50 Pantai Tercantik Dunia | norsheilasalleh.blogspot.com

50 Pantai Tercantik Dunia

Assalamualaikum...
Sebut saja pantai tercantik di dunia, pantai di Thailand terutamanya Koh Phi Phi pastinya berlegar di fikiran. Mana tidaknya, dengan panorama indah, pantai bak kapas itu menjadi tumpuan pelancong selurh dunia. Berikut senarai 50 pantai tercantik di dunia yang dikeluarkan CNN hasil kajian siaran berita antarabangsa itu :-

1) Grande Anse Beach, La Digue Island, Seychelles
2) Rabbit Beach, Lampedusa, Italy
3) Grace Bay, Providenciales, Turks and Caicos Islands
4) Anse Source d'Argent, La Digue, Seychelles
5) Anse de Grande Saline, St. Barths
6) Cabbage Beach, Paradise Island, Bahamas
7) Wineglass Bay, Tasmania
8) Matira Beach, Bora Bora, Tahiti
9) Champagne Beach, Vanuatu
10) Palaui Island, Cagayan Valley, Philippines
11) Whitehaven Beach, Quensland, Australia
12) Tulum, Mexico
13) Pulau Perhentian Kecil, Malaysia
14) El Nido, Palawam, Philippines
15) The Baths, Virgin Gorda, British Virgin Islands
16) Luskentyre Beach, Scotland
17) Nihiwatu Beach, Sumba, Indonesia
18) Gardner Bay, Espanola Island, Ecuator
19) Maya Bay, Koh Phi Phi, Thailand
20) Rarotonga, Cook Islands
21) Juara Beach, Pulau Tioman, Malaysia
22) Boulders Beach, Cape Town, Afrika Selatan
23) Crane Beach, Barbadoa
24) Egremni Beach, Greece
25) Sun Island Beach, Maldives
26) Long Bay, Saint-Martin
27) Hanalei Bay, Hawaii, Amerika Syarikat
28) Sunrise Beach, Koh Lipe, Thailand
29) Warwick Long Bay, Bermuda
30) Grand  Anse, Grenada
31) Playa Parai-so, Cayo Largo, Cuba
32) Navagio Beach, Greec2
33) Margaret River, Australia
34) Cayo Paraiso, Dominican Republic
35) Balos Beach, Greece
36) Bahia Solano, Columbia
37) West Bay Beach, Roatan, Honduras
38) Karekare, West Auckland, New Zealand
39) Canggu Beach, Bali, Indonesia
40) Dominical Beach, Costa Rica
41) Negril Beach, Jamaica
42) D-Day Beach, Normandy, Francis
43) Nungwi, Zanzibar, Tanzania
44) Bondi Beach, Sydney, Australia
45) Patnem Beach, Goa, India
46) Natadola Beach, Fiji
47) Placencia Beach, Belize
48) Trunk Bay, St. John, U.S. Virgin Islands
49) Tanjung Rhu, Langkawi, Malaysia
50) Porto da Barra, Salvador, Brazil
Alhamdullilah, tak sangka ada 3 pulau Malaysia tersenarai (nombor 13,21 & 49). Bangga kan? Kalau ada yang rajin-rajin, cer try google gambar untuk pulau-pulau yang cantik ni. Pastu bolehlah korang pasang impian nak ke sana. Aku doakan semoga menjadi kenyataan, insyallah :)
p/s : kredit Harian Metro 25 Julai 2013

18 comments

July 29, 2013 at 7:59 PM

napa Sipadan xmasuk eh?hehehe

July 29, 2013 at 9:28 PM

pulau perhentian mmg cantik, teringin nk ke sana. Tapi kenapa tak masuk pulau sipadan yer? cantik tau pntai nyer..

July 30, 2013 at 12:02 AM

Thanks for sharing info.

July 30, 2013 at 1:45 AM

teringin nak jejak langkawi...xpernah pegi..huhu

July 30, 2013 at 6:09 AM

tahniah sis sheila...jemput singgah:

http://umikasum.blogspot.com/2013/07/pemenang-cer-teka-gambar.html

July 30, 2013 at 6:54 AM

huhuuhu kalau la boleh pergi semua

saya dah update jom terjah!

July 30, 2013 at 8:06 AM

yang no 1 tu memang dalam wishlist journey ayu..bila dpt pergi??tak tahu....

July 30, 2013 at 8:18 AM

wah, Tanjung Rhu pun terpilih??? tahniah tahniah..hehhe

July 30, 2013 at 10:33 AM

memang berangan nak pergi pulau perhentian..hehehe...

anway thanx for sharing kay !
salam perkenalan =D

July 30, 2013 at 10:33 AM

hehehe ada juga pulau2 kat mesia ni sangkut yer

July 30, 2013 at 10:47 AM

SAYA BANGGA SEBAGAI ANAK MALAYSIA :)

July 30, 2013 at 11:00 AM

Bangganya ada 3 pulau kat Malaysia yang tersenarai..tapi 3 3 pulau tue akak tak pernah sampai lagi..huhuhu

July 30, 2013 at 12:41 PM

rasanya org yg buat servey ni tak pegi semua tempat lagi..actually dalam malaysia banyak lagi pantai yg lawa2 terutama kat sabah nun..contonnya mantanani...lankayan...pom pom

July 30, 2013 at 1:17 PM

tiga je yg tersenarai erk..rasenye de lg pantai kat malaysia nih yg cntik2

July 30, 2013 at 1:30 PM

jika ada gmbar kan cantikk

July 30, 2013 at 9:24 PM

teringin nak snorkling bestnya kan dpt lihat pemandangan pantai tercantik ni

July 31, 2013 at 8:49 AM

wah pulau perhentian dengan tanjung rhu..terbaikla...ada gambar lagi terpegun

July 31, 2013 at 2:42 PM

banyak juga pulau yang cantik kat dunia ni ye.. =)

Post a Comment