PELIHARALAH JANGGUT | norsheilasalleh.blogspot.com

PELIHARALAH JANGGUT

Assalamualaikum...
sheila shahfiekry
source : facebook
Sunnah Menyimpan Janggut & Kelebihan Menyimpan Janggut 

Janggut lelaki mengandungi hormon testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.

Janggut boleh melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena acne vulgaris bacteria. Oleh sebab itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat.

Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya.

Lebih panjang dan tebal janggut seseorang itu, sepatutnya dia akan menjadi seorang yang lebih bijak.

Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi.

Mengelak daripada mendapat kebanyakan penyakit yang berkaitan dengan sisterm pernafasan seperti asma.

Memelihara muka daripada terkena bahan-bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara.

Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan.

KEKURANGAN MENCUKUR JANGGUT.
Mencukur janggut boleh menyebabkan sel-sel semula jadi pada bahagian muka terhakis. Perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka.
#pakat simpan janggut kaum adam, ikut sunnah ^_^#

22 comments

May 21, 2013 at 8:44 AM

masalahnya,..akak geli kalau hubby simpan janggut..hahahah...

May 21, 2013 at 9:48 AM

yeker? hahahahhaha biasanya budak kecik yang tak suka janggut bapa dia. hiewhiew ;p

May 21, 2013 at 10:03 AM

heeeeeee.. i like janggut.. tp bior lea janggut yg kemas yeaa.. heee. sebab klu xde janggut nmpk mcm pelik lak muka en suami teman tu.. hu2

May 21, 2013 at 10:09 AM

hahahha betul tu teman. nak bela janggut biar kemas, nampak sweet dan hensem. terpikat tengok... hehehehehhee

May 21, 2013 at 10:23 AM

yeahh..suami saya ade janggut sebab saya yg suruh die simpan... nampak macho gituhh ahaksss.. :)

May 21, 2013 at 10:37 AM

bagusnya. suami awak bela sebab awak suruh ya. hehehehe. suami sheila berjambang... memang sejak habis sekolah dia bela. hehe

May 21, 2013 at 10:45 AM

okay nanti sy suruh bakal suami simpan janggut hihi

May 21, 2013 at 10:53 AM

ape beza janggut dgn jambang? hehehehe sila jwb kak sheila, anne nak tau :) dan ape beza kumis n misai? hihi, confuse la, ke sis kene wat entry tajuk tu? :D :D :D

May 21, 2013 at 10:53 AM

bagus. good girl.. hehe :)

May 21, 2013 at 10:55 AM

anne, soalan paling mencemaskan sheila. hahahha selama ni sheila memang terfikir gak apa perbezaan semua ni. nanti sheila kaji dan buat satu entri ye yangg. hehehe :)

May 21, 2013 at 11:40 AM

masalah KA a bit geli/alah kat janggut2 ni acaner tu sheila ! hehehe

May 21, 2013 at 12:11 PM

yeker? hehehehe sheila pun tak tahu nak buat camne. cuba tanya ustaz. kot2 ada jalan penyelesaian hihi :D

May 21, 2013 at 1:20 PM

Memang suka tgok orang yg berjanggut sbb ia adalah sunnah, tp biarlah kemas dan bersih ye..hehe

May 21, 2013 at 1:42 PM

sheila tak suka masa kecik2 dulu. tak sangka, berjodoh dengan org yg suka bela jambang. hehehehe :)

May 21, 2013 at 2:30 PM

Aslkm...alhmdlh...ada jugak janggut wlu xbyk..hehe..blh la.. sya punya yg mcm belah atas tu..no tiga dari kiri..hehe

May 21, 2013 at 2:36 PM

waalaikumusalam pijut. hehehe. muka nampak jambu sokmo. hehehhee. ohh yeker? bagus2. suami sheila yang no 1 atas dari kiri tu :)

May 21, 2013 at 3:21 PM

husb akak pulak x bole nk simpan janggut bnyk2 sbb dia performer. nak kena sentiasa kelihatan kemas je :D

sheila ada fb tak? akak selalu update kt fb. nnt kalau dh bersalin, akak inform kt fb directly, lg senang. nnt add akak Suria Qaisara (suria1907@yahoo.com)

May 21, 2013 at 3:27 PM

hehe, aah betullah, nanti tak nampak kemas kang orang taktengok pula. ni sheila add akak dekat fb ye. hihi. thanks bagi ID fb.. tak sabar nak tunggu baby baru kak suria keluar.. hehe :)

May 21, 2013 at 5:52 PM

hihihi...akk x suka husband akk ada janggut...dia selalu jerk ckp nak bela janggut tp bila da panjang akk selalu komplen serabut...hahaha...

May 21, 2013 at 5:59 PM

hahahha sabor jelah kak lynn ni. kihkihkih ;p

May 23, 2013 at 4:34 PM

alhamdulilah saya ada janggut :)

May 23, 2013 at 4:36 PM

alhamdullilah. alhamdullilah syukur :)

Post a Comment