Speedy Recovery Please ! | norsheilasalleh.blogspot.com

Speedy Recovery Please !

 Assalamualaikum...
sheila shahfiekry
Dah masuk hari ke-5 anakanda tak sihat. Selsema dan batuk, jangkit dengan baba dia.. Sedih sangat tengok anak dengan suami tak sihat. Allahurabbi. Lagi-lagi part depa batuk-batuk. Yang besar tu takpe lagi, sakit boleh makan ubat. Yang kecik ni, mana boleh. Under 2 years, doctor tak kasi makan ubat. So umi dia yang kena makan ubat bagi pihak baby, then breastfeeding dia.
Dah 2 hari umi dia makan ubat, macam dah berkurangan sakit Adam. Cuma, batuk dia tu mengganggu tidur dia waktu malam. Aku takboleh tidur langsung, setiap kali anakanda batuk, aku usap-usap dada dia. Sapu vicks kat leher dengan dada dia. Dodoi kasi dia lena semula. Letih juga jadi burung hantu tapi demi melihat Adam cepat sembuh dan selesa tidur. Semua aku sanggup redah.
By the way, kalian ada apa-apa petua tak nak kasi selsema dengan batuk cepat kebah? Hati ni rasa tak sanggup dah tengok dia menahan sakit dada masa batuk tu...

43 comments

August 12, 2014 at 1:41 PM

masa awfiyah kena tahan wad pun macam tulah keadaannya...kesian bila tengok dia batuk....moga baby cepat sembuh ye..

August 12, 2014 at 1:41 PM

salam sheila..ada try buat garlic oil x? hri tu pun danish batuk², siap berkahak.. tp xtau nk buat mcm mn, terpaksa amik neb sbb dh xthn tgk dia sakit.. pastu sapu vicks yg baby punye tu kt dada n belakang dia setiap kali nk tdr, n ltk kt tapak kaki..sapu lite² je.. yg garlic oil tu tina xtry sbb mmg xmenyempat nk buat, kena mengadap danish je, klu x mmg dia merengek..

August 12, 2014 at 2:03 PM

umi dia makan vco..

untuk batuk, ambik bawang putih.. bakar sikit lepas tu lenyek dalam vco.. buat garlic oil.. sapu pada dada, belakang, betis dengan tapak kaki.. tak best sikit la bau bawang putih tu kuat..tapi insya allah cepat lega..

kalau rajin buat mandi wap.. elok utk longgarkan kahak dan hingus bagi baby..

btw..saya pernah baca.. vicks jgn sapu kat baby..tak elok..

August 12, 2014 at 2:07 PM

dah try garlic sock?? mmg berkesan
try buat 2,3 malam...
kalau kat anak ngan baby akak mmg menjadi
kalau selsema guna sterimar

August 12, 2014 at 2:31 PM

masa anak kak ana bayi dulu, opah mereka akan sapukan vics tu kat tapak kaki juga sheila..semoga Adam cepat2 sembuh ye..amin.

August 12, 2014 at 2:31 PM

ehhh uminyer makan ubat apa ni??
selalu doctor sy kata kena eliminate apa2 yg boleh menyumbang kpd batuk selsema..contohnya pastikan sekitar tpt tdo/main baby bebas habuk..selalu basuh tangan.mak n ayah pun seeloknya basuh tgn sebelum pegang baby nak elakkan jangkitan.n then husband smoking x? kalau smoking mybe boleh nasihatkan smoking jauh2 dari rumah.

nway take care yer baby..kalau teruk sgt atau ibu umi masih risau, bawa jumpa specialist.

August 12, 2014 at 2:40 PM

Hurmmm demam nak membesar kot kak.. Ena doakan supaya baby comel akk ni cepat sembuh.. insyaAllah

August 12, 2014 at 2:46 PM

anak2 sy bawa klinik swasta dok bg je ubat lega la..tp dos di kurangkan..klu gie klinik kerajaan mmg diaorg tak kasi ubt..pergi la klinik berbayar..check baby sekali..

August 12, 2014 at 2:53 PM

kalo batuk cuba sheila wat garlic oil...bakar garlic dgn kulit sekali...bg garing lps tue lenyek dgn olive oil..sapu dkt bhgian dada, leher n blkg bdn..
kalo demam..cuba bg mandi kerap, selain tu boleh jelum dgn asam jawa..tempel asam jawa dkt dahi..akak cuba dua cara ni dkt qisya..alhamdulillah..

August 12, 2014 at 2:54 PM

memang cam tu kan? anak sakit kita yg tak tidor...

(okey okey, uncle tipu... uncle tido... aunty yg tak tido... haha!)

August 12, 2014 at 3:08 PM

ya allah sama ngan baby mel... baby kita pun demam batuk n selsema..sian sangat dia... :(.
bila dengar dia batuk cam berkahak n selsema susah nak bernafas tu rasa kesian sangat...

musim agaknya skrg ni kn? ptg ni baru nak bawak gi klinik..

ape pun auntie doakan baby adam cepat sembuh k

August 12, 2014 at 3:28 PM

keciannyaaaa bb adammmmm... moga cpt sembuh yaaa!!!!

August 12, 2014 at 3:38 PM

Alaa, siannya baby Adam x sihat ye...
Memang ramai yang x sihat kan sekarang ni... anak2 k nrl pun berturut2 demam ni... Semoga cepat sembuh baby Adam... :)

August 12, 2014 at 3:43 PM

Moga cepat smbuh..

August 12, 2014 at 4:00 PM

comelnya adam..semoga cpt sembuh..tembam sangat :)

August 12, 2014 at 4:10 PM

Siannya adam. Smoga cepat sembuh. Memang risau kalau anak tak sihat nih.

August 12, 2014 at 4:29 PM

Cepat sembuh ye Adam.. kesian kalau budak belum setahun demam.. tak ada ubatnya..

August 12, 2014 at 4:29 PM

Tu la kan bila anak tak sihat kita restless, memang under 2 years tak elok makan ubat, so kena cuba petua lama. I pun tak reti sangat cuma boleh suggest u pakaikan dia elok2 jangan bagi sejuk and bilik pun jangan sejuk jangan direct bawah kipas, kot2 dapat membantu.

August 12, 2014 at 5:02 PM

Cian baby adam...kalu mandi tak payah basah kepala dia.....jangan mandi kerap..lap2 jer...

August 12, 2014 at 5:11 PM

Sedihnyaa bila Baby tak sihat..MIntak Adam cepat sembuh!petua..boleh lah kot Sheila try macam ni..
Bakar bawang putih dengan kulit2 sekali..lepas tu lumur dengan minyak zaitun atau kalau takde baby oil pon boleh..pecah-pecah kan isi bawang tu lepas tu letak kat batang hidung baby, dada, pelipat kaki, tapak kaki..InsyaALLAH boleh reda..doa sekali ye..Lagi satu..kalau ada kunyit hidup pon boleh letak kat batang hidung dia untuk kurang kan selsema..

August 12, 2014 at 5:38 PM

cepat-cepat sembuh, risaunya jika baby kita tak sihat kan.. comei anak sheila, gebu betul..

August 12, 2014 at 8:33 PM

Aunty farah doakan semoga Adam cepat sembuh yer sayang..

August 13, 2014 at 1:40 AM

get well soon ye!

August 13, 2014 at 2:43 AM

Assalamualaikum Sheila.. Kesiannya.. Ya Allah.. semoga cepat sembuh ye... aamiin..

August 13, 2014 at 11:05 AM

semoga cepat sembuh ya...sian dia

August 13, 2014 at 12:09 PM

syafakallah ya ukhti...inshaaAllah akan pulih seperti biasa soon...ameenn...

August 13, 2014 at 1:19 PM

Dear baby..Get well soon...

August 13, 2014 at 3:41 PM

untuk umi sila makan vitamin c ... nanti baby boleh dpt masa melalui susu ibu..

untuk baby pulak boleh buat wap air dengan garlic... sheila bole jer guna garlic plus shaklee tuu...

semoga cepat sembuh sayang....

August 13, 2014 at 4:17 PM

get well soon syg....mmng ksian...dina pon mcm tu...selsema n batuk baru2 ni...tiap kali die batuk sy cube jolok dgn tangan..bg die muntah...sbb baby x pndai nk buang kahak die sendiri..biar die muntah n kluar kahak tu...n cube pagi2....meniarapkan atas peha...then tepuk blakang die dgn tepuk angin..that mean biarkn ade angin kat tengah tangan then tepuk...selsema mmng sy sedut pki mulut...memang geli..n akk2 sy pon xsggup nak buat...tp sy prnah trbace artikel dulu care brkesan tuk ilangkn selsema baby...sbb kalu selsema..mmng x boleh nak tidur malam...rase simpati n sedih tgk ank melebihi rase geli...alhamdulillah dina x prnah selsema melebihi 2 hari...

August 13, 2014 at 8:21 PM

Ala ciannyer die...sapu vicks yg baby tu tau...kat tapak kaki...keting...belkang n dada...insyaallah..azwa cik mah sapu pagi..n tiap2 kali salin baju...moga adam cepat sembuh...

August 14, 2014 at 1:27 AM

Btul decision xbg baby ubat tu..wpun klinik swasta slalu main bg je ubat, sbnarnya ada risk pada baby..baby bawah 2 tahun organ nya xmatang og nak cerna kan ubat..risiko meninggal dlm tidur tau..kt obersea dh bnyak case.ni farmacist yg stori kt kite..dia mmg xbg anak2 dia mkn ubat bawah 2 tahun.xp, b strong mummy!wpun kadi panda,bjaga malam, every minute tu pahala..kite dh biasa bjaga mlm..anak mmg suka bjaga malam..huhu..all the best..get well soon anak awak

August 14, 2014 at 8:43 AM

sian adam husni..
cpt sihat syg..kuatkan hati yer sheila..in sha Allah nnt baik..cer google petua2 utk baby yg selsema n batuk..tgk kt pama online tu..byk sgt info..

August 14, 2014 at 11:02 AM

ritu Aqil demam just jerelum & kerap mndikn dia.
Selsema just boh vicks kt kaki ja tp mmg lmbt ckit la nk baiknya.

Isnin lps dokte krajaan bg gak ubat montot sbb demam Aqil ON OFF dh 2 minggu.Alhamdulillah...kebah elok ja

August 14, 2014 at 1:05 PM

Moga sikecik cepat sembuh :)

http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

August 14, 2014 at 1:48 PM

Semoga cepat sembuh...

August 14, 2014 at 5:37 PM

Alolo.. ciannye Adam.. moga dah sembuh by now. In shaa Allah

August 14, 2014 at 7:08 PM

Assalamualaikum sheila..try petua bwg putih yg kwn kwn lain bgtau...

August 14, 2014 at 8:36 PM

comel adam.. takpe, adam kuat kan syg..

August 15, 2014 at 11:30 AM

cian adam moga cpt sembuh ya

August 15, 2014 at 1:50 PM

comelnyeeee.. semoga cepat sembuh ye si kecik.. heee

August 16, 2014 at 2:50 PM

alahaii dak bam bam ni tak cihat ye.. cepat sembuh ye sayanggg ~

August 17, 2014 at 10:50 AM

Asslmkm sheila.. Siannya adam.. Moga cpat smbuh ye..

August 17, 2014 at 9:46 PM

Salam...sian kan bila tengok baby batuk x berenti...my sis baby dia slalu batuk2 sampai sekali tu kena pegi klinik pakai nabulizer..now dia pkai minyak tyt yang botol kaler biru penutup kuning...sapu pada ubun dada n blkang baby...insyallah batuk selsema hilang...tapi dia kta untuk baby yang baru mula nk batuk selsma berkesan la tapi kalo da lama batuk..susah sikit la.ap2 pn try la dulu...moga baby adam cpat sembuh

Post a Comment