Resepi : Popia Basah | norsheilasalleh.blogspot.com

Resepi : Popia Basah

Assalamualaikum...
Ada sesiapa yang suka makan popia basah? Meh aku nak share. Resepi ni aku amik daripada mak aku, mak selalu buatkan popia basah ni bila aku request. Tapi along aku paling suka makan popia basah ni. Popia basah ni terkenal di negara Kemboja dan Vietnam.
sheila shahfiekry
Resepi sangat mudah, lepas ni korang boleh cuba buat ya. Makanan yang sihat ni, tak rugi mencuba. Tak terliur ke korang? Jujur please >_______< 
sheila shahfiekry
bahan utama - popia lut sinar namanya :p
sheila shahfiekry
bahan kedua terpenting, bihun cap CampCamp
sheila shahfiekry
ayam potong kecil + lobak + bawang merah + bawang putih = digoreng, minyak sedikit je
sheila shahfiekry
salad
sheila shahfiekry
rupa popia lut sinar tersebut. 
sheila shahfiekry
prosesnya :-
*Ayam yang dipotong kecil digoreng bersama lobak, bawang putih dan bawang merah dalam minyak yang sedikit ya. Kita tanak kolestrol. hihi. Tambah perasa yang bersesuaian untuk inti popia.
*Popia lutsinar tu, kena lap dengan air sejuk di kedua belah popia untuk layukan popia tersebut.
*Proceed balut popia macam biasa je, yang penting untuk based kena bubuh bihun dulu, salad kemudian baru inti ayam tau
Taraaaaaaaaaa :-
sheila shahfiekry
Untuk kuah :-
Hanya perlukan bawang putih yang dihiris nipis, kacang tanah yang ditumbuk (jangan terlalu hancur tau), kicap jenama Knife dan sedikit air masak. Campurkan semua bahan tersebut tetapi sebagai amaran nak bagitau kicap tu takmuh banyak sangat. Nanti masin. Tambah air masak biar sesedap rasa :)
sheila shahfiekry
terliur babe :p
sheila shahfiekry
siap untuk di ngap ;p
p/s : aku boleh ngap 10 ketul tau, hihi >____<

21 comments

June 20, 2013 at 3:07 PM

Assalamualaikum sheila...

woahhhh! bulan ramadan menu popia basah la yang paling ditunggu2. Kenit suka last produk tu...moist dan menyelerakan heeee (^_^). Tapau sikit? ehehehehe :D

June 20, 2013 at 3:20 PM

best nya..belum pernah makan lg lah popia basah ni..dh terliur tgk pic2 tu..kulit popia lutsinar pun saly bru firstime dengar ni..:)

June 20, 2013 at 3:31 PM

Lain dgn jual kt sini..sbb sini kulitnya buat sendiri...

June 20, 2013 at 3:35 PM

assalamualaikum shiela....wah !!! nampak sedap la terliur tengok...:)

June 20, 2013 at 3:48 PM

nampak sedap & mudah nak buat ni...tq share resepi ni

June 20, 2013 at 4:09 PM

emmmmm....dah boleh ngap, dapnye terliur la.

June 20, 2013 at 5:03 PM

popia basah sgt sedap..selalu ssh nk beli sbb kena berebut dgn ramai org, lps ni boleh try resepi Sheila..:)

June 20, 2013 at 5:31 PM

telan air liur sebab lapar, suka popia basah ni tapi tak pandai buat.

June 20, 2013 at 6:01 PM

air liur dah meleleh dah ni..hampir sebaldi! ahaha..jujur ni..
sedap la popia basah..my peberet tuuu

June 20, 2013 at 6:25 PM

patutlah lain macam popia dia sheila. bhn2 tu kena beli kat sanalah kan?

June 20, 2013 at 7:53 PM

xreti buat sendiri..tapi beli selalu...kat sini,ada certain place je yg sedap..kat Suria Sabah xsedap.haha

June 20, 2013 at 9:26 PM

assalam.. wahh..sedapnye...terliur sy... hihii.. boleh cube lepas ni :)

June 20, 2013 at 10:42 PM

Lihat makanan ajer..aku terliur ...yummy..yummy

June 20, 2013 at 11:43 PM

faberet niiii!! kalau bubuh ayam ke apa, lagi sedap,.,,, perghhhhhhhhhhhhhh!

June 21, 2013 at 11:06 AM

perggghh..terliur akak dibuatnya ni. nnt kalau sheila dtg melawat akak n baby, wajib buat ni utk akak tau. heheehehe

June 21, 2013 at 11:34 AM

eh eh cm tu je ke buat kuah popia tu? huhuhuhuhu.. bapokkk senangggg ;p

June 21, 2013 at 11:43 AM

sos tu unik.. tak pernah nampaklah popia macam ni.. mana nak cr huhuhuhu

June 21, 2013 at 6:16 PM

Assalamualaikum moksu .. waahhhh ada salad :D

June 28, 2013 at 8:20 AM

Pepagi dah terliur......
Hehheheheh..

July 2, 2013 at 3:23 PM

sheila suka makn popia ke??..hhee

July 15, 2013 at 8:57 PM

boleh la try buat untuk juadah berbuka puasa ..

Post a Comment