Adab Mandikan Bayi Baru Lahir | norsheilasalleh.blogspot.com

Adab Mandikan Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum...
Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas basah (wet tissue) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air terlebih dahulu. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang, menggunakan air mengalir supaya bersih. 

Tujuannya supaya apabila bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan daripada kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

Adab Memandikan Bayi Baru Lahir
Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di dunia rahim. Justera ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam. Antara yang mungkin kita tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kesan mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah pembentukan tulang yang baik.

1) Seeoloknya mandikan bayi waktu dhuha kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2) Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian barulah disiramkan ke kaki , seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3) Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ia akan membuatkan pengaliran darah bayi berjalan dengan lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4) Seterusnya siraman dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5) Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6) Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selsema atau jangkitan kuman.

7) Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan tali pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses 'gugur' tali pusat.

8) Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Share ya, biar semua tahu.

p/s : kredit buat artikel

49 comments

April 30, 2014 at 9:09 AM

GREAT SHARING
BERTAMBAH LAGI ILMU

April 30, 2014 at 9:41 AM

Panduan berguna untuk mereka yang nak dapat baby :)

April 30, 2014 at 9:48 AM

Terima kasih atas perkongsian ilmu ini..banyak manfaatnya terutama buat bakal-bakal ibu

April 30, 2014 at 9:55 AM

As salam Sheila..hehehe bila tgk entry Sheila psl bby nie teringin plak nak ada bby lgi...hihihi...

p/s: tq klik2 tabung akk. Akk pun klik2 tabung Michelin Sheila.. :)

April 30, 2014 at 10:06 AM

tenkiu untuk info ni..mmg berguna sgt2 ni

April 30, 2014 at 10:08 AM

Bagus utk ibu2 lama dan baru.. Teringin nak baby lagi.. Huju

April 30, 2014 at 10:09 AM

rindu nak mandikan baby huhu ;)

April 30, 2014 at 10:29 AM

slalu laki takut nk mndikn anak sbb kecik lg.tgn depa kn kasar besar so tkut2...

bab zikir tu x penah buat....tq 4 info ni

April 30, 2014 at 10:32 AM

betul tu shiela.
kdng kdng bnda mcm ni org pndng remeh kan.thanks berkongsi.tambah ilmu

shiela, thanks tau kata2 smngt di komen blog tu.. nti ciksu singgah ke link tu ye.tenq :)

April 30, 2014 at 10:38 AM

pernah terbaca artikel ni...

klik darlie...

April 30, 2014 at 10:43 AM

ilmu bermanfaat, thanks sheila.. :)

April 30, 2014 at 11:02 AM

Pengalaman tu yg skrg ni akak lalui...

April 30, 2014 at 11:02 AM

alhamdulillah.. infoo yg btul2 bmanfaat .. =) Zara dtg menabung dan ziarah

April 30, 2014 at 11:13 AM

Wah.. nice sharing Sheila!.. betul2 punye persediaan umi ni :D Alhamdulillah..

April 30, 2014 at 11:19 AM

perkongsian yang berguna....
btul la ramai yg guna tisu basah saja....

April 30, 2014 at 11:35 AM

terima kasih sebab sharing info ni.. sangat berguna..tq..

April 30, 2014 at 11:53 AM

belajar cara2 yang betul..ye shiela..nak dapat baby dah nt..

April 30, 2014 at 12:14 PM

lama dah tak mandikan baby... rindu pulak rasanya... hehehe klik michelin

April 30, 2014 at 12:22 PM

info yg menarik ni & mmg ramai yg tak tau lagi... done nuffnang yer sheila !

April 30, 2014 at 12:23 PM

terbaik la sheila.. mcm dh ada pengalaman je.. :)

April 30, 2014 at 12:33 PM

info menarik buat ibu baru dan bakal ibu..

April 30, 2014 at 12:50 PM

bagus! panduan yg baik utk ibu baru :)

April 30, 2014 at 1:02 PM

Kalau hospital gov..biasanya nurse yg akan mandikan baby untuk kali pertama.waktu mandi memang time dhuha

April 30, 2014 at 1:02 PM

Terima kasih untuk tipsnya, kebetulan saya juga mau punya baby nih :)

April 30, 2014 at 1:07 PM

salam sheila, good info, kena lap cepat kepala tu, pesan orang tua2 :)

April 30, 2014 at 1:45 PM

tq share. mmg berguna

April 30, 2014 at 1:49 PM

alhamdulillah.. bule tick betul semua ekekekek. mak kita ajar cara betul nampaknya :p

April 30, 2014 at 2:16 PM

tq sharing sheila..
tanpa kita sedar kan..
klik tabung sini ;)

April 30, 2014 at 2:19 PM

terima kasih info yg menarik

April 30, 2014 at 2:22 PM

Oh begini rupa nyer.. nasib baik baca dulu sebelum kahwin.. :D

Thanks kongsi info di sini :D

April 30, 2014 at 2:34 PM

Good info SS.

April 30, 2014 at 2:54 PM

Assaammualaikum..lama x snggh ke sini..tima kasih kongsi info pasai baby ni..hehe..tp sya mmg tkut klu nk kna baby yg kcik2 ni masa nk mndi.hehe

April 30, 2014 at 2:56 PM

Assalammualikum..lama x snggh ke sini..tq kongsi info..tp sya mmg tkut nk pgang baby masa nk bg mndi ni.hehe

April 30, 2014 at 3:08 PM

salam. nice sharing :)

April 30, 2014 at 4:26 PM

dulu rara x google lak cara mandi baby.sume mak yg buat.hikhik.

April 30, 2014 at 4:33 PM

I sejak dari JJ baby lagi memang setiap kali tukar pampers akan cuci betul2 dengan air, jarnag sangat pakai tisu basah unless kat luar, its good untuk elakkan ruam.

April 30, 2014 at 5:15 PM

part ni la ecah paling risau sekali..mandikan baby..

April 30, 2014 at 5:38 PM

wah..nice info.. suke sgt ngn bby.. hikss.. tpi klu baby baru lahir, mmg tk bani nak pegang.. :)

April 30, 2014 at 5:52 PM

to tell you the truth dear..akak x pernah mandikan dania masa baby..akak takut dania jatuh...semua my mum yang buat...

April 30, 2014 at 7:49 PM

bagusnye. maklumat ttg penjagaan bayi semua dah complete dlm blog sheila. sesuai utk direfer buat para ibu. thanks sharing

April 30, 2014 at 8:26 PM

CN mmg tak berani mandikan baby, si irfan dah dekat 3 mggu baru berani mandikan..hehe

April 30, 2014 at 10:50 PM

Wah,berguna ni..Bnyak yang tak ikut..hehehe.

thank you!
NEW ENTRY ! PBAKL 2014 

April 30, 2014 at 11:17 PM

Assalammualaikum...shiela,

Terima kasih tips2 mandi kan bayi nie... suka sangat walaupun blom ada baby baru lagi.

mselim3

May 1, 2014 at 7:55 AM

nice sharing, awal2 mmg x berani buat... suami yg mndikan..

May 1, 2014 at 11:57 PM

elok dah sudah baca terbayang kak sheila keringkan jr..aloloo.. geramnyaa..

May 4, 2014 at 4:10 PM

Assalamualaikum sheila...nak mandikan baby pun ada adab tau...aiii xsbr lak tgk baby sheila

May 6, 2014 at 11:45 AM

selalu kalu baby lahir mst org yg berpengalaman mcm mak kita ke yg tlg mandikan dulu baby tu kan.. sbb tak berani nk buat..

May 8, 2014 at 5:32 PM

adab yang perlu di jaga untuk baby membesar dengan baik. mudah mudahan :)

May 11, 2014 at 5:25 PM

masa anak sulong dulu, sebulan mertua yg mandikan.. bila baby dh masuk sebulan lebih baru zura berani mandikan dia sendiri..takut woo..lembut sgt tulang dorg..

Post a Comment