je aku tak sentuh... Tak sangka, rupanya ada banyak makanan yang boleh menyebabkan mucus ni...

Tak pepasal, Adam selsema batuk. Maafkan umi anakanda... Lepas ni, umi janji makan berpada-pada. Khas buat mommy semua, silalah alert terutama sekali yang masih menyusu badan kat anak. Apa yang kita makan, boleh effect baby. Sila berhati-hati (",)

37 comments

August 14, 2014 at 4:32 PM

sedap kan

August 14, 2014 at 5:33 PM

laa..sian kat adam. rupanya makanan pun ada pengaruh kat baby. baru tahu. nice sharing sheila.

jarang jumpe baby sinve diri ini dah besar. anak buah pun semua dah masuk sekolah rendah.

August 14, 2014 at 5:40 PM

Dugaan memang kuat lagi2 time raya camni.. :)

August 14, 2014 at 5:45 PM

banyak gak yg xboleh makan ye. huhuhu...

August 14, 2014 at 5:54 PM

tu la.. makan tu boleh, cuma berpada2 la kan. Adam dah get better? Hopefully fully recovered la.

August 14, 2014 at 7:11 PM

Assalamualaikum sheila..xsgka akak byk mknan punca mucus rupenye...roti kek meetega..aishhh

August 14, 2014 at 7:22 PM

thanx for sharing sheila..kita pun makan memacam.lagi2 kuih raya..bnyk gile maka...patutlah baby batuk s selsema..sian baby :(

August 14, 2014 at 7:45 PM

kadang2 makan dulu pastu bukak phone cek ade x makanan tu dlm senarai boleh create mucus..sekali ade..alaaa baru nak menyesal...hehe

August 14, 2014 at 8:05 PM

raya banyak makan marjerin..'hihi.. mama selsema dah

August 14, 2014 at 8:37 PM

salam ibu, makan berpada pada ye.. sian baby adam. kiss baby adam sikit.. muuaahh..

August 14, 2014 at 8:37 PM

salam ibu, makan berpada pada ye.. sian baby adam. kiss baby adam sikit.. muuaahh..

August 14, 2014 at 8:41 PM

takpalah...lepas ni dah tau, boleh elak dah...:-)

August 15, 2014 at 12:56 AM

elya pun pulun2 smp keracunan makanan huuhuhu

August 15, 2014 at 7:23 AM

memang betul2 ya kena jaga berpantang betull..even dah abih pantang..sbab mnyusu kena la jaga gak apa kita mkan..tq kak shila for tips

August 15, 2014 at 9:42 AM

betul itu sheila..
azie pun skrg hati2 nak makan takut baik darah tinggi je lg2 time prgnt ini

August 15, 2014 at 9:47 AM

tp org ckp minum susu, susu bdn kite btmbh. sian baby kn.

http://kasutkaca15.blogspot.com/2014/08/ice-watch-yang-awesome.html

August 15, 2014 at 10:09 AM

ada study psl ni sblm ry lg.. tp ada certain makanan yg mmg xleh elak dr utk mkn.. deep fried food, kek dan kukis, 3benda ni mmg xleh elak, mklum la, raya kann.. yg lain alhamdulillah xmkn..

August 15, 2014 at 11:26 AM

semoga adam cepat sembuh..

August 15, 2014 at 11:29 AM

ya btl tu apa yg kita mkn akan memberi effec pada anak trutama yg masih menyusu badan..menabung sekali cne

August 15, 2014 at 12:51 PM

Blogwalked!

http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

August 15, 2014 at 1:07 PM

klu baby FBF ibunya kena berpantang..nasib baik awfiyah pakai susu tepung ...hehe

August 15, 2014 at 1:21 PM

roti pun x blh yer rupanya... baru tahu.. klumenyusukan anak mkn mmg kena pantang...

August 15, 2014 at 1:50 PM

hu.. bab makan ni, teman punya nikmat makan banyak dah ditarik balik buat masa ni.. taktau bila Allah ank bagi pinjam balik nikmat tu.. =( .. betul shiela, bagi ibu yang menyusu anak, kena hati2 pilih makanan.. takut effect pada baby yg menyusu..

August 15, 2014 at 2:18 PM

dina da cmpor...tp still kna brjaga mkn...huhu

August 15, 2014 at 4:03 PM

Betul tue sheila.. makan kena jaga lebih2 lagi dok menyusu.. nanti kesian kat baby..kita makan sedap dia sakit perut..huhuhu

August 15, 2014 at 4:06 PM

raya mane boleh pantang kan. kalau pantang jumpe lagi la syiok kan..

August 15, 2014 at 4:44 PM

aduhhh..tapi yg belah kiri tulah yg best

August 15, 2014 at 4:48 PM

Nice sharing dear..selaam ni pun akak tak tau..ahri ni baru tau..memang kena berjaga lebih la kan..

August 16, 2014 at 10:21 AM

kenkadang tak dpt tahan bila nampak makanan...tp demi kesihatan si baby berpada2 la kan sis..hihiih...sy pun dulu gtu...keras kepala xdengar ckp mak...

August 16, 2014 at 2:49 PM

sian adam. umi! jgn makan pape k. makannn sayur buah je. hehehe. mama ida xpe makan bnykkk kekkekee~

August 17, 2014 at 10:47 AM

Asslmkm sheila.. Btul tu.. Klau ank masih menyusu kna jga2 mkan. Kita ank dlm perut ni pun berjaga2 jgk. Klay mkan berpulut bby asik kuat tido je..

August 18, 2014 at 3:26 AM

Nice sharing...

August 19, 2014 at 2:11 PM

semua yang belah kiri nampak sedap kan. Yang belah kanan nampak tak bape sedap ekekekek.. haih.

August 20, 2014 at 9:23 AM

tq for sharing dik.

August 20, 2014 at 10:44 AM

Thanks for the info...

August 22, 2014 at 9:56 AM

nice sharing ;)
tq sheila..

August 22, 2014 at 12:28 PM

Good info. Bukan berpantang utk anak jer, tapi untuk diri sendiri juga.

Post a Comment