TUTORIAL : BOX COMEL DALAM ENTRI | norsheilasalleh.blogspot.com

TUTORIAL : BOX COMEL DALAM ENTRI

Assalamualaikum...

Pernah korang dengar blockquote? Sebenarnya memang famous amos pun dalam dunia blogger ni. Nak share dengan korang camne dengan senangnya aku berjaya buat! So meh follow arahan dibawah ye!

1) Design >> Edit HTML
2) Cari kod ini :-
 .post-body {
3) Paste kod kat bawah ni atas kod yang dicari tadi
.post-body blockquote {
4) Korang paste satu lagi kod ni dibawah no (3) tadi.
background-image:url(url gambar);
5) Make sure korang copy URL GAMBAR apa-apa yang korang nak jadikan background blockquote korang nanti ye.. Amik warna cerah sikit. Amik kat Google pun okey.

6) SAVE!
7) Masuk ke new post, taip sebarang perkataan (seperti contoh dibawah)


8) Highlight perkataan 'ASSALAMUALAIKUM' , pastu klik no (2) dalam rajah kat atas tu...
9) Preview dulu, jadi tak macam contoh kat bawah ni?
10) Save atau publish entri korang. Jangan lupa bagitau kalau jadi ye :)

RUJUKAN
CTRL + F = cari kod (serentak)
CTRL + C = untuk copy (serentak)
CTRL + V = untuk paste (serentak)

5 comments

October 2, 2012 at 10:25 PM

hai shiela..
part ni sha bengkek! haha
buat2 tak jadi tau..Grrrr

kikiki

October 3, 2012 at 11:00 AM

Sha, kenapa tak boleh pulak?
dah try ikut yang sheila buat? ada something wrong kut ..
try lagi :)

October 15, 2012 at 2:25 PM

kte da bejaye!!!!!!! tengs, shiela!!!!!

October 15, 2012 at 3:04 PM

arh oke die tlh mengubah struktur blog kte. ececce tepakse remuv. aihh sobsss T_T

October 16, 2012 at 4:01 PM

Alah kesian puteri! kena ubah width blog dulu. mungkin terlalu besar :)

Post a Comment