Cuci & Steril Botol Susu | norsheilasalleh.blogspot.com

Cuci & Steril Botol Susu

Assalamualaikum...
Banyak info aku cedok daripada blog Nina ni. Bersyukur sangat kenal dia walaupun baru lagi. hiewhiew. Boleh dikatakan persiapan dia lengkap, siap berpart lagi entri. Mudah nak diikuti. Sebelum kita mulakan sesi, mari kumpulkan dulu segala botol untuk dicuci mesra (^___^)
sheila shahfiekry
Aku rendamkan segala botol dan penutup dalam besen menggunakan liquid cleanser berbau mint antara 1/2 jam atau lebih. Kasi berbuih sikit cleanser dalam besen baru sedap nak sental botol dengan penuh kasih sayang menggunakan bottle brush. hihi. Bilas semua botol dan penutup, keringkan seketika sebelum steril. Jenuh juga nak susun semua atas alasan nak bergambar. hihiii. Sikit-sikit amik kamera. BLOGGER! Apapepun tak boleh T__________T"
sheila shahfiekry
Aku guna steriliser brand Jingle Jungle. Excited nak guna sebenarnya! Mudah je cara nak gunakan steriliser ni, kat kotak dia memang ada ditunjukkan cara penggunaan. So takda nak konfius ke blur ke. Kat bawah ni aku sediakan kaedah bergambar bagi menyenangkan kerja bakal mak-mak yang excited tunggu masa nak mencuci dan steriliser botol anak. hihiii hopefully membantu ya (",)
sheila shahfiekry
1) Sukat air 90ml dalam botol susu. Kemudian, masukkan dalam steriliser

2) Susun botol di rak bawah, puting dan sebagainya pula di ruangan atas rak atas

3) Dalam masa 8 minit, semua botol dan penutup akan steril dan stop automatik after 8 minutes. Tunggulah dalam masa 3 minit baru buka penutup serta plug off

4) Sebelum angkat keluar botol dan segalanya, make sure tangan dicuci sebersihnya. Angkat segala botol, puting dan sebagainya guna penyepit sedia ada dan keringkan atas drying rack. Lepas botol dah kering sepenuhnya, barulah lap-lap manja guna kain bersih dan simpan dalam box khas. 
Note penting : lepas dah sterilize, bila dah buka penutup sterilizer tu botol-botol yang ada kat dalam tu kena keluarkan. Kalau tak buka penutup tu tak mengapa. Boleh tahan sampai 6 jam. 
sheila shahfiekry
Sekian, selesai sudah sesi cuci dan sterilize ~~~

48 comments

April 18, 2014 at 5:48 PM

Rajin umi to be ni..
lya xterbeli lgi sterilizer ni. dok survey lg brand ape yg brkenan di hati

April 18, 2014 at 6:01 PM

lega bila dah settle sikit² kan.

April 18, 2014 at 6:05 PM

Akak dulu rebus jer sheila.. sbb tak beli pn steriliser..=D

April 18, 2014 at 6:07 PM

hi sheila..amboi banyak jugak kerja nak menyambut orang baru kan..SA dah xde pengalaman dah..dah 10 tahun x beranak..hehehe

April 18, 2014 at 6:16 PM

banyaknye botol susu...aah botol perlu dijaga kebersihannnya

April 18, 2014 at 7:40 PM

Saya baru tahu baby banyak botol susu :O

Saya klik Downy untuk akak ^^

April 18, 2014 at 8:13 PM

Knp bnyk sgt btol susu?

April 18, 2014 at 8:51 PM

Wahh rajin bebenorr Sheila ..
Ok la buat awal2 simpan awal2 nanti takder la tercari2 kan??

April 18, 2014 at 8:52 PM

Klik2 MR Nuff Kat Sini ...

April 18, 2014 at 9:11 PM

menarik info ni, mana tahu berguna bila zam ada anak nanti, insya Allah :)

April 18, 2014 at 9:36 PM

Hehe... X pnh guna stril pun.. Guna manual aje...

April 18, 2014 at 9:49 PM

Gigihnya dia.nnti dh byk2 stok susu,beli yg plastik simpan susu tu pn blh.lg jimat n praktikal.jnis pkai buang. :)

April 18, 2014 at 10:50 PM

Assalammualaikum..sheila,

bersih botol2 susu nie ...

mselim3

April 18, 2014 at 10:54 PM

banyaknyer botol nak baut ape tu

April 18, 2014 at 11:03 PM

MEMANG ELOK DIJAGA KEBERSIHAN BOTOL SUSU BAYI..

April 18, 2014 at 11:29 PM

bagus ni..prepare sblm bb kuar, xkalut nti..akak yg ni prepare masa bb lahir..kalut sikit hehehe

April 19, 2014 at 12:34 AM

banyak stok botol susu.. akak menabung colgate..

April 19, 2014 at 5:41 AM

seronok tgk, apapun mind set utk bf mmg cukup penting utk merangsang perjalanan bf nanti, insha allah dear

April 19, 2014 at 7:07 AM

Banyaknyer botol tu :)

April 19, 2014 at 8:52 AM

Wahh..semuanya dah settle kan..Happy breastfeeding Journey Sheila..Semoga rezeki menyusu akan terus dilimpahkan oleh Allah..Yang penting semangat kena kuat tau..InsyaALLAH Allah akan memudahkan perjalanan kita..

April 19, 2014 at 9:18 AM

banyaknye botol tu..persediaan yang lengkap

April 19, 2014 at 10:02 AM

Assalamualaikum... Salam Sabtu... Selalu nasuha tengok makcik nasuha buat, cuci botol ank2nya...

Nasuha isi tabung nuffnang ya..: Colgate

April 19, 2014 at 10:05 AM

gigih betul sheila nie yea :)

April 19, 2014 at 11:29 AM

mmg penting jaga kbersihan ni lagi2 ntuk peralatan bby.. =)

Zara dtg menabung kat sini.. weweee =D

April 19, 2014 at 12:19 PM

eh same lah kite punye strelliser...sangat berguna tau...n mudah di gunakan....;)
mommy to be..mmng kna byk mmbace...tuk persediaan....smga di permudahkan urusan ye sheila..

April 19, 2014 at 12:50 PM

Salam singgah dan follow sini dari Segmen Mialiana :D

April 19, 2014 at 2:23 PM

Wahh.. begitu bersemangat mum to be ni.. cayok2! :D

April 19, 2014 at 6:59 PM

makin berkobar2 nk tunggu bb baru.....

April 19, 2014 at 9:11 PM

Wahhhh good info...penting untuk mak2 ni...sy takde anak lagi...insya Allah berguna untuk akan datang...

Saya dapat link blog ni dari segmen blogwalking kak Mia Liana...so ikut blogwalking n follow sekali :)

April 19, 2014 at 9:49 PM

wahhhh... banyaknya botol... dah ready awal2 dah..

thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

April 19, 2014 at 10:29 PM

Slm...nice sharing=)
Dr segmen mialiana..Nway...jemput singgah
http://kisahkita-story.blogspot.com/2014/04/simple-1st-giveaway-blog-kisah-kita.html
p/s:slm knl...done follow#917 =)

April 19, 2014 at 11:04 PM

bgus la kak shila..saya dari zero knowlage pasai susu ni..alatan susu..hari2 baca,,dah byak tau pasal alat ni..ni klau jadi bapak pun dah boleh... :P digix2

April 20, 2014 at 8:00 AM

ala.. comeinya botol botol kecik ni sheila.. buat persediaan awal itu penting sekali, info tentang penyusuan ibu harus dicari dan diselongkar.. :)

April 20, 2014 at 12:49 PM

Wow...
Memang perlu jaga kebersihan terutama utk bb yang fragile

April 20, 2014 at 9:02 PM

Bersih sangat kalau basuh ngan sterilizer. Btw, banyaknyer botol~~~

April 20, 2014 at 10:16 PM

banyak nye botol susu sheila...

April 21, 2014 at 5:01 AM

perlu buat mcm ni ke kak? selalu akak zizie rendam ajer dalam air sabun.. esok bgn pagi, bilas la.. p/s : klik digi untuk akak :D

April 21, 2014 at 9:14 AM

banyaknya sheila beli botol susu...bagus ada kaedah mcm nie kebersihan terjaga

April 21, 2014 at 11:52 AM

banyaknye storage botol. kite ade 10 aje :D

April 21, 2014 at 8:12 PM

kemain lagi excited yer? hehe

April 21, 2014 at 8:37 PM

Tasha pon guna bean sterilizer ni. Tapiiii bottle xda la banyak cm ni heheh

April 22, 2014 at 10:26 AM

Auw.auw. blog kite kena tag lah. Hahaa
Betul tu sheila. Sikit2 kamera. Sikit2 kamera. Blogger kannn. Hikhik

April 22, 2014 at 4:54 PM

sheila da mule sterile botol? fifi botol dalam kotak lagi.. lepas sterile tutup elok2 bekas tu.. jangan bukak.. nanti kuman ade lagi.. kalau fifi.. sterile terus gune.. :)

April 23, 2014 at 7:56 PM

tudiaa kemain haa persiapan menyambut org baru..hehehe..
jaga diri kak..:)

April 27, 2014 at 3:08 PM

banyaknye botol susu dia..hehe..sy tgh survey2 lagi ni..ingat nak beli sekali dengan breast pump..huhu..susah jugak nak pilih rupanye..huhu~

awk guna breast pump ape ye? ade pape recommendation tak? hehe

April 28, 2014 at 10:50 AM

Assalamualaikum sheila...rajinnya sheila cuci...

April 29, 2014 at 4:12 PM

amboi banyak nye botol dia... zura dulu dlm 10 bijik botol jerk..tu pun bkn semuanye pakai sbb dok ulang pakai botol sama...hihhihihih

November 19, 2014 at 11:32 PM

@Lyaa Suriany

baca juga donk http://www.duniasehat.web.id/2014/10/tips-mensterilkan-botol-susu-bayi.html

Post a Comment