Hilangkan Parut Stretchmark | norsheilasalleh.blogspot.com

Hilangkan Parut Stretchmark

Assalamualaikum...
Benda ni sepatutnya awal-awal lagi publish. Sejak stretchmark dah mula menjalar, baru terfikir nak up juga tips untuk menghilangkan parut stretchmark. Sebenarnya sejak masuk 3rd trimester ni aku duk menunggu kemunculan parut stretchmark ni. Finally on 34weeks baru mula menampakkan diri. hahahaha. 
Parut ni salah satu tanda kita berjaya gemukkan diri semasa mengandung. Lagi-lagi aku yang tak pernah nak lebih 50kg sebelum ni. hihi. Aku cuma amalkan virgin oil di sekitar perut dan paha. Tapi rasanya tips yang aku jumpa ni lebih berkesan kot. Moh ler baca ya?
sheila shahfiekry
Telur putih : mengandungi protein yang bagus untuk mencantikkan kulit, menggebukan kulit, menghilangkan parut. Sapu telur putih pada parut stretchmark.
Minyak zaitun : tinggi dengan vitamin E yang bagus untuk kulit. Sapu pada parut stretchmark. Kulit akan melembut. Bila kulit lebih lembut, kulit akan mengembang dan menghilangkan parut sedikit demi sedikit.
Daun lidah buaya (aloe vera) : potong daun lidah buaya, sapukan pada parut. Biarkan kering.
Kentang : jus kentang penuh dengan vitamin dan mineral yang membantu mengembalikan sel kulit. Caranya, potong ubi kentang. Sapukan pada parut stretchmark. Biarkan jus kentang keluar, kemudian biarkan kering sebelum cuci dengan air suam.
Harap korang boleh mencuba 4 tips ini dalam menghilangkan parut stretchmark. hihi sharing is caring (",)
p/s : kredit buat DiaryIbuMengandung

71 comments

April 29, 2014 at 9:49 AM

Kalau parut jerawat boleh tak ? Hahaha. Nak jugak tu. :P

April 29, 2014 at 10:08 AM

samala la kita shiela, dah start menunjukkan diri ni, tak perasan sebab kat bawah, sekali tgk cermin, mak aii...asanya masa 32w hari tu kot.. shiela jangka bila? nk kena tulis dlm diary ni, maaf ek shiela klu ni bkn soalan yg pertama, hukhukhuk

April 29, 2014 at 10:14 AM

assalamualaikum
anum singgah sekejap
sory x sempat nak baca entry
bz ngan thesis arghhhhhhh pening2

April 29, 2014 at 10:14 AM

takut gak ada stretchmark ni..tapi belek2 perut xde lagi...kita pun sapu virgin cocont oil aje... kalau rajin boleh buat benda ni

April 29, 2014 at 10:31 AM

bagus ni sheila..saya tak pernah buat petua ni

April 29, 2014 at 10:31 AM

kita pun dok tunggu strechmark..lom ade lg tp dah start rasa gatal2 je kt perut ni

April 29, 2014 at 10:42 AM

oh stretchmark!!! kak ika pon pening nak ilangkan benda ni...huhuhu leh try kot petua ni nanti * kalau rajin& sempat la :P

April 29, 2014 at 10:47 AM

Bagus tips nie sheila.. jimat dan mudah nak dapat kan..
*akak menabung utk sheila sekali.. =D

April 29, 2014 at 10:54 AM

kite start 9 bulan ni menjadi jadi dah. seram pulak tgk.hehe

kite planning nak ambik shaklee yg set menyusu.
nnti pe2 kite mintak no sheila.

April 29, 2014 at 10:55 AM

fresh nya gigi guna darlie. hehe

April 29, 2014 at 11:01 AM

elok sgt tips ni sheila..memang berguna :)

April 29, 2014 at 11:13 AM

Assalammualikum.. sheila,

terima kasih sheila atas tips atau petua nie.. masalah parut lepas bersalin bukan senang nak hilang.. pape bagus perkongsian nie.. boleh cuba utk isteri..

mselim3

April 29, 2014 at 11:17 AM

As salam Sheila... bagus petua nie..bukan setakat stretchmark aje parut lain pun berkesan kan.. Tq sharing dear... :)

April 29, 2014 at 11:20 AM

sepatutnya stretchmarks ni muncul masa bila eh? org ckp sapu awal2 preggy..tp saila xsihat xde mood langsung nak keluar..dah 4 bln bru larat n ada mood..perut pun dah besar tp x sapu apa2 krim..tgk perut ok je mls lak nk beli krim..hehehe! adakah stretchmarks ni muncul di akhir2 preggy pulak?

April 29, 2014 at 11:35 AM

akakni dah tak boleh buat apa dah badan kembang walaupun anak yang dilahirkan kali terakhir dah 7 tahun...

April 29, 2014 at 11:42 AM

ohhhh! yeke..maybe jgk kan..sbb saila pun 5 bulan semua org dok ckp kecik nya?!! huhuhu..so kena prepare akhir2 preggy lah kan..in case baby membesar pastu timbul stretchmarks..thx sheila!

April 29, 2014 at 11:49 AM

alhamdulillah dulu masak akak pregnant xde masalah strectmark ni...xde kesan apa2 langsung..maybe sebab akak kurus badan pun x naik sangat...rindunya nak preggy lagi...tp belum ada jodoh ke 2 ...

April 29, 2014 at 11:52 AM

dulu sy pakai losyen pureen jer mujur mujarab

April 29, 2014 at 12:15 PM

frankly speaking, aida da 3 kali pregnant & bersalin ~ tak pernah aida hirau pasal stretch mark ha ha ha... betapa la aida ni kan :-)

April 29, 2014 at 12:23 PM

boleh la try.. tq :)

April 29, 2014 at 12:23 PM

boleh la try.. tq :)

April 29, 2014 at 1:00 PM

Thans for the tips SS. Akk nyer parut still ada lagi. Tapi sket lah ☺

April 29, 2014 at 1:03 PM

CN kena stretchmark masa hujung2 preggy, tu pun bukan kena dekat perut, tapi dekat punggung ! hehehe..selamat dah hilang sekrang ;)

April 29, 2014 at 1:09 PM

Assalamualaikum Sheila.

Hehe....guna dan sapu minyak zaiton je pun sebenarnya dah ok utk menghilangkan strecth mark. Bila dah bersalin bancuhkan kapur sirih dengan limau nipis sebelum dibengkung. Insyaallah perut pun kempis dan strecth mark pun xde.

April 29, 2014 at 1:37 PM

minyak zaiun mmg ida tahu boleh hilangkan parutttt.... heee~

April 29, 2014 at 1:44 PM

akk dulu start awal mengandung sapu perut dgn bio oil. Alhamdulilah, perut akk cde strnchmark..

April 29, 2014 at 1:51 PM

Assalamualaikum Sheila;
Mmg perlu penjagaan2 yg mcm ni.. sgt baik juga utk kesihatan jangka panjang...

April 29, 2014 at 2:02 PM

kita cam malas, pakai stretchmark cream je. tak hilang pun. hahahaha

April 29, 2014 at 2:05 PM

petua nak hilang mmg banyak dan yang penting kene rajin kan.. In Syaa Allah Sheila.. kalau berkesempatan mmg nk g ngk baby sheila.. lg pun hosp sg. buloh.. dekat sgt.. hari2 lalu situ..

April 29, 2014 at 2:07 PM

hahaha...br dok sembang2 dgn kwn psal strechmark ni tup2 buka blog shiela ada tips...terus kabo ke kwn tu.

da follow sini gak :)

April 29, 2014 at 2:14 PM

Alahaii..akak dah terlambat kot..stretch mark memang dah bermaharajalela...huhuh..anyway good tips sheila.. :)

April 29, 2014 at 2:17 PM

hahaha..siap tunggu tu..

April 29, 2014 at 3:00 PM

baru2 ni ada iklan kt tv pasal losyen utk menghilangkn stretch mark nih...biasa la kan kalu dh ngndg tu mmg tk blh lari drpd dpt stretch mark ni...redha je la..hihhihihhi

April 29, 2014 at 3:05 PM

Yang penting kena selalu letak, jangan bagi kulit kering dan pedih, masa kat malaysia dulu I pakai bio oil, ok jugak tapi yang natural ni much better. And kat sini tak tau la kenapa bio oil tak berkesan on my skin, makin kering jadinya so I am back to all this natural jugak, pssttt minyak kelapa mix dengan shea butter is oh so heaven.

April 29, 2014 at 3:14 PM

alhamdulillah akk dulu tak ada stretch mark...akk pakai nivea whitening cream je...

April 29, 2014 at 3:27 PM

Salam ukhwah..jalan-jalan blogwalking dari senarai peserta Segmen Nak URL Blog #3 Mialiana.com.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

April 29, 2014 at 3:28 PM

Seronoknya mengandung..dah tak teringat kat strecth mark tu hihihi

April 29, 2014 at 3:40 PM

sy pakai minyak zaitun yang sapu dekat rambut tu..selamat dan berkesan pluss wangi..dr first baby masa 7bulan dah boleh mula sapu..lepas bersalin amallkan sampai perut kembali cantik..:)

April 29, 2014 at 4:04 PM

ooo..sis dah 34 weeks..bestnya tinggal beberapa minggu nak dilalui kan..sy masih trimster 1...

April 29, 2014 at 4:18 PM

hye sis. datang jenguk sis balek. hehe slm kenal :)

April 29, 2014 at 4:22 PM

bagus tips ni..mudah dan senang nak dapat pun :)

April 29, 2014 at 5:04 PM

memang berkesan ka?

April 29, 2014 at 5:25 PM

Assalamualaikum.... dulu2 nasuha memang suka pakai lidah buaya sapu2 kt kuli2 yang ada kesan parut.....mmg berhasil....

April 29, 2014 at 5:47 PM

tips y brgune nih...sy dulu juz pakai bio oil n olive oil...tp olive lg better than bio oil...tp suke bio oil ni sbb die wongi.....;)(ayat mcm pening..hehehe)

April 29, 2014 at 5:48 PM

Thank you Sheila for the tips.

April 29, 2014 at 6:21 PM

Bunda pulak 4 kali mengandung...4 kali tak pernah dapat stretmark ni...
Mungkin kerana perut bunda semasa mengandung tak besar kot...baby pun lahir tak sampai 3 kg...

April 29, 2014 at 6:32 PM

tips yg sgt berguna utk hilangkan parut. especially yg dah bersalin nanti

April 29, 2014 at 8:07 PM

nice info.. :) mekaseh kongsi idea..parut kat perut beranak ni tah biler nak hilang...huhu

April 29, 2014 at 8:34 PM

Semua orang yang mengandung akan ada strechmark ke kak?

April 29, 2014 at 9:02 PM

blogwalking di sini.done follow!
jom follow di http://cikhafizahnurani.blogspot.com/

April 29, 2014 at 9:19 PM

kalau parut lain, boleh hilang tak kak? p/s : klik INTI untuk akak :)

April 29, 2014 at 9:20 PM

saya dulu pun pakai minyak zaitun je... hehehe

April 29, 2014 at 9:28 PM

Bagus tips ni sheila, mne tau nanti boleh ikut petua ni.

April 29, 2014 at 10:15 PM

Assalamualaikum moksu . . terima kasih untuk tipsnya :D ~~sambil menabung nuffnang whisper :)

April 29, 2014 at 10:46 PM

Uwaaa...parut stretchmark sungguh bnyk lepas bersalin. Thanks for the tips sheila

April 29, 2014 at 11:49 PM

nice share.. amat berguna buat para wanita. heheh
menabung sini.. :)

April 29, 2014 at 11:52 PM

utk orang lelaki boleh tak agaknya...haha

April 29, 2014 at 11:52 PM

Salam Sheila....
singgah menabung :D

April 29, 2014 at 11:57 PM

dolu2 xde sapu segala krim ni sheila, mmg nampak kesan skrg ni heheh malu, bagus juga mulakan dari awal kandungan kan

April 30, 2014 at 12:35 AM

tips yang menarik and a good general knowledge for me...menabung darlie sini...

Regards,
-Strider-

April 30, 2014 at 12:46 AM

eh bgusnye tips ni..blh cuba nnt...tq sheila :)

April 30, 2014 at 8:21 AM

thanks for sharing this good tips dear. Memang stretchmark akan kelihatan lebih jelas terutama lepas bersalin.

April 30, 2014 at 9:55 AM

satu lg sapu bancuhan kapur dan limau nipis kat strechmark..

April 30, 2014 at 10:37 AM

rajin tak rajin je kan
ada yg bg letua dlu masa keja kat penang guna losyen pureen khas utk strechmark tu
bio oil pon sesuai jgak utk setengah org kan

April 30, 2014 at 12:24 PM

kalu rajin semua boleh jadi kan,, very gd tips & tq share yer dear

April 30, 2014 at 12:51 PM

rasa nak cuba jugak pakai...sbb tangan dah keluar stretch mark -_-

April 30, 2014 at 4:26 PM

nk guna bahan bahan ni yg malas ni.hehehe.beli je krim.senang.hehe

May 1, 2014 at 7:55 AM

alhamdulillah.. dah dua anak tak pernah ada stretchmark ni...

May 1, 2014 at 11:59 PM

kesan kat tempat lain boleh kot guna.. hehehe..

May 4, 2014 at 4:06 PM

Assalamualaimum sheila...Alhamdulillah dua dua anak akak pregnant xde.stretchmark kt perut..tips nih bgus..mne la tau ank akn dtg de plak..leh amalkan

November 7, 2014 at 1:53 PM

nak hilangkan strechmark..larome kan saja....hiii...

Post a Comment