Assalamualaikum...
* sila jgn marah aku zoom dekat lampu meja *
* Eh ada gambar phone suami *
* dalam plastik - RM5 untuk 3 bungkus *
* zoom in *
* amik kat google image *
p/s : suka betul warna hijau tu. kalau dapat mau
tak makan, buat perhiasan je
* lawa kan peralatan kuih loyang *
* cara nak buatnya *
Hari ni aku nak share dengan korang cara nak buat kuih loyang / rose kegemaran aku. Ini bukan resipi aku tau. Aku amik daripada google je. Nanti beli acuan dulu, baru boleh buat. hee. Tak sabar nak try ni. Ayah mertua pun suka sangat. Masa raya aidilfitri, aku dengan ayah mertua yang habiskan kuih loyang 2 bekas. Sedap, manis dan rangup! Ini resipi daripada Dari Dunia Dapurku. Kalau nak yang jenis biasa boleh tengok My Resipi.
Bahan-bahan :-
3 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan cili kisar (boleh lebihkan jika suka)
2 cawan santan (1 kotak santan + air )
2 biji telur
1 sudu besar jintan manis * (serbuk jintan manis )
1 sudu besar jintan putih * (serbuk jintan putih )
8 ulas bawang putih *
2 sb udang kering *
1 sb gula & garam secukup rasa
Cara-cara :-
1) tumbuk bahan bertanda * hingga lumat (setakat yg boleh la)
2) satukan semua bahan n kacau sebati (santan jgn masuk semua takut tercair...agak2 ler)
3) panaskan minyak, rendam acuan kuih loyang ke dalamnya sehingga panas
4) bila dah panas..celupkan acuan ke dalam adunan hingga paras ketinggian (jgn celup habis kang takleh tanggal)
5) celup beberapa saat kemudian goyangkan perlahan hingga kuih tanggal dari acuan
6) biar acuan terendam ke dalam minyak beberapa ketika....barulah ulangi langkah seterusnya.
3 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan cili kisar (boleh lebihkan jika suka)
2 cawan santan (1 kotak santan + air )
2 biji telur
1 sudu besar jintan manis * (serbuk jintan manis )
1 sudu besar jintan putih * (serbuk jintan putih )
8 ulas bawang putih *
2 sb udang kering *
1 sb gula & garam secukup rasa
Cara-cara :-
1) tumbuk bahan bertanda * hingga lumat (setakat yg boleh la)
2) satukan semua bahan n kacau sebati (santan jgn masuk semua takut tercair...agak2 ler)
3) panaskan minyak, rendam acuan kuih loyang ke dalamnya sehingga panas
4) bila dah panas..celupkan acuan ke dalam adunan hingga paras ketinggian (jgn celup habis kang takleh tanggal)
5) celup beberapa saat kemudian goyangkan perlahan hingga kuih tanggal dari acuan
6) biar acuan terendam ke dalam minyak beberapa ketika....barulah ulangi langkah seterusnya.
4 comments
hiihihihihihi mane nk cari acuan? ececececce :p cam tak nmpak kat sinih hohooh *ayatkite, mcm la nak buat* kihkihkih.
hihi. sheila pun tak pasti kat mana nak beli. cuba try market. hihii. buatlah. senang je rasanya.
thihihihihi ehem nnt cube.kihkih :D
huhu, mesti boleh buat punya. cuma nak masa dan kesabaran yang tinggi :)