Checklist Beg Hospital | norsheilasalleh.blogspot.com

Checklist Beg Hospital

Assalamualaikum...
Alhamdullilah, lengkap sudah semua senarai keperluan baby dan umi. Hari ni nak share sikit keperluan yang perlu dibawa untuk ke hospital. Maybe, semua dah tahu. Tapi aku noted juga my self kat blog ni, supaya dapat membantu mommy to be (first timer) In shaa Allah. Tak rugi kita bantu orang, besar pahalanya kan.
FYI, aku refer blog NinaAz. hihi. Sebab bagi aku, blog dia memang serba serbi lengkap persediaan dia nak dapat baby Daffa Ezra. Sebelum aku mula melalut ke laut, meh baca senarai kat bawah ya.
Keperluan Bayi :-
1) baju & seluar baby
*sepasang baju panjang (berlubang)
*sepasang baju pendek (berlubang)
*sepasang baju panjang (sleepsuit with sock)
*sepasang baju pendek (untuk keluar wad)

2) Mitten, booties & topi
*2 pasang mitten (sarung tangan)
*2 pasang booties (sarung kaki)
*topi bawa satu je, untuk cover keluar wad nanti

3) bedung
*bawa 3 helai, boleh dijadikan bedung atau nursing cover

4) barut
*bawa dalam 4 helai

5) lampin pakai buang (new born)
*bawa dalam 10 keping, jenama mamy poko

6) toiletries
*beli travel pack Pigeon. All in one, yang penting paraben free

7) wet tissue
*bawa sebungkus kecil je, in shaa Allah cukup

8) minyak telon
*bawa botol kecil, untuk emergency case

9) sapu tangan
*nak buat lap mulut baby lepas menyusu

10) towel
*untuk mandikan baby
sheila shahfiekry
Keperluan Umi :-
1) kad pengenalan
*wajib bawa sentiasa (no reason nak tinggalkan dekat rumah kan)

2) buku merah
*wajib sentiasa ada dalam beg sejak 34minggu

3) guarantee letter (GL)
*wajib ada kalau mommy kerja dengan kerajaan

4) kain batik
*bawa 3 helai

5) tuala mandi
*bawa sehelai besar untuk mandi, sehelai kecik untuk buat lap badan

6) toiletries
*bawa saiz kecil, janji ada sabun,pencuci muka,berus gigi dan ubat gigi

7) nursing bra
*bawa 4 helai

8) nursing pad
*bawa kotex overnight, dalam 10keping

9) maternity pad
*beli pad Avail, amik overnight punya untuk serapan tanpa bocor. hihi

10) stokin tebal
*bawa 3 helai

11) kardigan/tudung/pakaian
*kardigan sehelai, tudung jenis sarung sehelai dan baju lengan panjang 3 helai

12) Al-Quran & Yassin
*untuk bacaan sebelum masuk labour room

13) minyak / air selusuh
*bawa air yasin atau air selusuh bacaan suami

14) beg plastik
*bawa 2 keping untuk isi barang yang dah diguna pakai

15) handphone + charger
*penting ni, kalau boleh bawa extra la powerbank untuk senang calling-calling keluarga dan sahabat handai

16) makanan
*biskut, roti atau segala makanan yang boleh dikunyah dengan cepat untuk bagi energy meneran dalam labour room.
Sekian, hopefully checklist beg hospital ni lengkap dan dapat membantu mommy sana buat preparation juga. In shaa Allah. Doakan keselamatan aku dan baby ya. Terima kasih banyak semua ~
Rabbi yassir wala tu'assir, rabbi tammim bi khair
Ya Allah permudahkanlah jangan dipersulit Ya Allah, sempurnakan dengan kebaikan. Amin

62 comments

April 28, 2014 at 8:46 AM

good sharing sheila..sesetengah hospital x membenarkan kita charge fon..baik bwk power bank..

April 28, 2014 at 8:46 AM

noted... nanti boleh buat rujukan...

April 28, 2014 at 8:58 AM

assalamualaikum
singgah pagi
hari ini x sempat nak baca sangat sebab bz
happy day

April 28, 2014 at 9:06 AM

lengkap dh...x sabar plak rsnya nk tgk baby

Moga dipermudahkan oleh-Nya

April 28, 2014 at 9:19 AM

shiela, saya pun dah pack barang baby suma, barang bondanya ja blom, hihi

April 28, 2014 at 9:25 AM

Info berguna.. walaupun akk dh 2 kali bersalin then kali ni insyaAllah akan bersalin lg.. kdg2 kita terlupa kan.... eheheee

April 28, 2014 at 9:39 AM

As salam.. Lama dah akk tak dtg sini..uhuhuh Wah kejap je ya Sheila dah nak bersalin ya.. Akk doakan semoga segalanya dipermudahkan... Aminn

April 28, 2014 at 10:14 AM

hihi bile bace entry ni teringan bln ogos last year. mcm ni la sy, bile dh siap packing selang dua hari mest punggah balik n packing lg smp la masuk hosp nnt...rase mcm ade je x ckup =p

ehh camera jgn lupe sis...kalo hp ade camera kene cnfrm kan batteri full tau coz nk snap pic baby fresh from 'oven' nnt =)

April 28, 2014 at 10:16 AM

xsabar menanti baby awk..semoga di permudahkan nanti..^_^

April 28, 2014 at 10:16 AM

xsabar menanti baby awk..semoga di permudahkan nanti..^_^

April 28, 2014 at 10:27 AM

Betul tu dear..mmg kena check betul2 brng yg nk kena bw..wat list betul2...supaya xde masalah nnti...azwa singgah menabung juga...

April 28, 2014 at 10:37 AM

wah, dh siap prepare beg ...semoga selamat sumenya ye...

April 28, 2014 at 10:51 AM

mmg detail ! boleh refer utk baby 2nd nnti, masa baby first byk gak terlupa .. hehe

April 28, 2014 at 10:52 AM

salam sheila..tak sabar kan nak tunggu baby kluar..elok ada list mcm nie..nnt akan dtg blh lya belek2 :)

April 28, 2014 at 11:03 AM

Assalamualaikum sheila...semoga dipermudahkan ye

April 28, 2014 at 11:24 AM

Wah complete sudah ni.....semoga semuanya berjalan lancar ye umi ^_^

April 28, 2014 at 11:31 AM

ready nak deliver kat mn nie.. inform2 la.. mn tahu kan boleh g jenguk2..

April 28, 2014 at 11:32 AM

dah siap dah beg die..semoga semuanya berjalan lancar yer kak..
*ecah copy list ni k..thanks =)

April 28, 2014 at 11:58 AM

Salam sheila

Semoga dipermudahkan segala urusan. Tak sabar nye dah siap beg hospital.

April 28, 2014 at 12:06 PM

boleh refer blog sheila bila sampai giliran saya nanti :) paling mudah nk fikir kalau refer checklist ni :)) thank u sheila :D

April 28, 2014 at 12:10 PM

As'salam awak.. Wahh awalnya awak kemas da.. kita barang kita pon blom beli lagi.. heheh.. kita tgh tunggu set pantang kita.. blom dpt lg.. hehe.. awak pakai set apa nanti?

April 28, 2014 at 12:41 PM

good sharing sheila...smga di permudahkn urusan...berdebar2..n x sbar nk tgk baby sheila...smga slmt ye...;)

April 28, 2014 at 12:46 PM

Get ready Shiela..Mac D untuk Shiela...

April 28, 2014 at 1:28 PM

entry yang bagus ni shiela, take care tau..

April 28, 2014 at 1:57 PM

rindu pulak nak bersalin lagi ekekeke

April 28, 2014 at 2:04 PM

Chocolate bar , chocolate bar. Hahaha. Semoga dipermudahkan ye Sheila. :)

April 28, 2014 at 2:12 PM

alhamdulillah sume dh lengkap..
semoga dipermudahkan sheila..

April 28, 2014 at 2:13 PM

kak ana doakan segalanya dipermudahkan buat Sheila ..amin, cepat je tgk Daffa dah besarkan...next tak sabar nak jumpa baby Sheila pula.. :)

April 28, 2014 at 2:17 PM

senang dah ade list.. kena bookmarks ni.. standby jek

April 28, 2014 at 2:28 PM

bagus ni berkongsi sama.. moga dipermudahkan semua urusan yer .. done nuffnang !

April 28, 2014 at 2:34 PM

moga sgala urusan dipermudahkan..

aminn

April 28, 2014 at 2:54 PM

Alhamdulilah semua dah siap.. Semoga di permudahkan urusan oleh Allah

April 28, 2014 at 3:19 PM

Assalamualaikum moksu . . wahh dah pack kesemuanya :D nanti ain nak check lah kat sini apa yang nak dibawa nanti . . huhu . . moksu cek gmail moksu sheila salleh . . ~~menabung nuffnang disini .:)

April 28, 2014 at 3:34 PM

Alhamdulillah...dah complete sume kelengkapan yer. Semoga dipermudahkan yer...

April 28, 2014 at 3:35 PM

wahhh dah lengkap packing semua yer? alaaa I apa satu pun tak prepare hohoho. Just sharing, nursing bra tak perlu bawak banyak, 2 helai dah cukup kot yang penting nursing pad kena banyak, and panties too muahahah. tapi ini untuk berkampung berapa hari sebenarnya ni? tapi tu la, better bawak lebih kan just in case.

April 28, 2014 at 4:51 PM

kita masa bersalin hari tu..punyalah excited bwa byk2...sekali nurse minta sehelai tuala,baju,napkin 2 helai dengan bedung masa masuk labour room..huhu

April 28, 2014 at 4:59 PM

mesti Sheila tengah berdebar2 ni kan...x sabar nak tgok baby sheila...

April 28, 2014 at 5:03 PM

dalam banyak2 tu powerbank paling penting..ekekek..

April 28, 2014 at 5:15 PM

Assalamualaikum..sheila...klu dah menunggu tu..bykkan makan kurma..kurma mudah hadam..dan kurma bekalkan byk tenaga dan mudah utk diserap oleh bdan..

April 28, 2014 at 5:21 PM

wah dh tk lama dh nih....berdebar plk zura rasa...

April 28, 2014 at 5:53 PM

waktu mula2 baby lahir memang banyak giler barang kena standby kan?? :D

Regards,
-Strider-

April 28, 2014 at 6:21 PM

Semoga dipermudahkan segalanya... Insha Allah :)

April 28, 2014 at 6:47 PM

wah! list dah lengkap..tunggu masa jer nie kan.. :)

April 28, 2014 at 7:01 PM

nice sharing... bagus untuk mom to be (first time)... moga segala urusan dipermudahkan Allah... amin...

April 28, 2014 at 7:20 PM

beznye sheila. yumida lak excited nengok. moga dipermudahkan segalanya nanti.

April 28, 2014 at 7:53 PM

alhamdulillah senarai dah ada..tgu masa je...thanks sharing is caring mommy sheila..muah2 kt baby..;D

April 28, 2014 at 8:27 PM

Wah.. Dh get ready tu... Sy dulu bwa sikit sbb niat xnk berlama-lama di hospital..

April 28, 2014 at 8:43 PM

Alhamdulillah lengkap sudah..well prepared :)

April 28, 2014 at 9:31 PM

ok ready!! senang siapkan awal2 kan sheila, insha allah dipermudahkan dear

April 28, 2014 at 9:43 PM

Akak due bile?

April 29, 2014 at 6:09 AM

okay2.... dah siap semua keperluan baby dan ummi...kini ummi cuma nak siapkan diri dan mental jer untuk menghadapi saat2 kelahiran nanti...

Semoga semuanya akan berjalan lancar dan dipermudahkan ...
InsyaAllah..

April 29, 2014 at 1:12 PM

Wah,dah siap awal-awal semuanya.Moga segala urusan kelahiran dipermudahkan olehNYA ya Sheila.
Doa ku mengiringi mu. Mudah-mudahan . In sya Allah.

April 29, 2014 at 1:38 PM

dup dap dup dap. hehehehehe

April 29, 2014 at 1:38 PM

dup dap dup dap. hehehehehe

April 29, 2014 at 1:55 PM

Assalamualaikum Sheila... semoga dipermudahkan & segalanya berjalan dgn lancar ye... aamiin.. :) :)

April 29, 2014 at 2:19 PM

Complete list..semoga semuanya dipermudahkan ye sheila..makanan tu penting..energy for kita nanti..

April 29, 2014 at 3:31 PM

sok sok kalau plan nak mengandung lagi, akak kena cari kat sinilah maklumatnya..hihii

April 30, 2014 at 12:58 AM

salam sheila..semua ok2 belaka kan:)

April 30, 2014 at 10:49 AM

dah complete tu.. cuma tnggu kelahiran je. smoga dipermudahkan sgla urusan kak sheila.

April 30, 2014 at 3:29 PM

K.linda pun suka buat checklist mcm ni dulu....semoga dipermudahkan ya Sheila..insyaAllah

May 2, 2014 at 12:04 AM

kemas siap2 senang kan..:)

May 8, 2014 at 6:06 PM

Assalamualaikum Sis Shiela semoga dipermudahkan..Insyaallah..
:)

Post a Comment