TUTORIAL : SCROLL BOX UNTUK BLOG ARCHIVE | norsheilasalleh.blogspot.com

TUTORIAL : SCROLL BOX UNTUK BLOG ARCHIVE

Assalamualaikum...

Ini entri khas untuk korang yang memang dah ada blog archive di blog. Sekarang masa untuk upgrade kepada scroll box yang mudah dan simple. Jum tengok cara-caranya :-

1) Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widgets
2) Tekan CTRL + F, cari kod ini :-
<div id='ArchiveList'>
3) Sebelum jumpa kod di atas tadi, korang akan jumpa kod ini :-
<div class='widget-content'>
4) Gantikan kod yang korang cari tadi kepada yang ini :-
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
5) Warna merah tu, korang boleh tukar height mengikut kesesuaian blog korang
6) Preview dulu baru SAVE !

* ini contoh sahaja *

RUJUKAN
* CTRL + C (tekan serentak untuk copy kod)
* CTRL + V (tekan serentak untuk paste kod)
* CTRL + F (tekan serentak untuk cari kod)

9 comments

October 10, 2012 at 12:25 PM

salam kenal, dari bloglist KA, done follow.. hit me back ya

October 10, 2012 at 1:05 PM

thank you sudi singgah sini. insyallah saya singgah sana kemudian ye :)

October 11, 2012 at 10:43 AM

yg buat kotak kale pepel tu cane buat :'D

October 11, 2012 at 10:47 AM

oh blockquote eh. nanti sheila buatkan tutorial ye. hihiks

October 11, 2012 at 1:31 PM

puteri, nah tuto. sila klik entri dibawah ye :)

http://sheilashahfiekry.blogspot.com/2012/08/tutorial-box-comel-dalam-entri.html

October 13, 2012 at 11:49 PM

yeyyy!! tengs, shiela!! nnt kte try buat :D

October 16, 2012 at 3:15 PM

kalau tak menjadi, bagitau eh?

:)

October 17, 2012 at 1:30 PM

dah jadi!! :D yeyyy tengs lagik!!!

October 17, 2012 at 1:40 PM

sama-sama puteri! yeayyy menjadi pun!
:)

pandainya..

Post a Comment