CARA NAK MASUKKAN BIG POINTS ID DALAM BOOKING ITINERARY AIRASIA | norsheilasalleh.blogspot.com

CARA NAK MASUKKAN BIG POINTS ID DALAM BOOKING ITINERARY AIRASIA

Assalamualaikum...
Baca tajuk sekali nafas dan sepanjang ini, boleh semput oii. kahkahkah! Maafkan aku. Aku cuba nak tulis in english, sama gak panjangnya. Baik guna bahasa melayu. Senang nak difahami, kan? hihi. Rentetan entri AirAsia dan Tune2Big, terniat di hati nak buat tutorial. 

Aku dah berjaya buat semalam, so hari ni nak share ilmu dengan korang-korang yang dah beli tiket flight, tapi tak sempat nak masukkan Big Points ID dalam itinerary yang baru korang booking tu. Untuk flights yang dah lepas, tak boleh rasanya. Dan pastikan korang memang ada ID dalam Big Points tau. Kalau tak, tak menjadi tutorial ni.

Mesti korang tak nak rugi kan. Lagi-lagi banyak faedahnya yang kita boleh dapat. Mudah sangat caranya, tapi alert ya some part yang penting. Aku dah mark kat bawah ni :-

1. Buka website AirAsia, log in ID korang...
sheila shahfiekry
2. Klik Manage My booking, cari flight tiket yang korang dah beli tu 
sheila shahfiekry
3. Klik Modify, yang dalam kotak hijau tu. klik ya..
sheila shahfiekry
4. Kat bahagian atas tu ada Update Details, klik Big Points 
sheila shahfiekry
5. Akan keluar nama korang seperti yang tertera kat bawah ni, nampak kan lookup Big Shot ID tu? Klik button tu
sheila shahfiekry
6. Akan keluar pop up window kecik cinonet, key in email ID Big Points korang, kat bawah tu tulis nama bapa korang. hehehhee. Apa motif? Gua sendiri enggak pasti dong ;p
sheila shahfiekry
7. Lepas dah submit, dia akan bagi Big Shot ID korang.. Ada 10 nombor tau. Nombor ni ada kat profile BP korang. Amik je kat situ kalau nak lebih mudah.
sheila shahfiekry
8. Please alert, jangan copy paste nombor ya. Dia takkan valid. Aku dah terkena dah. hihi. Wajib key in satu-satu nombor Big Shot ID korang. Then, submit. Yeayyy
sheila shahfiekry
9. Big Points tu akan masuk ke dalam akaun korang 5 hari lepas departure ya. So gagahkan diri menunggu ya.
sheila shahfiekry
10. Say thanks to me, boleh?
p/s : hopefully ini membantu anda ye, sharing is cuteeeeeeeeeee :)

30 comments

May 17, 2013 at 4:51 PM

nice sharing sheila :)

May 17, 2013 at 4:54 PM

bagus info ni, tq share yer

May 17, 2013 at 4:58 PM

my pleasure kak suria. hehe.

May 17, 2013 at 4:58 PM

my pleasure KA, hehehe :)

May 17, 2013 at 5:10 PM

tq,..ehe :D

May 17, 2013 at 5:18 PM

hihi. sama2 kak izan :)

May 17, 2013 at 6:33 PM

yunk.. big point ni untuk apa yunk? sebab hujung bulan 6 ni kami nk gi hongkong, tiket dh tempah.. acane?

May 18, 2013 at 7:38 AM

nice sharing! tq shared!

May 19, 2013 at 11:22 AM

thanks

admin blog 3 dalam 1
http://blog3dalam1.blogspot.com/

May 19, 2013 at 4:01 PM

akak rajin berjalan boleh la apply benda ni semua..btw thank for the tutorial kak..suatu hari nanti penting buat alyn nih..hehe~

May 19, 2013 at 4:08 PM

tq share...tak pernah ambil port pun sebelum ni.

May 20, 2013 at 10:32 AM

big points ni berguna sangat. sambil kita membeli tiket pegi luar, kita boleh kumpul mata dan grab free tiket! kalau dah tempah tiket flight, terus buat ID untuk BP! pastu follow je tutorial sheila ni. insyallah boleh kumpul point juga :)

May 20, 2013 at 10:32 AM

my pleasure jaakechik! heee :)

May 20, 2013 at 10:33 AM

my pleasure dear :)

May 20, 2013 at 10:35 AM

heee Alyn, benda ni bagus untuk kita semua. harus buat. jangan lupa rujuk tutorial ni kalau dah boleh fly away ye yang :)

May 20, 2013 at 10:36 AM

my pleasure kak nea. pasni bolehlah fly sambil kumpul points ya :)

May 20, 2013 at 11:22 AM

ohhhhhhhhh gitu caranya...

sy baru daftar kad big point kemain, tapi taktau gunanya huhu

http://www.khairilmazri.com/aplikasi-al-quran-online/

May 20, 2013 at 11:32 AM

hihihi. khairil mazri, pasni dah tahu apa kegunaannya. boleh apply selalu kan. heeee. thanks :)

May 20, 2013 at 12:32 PM

Saya agak menyesal kerana tidak sign up awal-awal pasal tahun lepas saya terbang dengan AA lebih sepuluh kali termasuk pergi Melbourne. Banyak points boleh dikumpul. Haiz.

May 20, 2013 at 12:36 PM

whoahh sangat rugi Diana. takpelah, bukan rezeki awak nak kumpul points awal2 kan. so jangan lupa sign up cepat yangggg :D
*dont be sad dear...

May 20, 2013 at 3:38 PM

wahhhh sheilaaa dah experdddd! :)

May 20, 2013 at 3:42 PM

hahahha manada yaya oiii ;p

June 8, 2013 at 10:01 PM

Salam sheila akak ni x berapa pandai nk buat. Sebenarnya kene mohon dulu ke baru leh masuk big shot ni. Tlg bantu akak mcmana nk daftar.

June 10, 2013 at 10:13 AM

salam kak, sheila dah komen dekat blog akak. hehe semoga faham ye :)

June 10, 2013 at 9:46 PM

Sheila akak dah buat tapi bila tgk akaun kosong je tak mansion ape2 pun. Lagi satu akak nak tanya jika kita booking bukan nama kita macamana nak buat? Boleh claim ka?

June 11, 2013 at 1:29 PM

Sheila macamana kalau akak yang booking tiket orang. Boleh key in big shot id utk org tu atas nama akak tak? Camna ye nak buat?

June 11, 2013 at 1:34 PM

kak, sorry sheila lambat balas. actually sheila tak tak lah boleh ke tak. cuba akak guna nombor booking flight tu. rasanya boleh masuk.. try kak :)

June 11, 2013 at 1:36 PM

kak, as long as booking bukan nama kita tu dibeli under akaun log in Air Asia kita. insyallah boleh :)

April 24, 2015 at 12:31 AM

nama sy je boleh link kan dgn big point. adik bradik sy yg lain tabole tp dibeli under sy punya akaun :(

December 9, 2016 at 9:31 AM

Saya selalu boking tiket untuk tp saya pakai web agent/travel itu bisa kira2 poin big shot ambil ke kita, gimana cara nya ya

Post a Comment