Puding Triffle | norsheilasalleh.blogspot.com

Puding Triffle

Assalamualaikum...
Wallah! Lama okey tak update entri masak-masak. hihi. FYI ini hasil tangan kak reen aku. Dia buat, aku tukang snap. Biasalah blogger kan. hahahha. Haruslah nak sharing dengan korang-korang yang suka makan macam aku ni. hiewhiew ;p
sheila shahfiekry
Bahan-bahan :-
Swiss role - perisa coklat
Custard powder - birds
Kristal jelly - perisa stroberi
Peach slide - ayam brand
Susu cair - gold coin
sheila shahfiekry
1) swiss role tu haruslah dipotong sama lebar sebab nak biar cantik bila dipotong masa makan nanti
sheila shahfiekry
2) Sekiranya ada lubang-lubang antara potongan kek tersebut, sumbat dengan lebihan kek biar sama macam dalam gambar ya
3) Masukkan kastard 3 sudu tinggi, gula satu senduk leper, susu cair satu tin, air masak satu tin. Gaul dan masak atas api sederhana. Make sure gaul tau, sampai likat dan sebati adunannya
4) Tuang atas lapisan kek
5) Hias buah pic di atas adunan tadi. Jangan lupa tekan sikit buah pic tu ke dalam adunan supaya masa dah bubuh adunan terakhir, buah takkan terapung 
6) Kristal jelly + 400 ml air masak, digaul dan dimasak atas api sederhana biar sampai larut 
7) Tuang ke atas lapisan buah pic. Sila tengok gambar ye 
sheila shahfiekry
8) Lepas disejukkan, boleh hidang dan makan sepuasnya. hehehehhe
Anak buah aku tak menyabar dia tengok desert sedap depan mata. hahahhaha. Kredit to Kak Reen aku, next time aku pulak nak buat. hihi. Tak sempat nak snap gambar atas pinggan, habis licin semuanya. hehe. Jom masak dan pikat hati kesayangan >_______<

27 comments

July 30, 2013 at 11:31 AM

sedap tu shiela makan sejuk2..

July 30, 2013 at 11:31 AM

igtkan sheila yg buat tadi..hehehe
btw mmg nampk sedap.. =D

July 30, 2013 at 11:34 AM

salam ramadhan # 21m3h lum pernah buat lg triffle ni..mkn pernah la..hehe

July 30, 2013 at 11:38 AM

alaaa... ingat awk yg buat.... :p
sila test skill sket.... ekekeke....

July 30, 2013 at 12:13 PM

wow bestnya...dah lma nak buat tp xtry2 lg, sejak tgk dari blok kak neena anuar lg...huhu

July 30, 2013 at 12:15 PM

waaa, bole cuba ni :) hehe

July 30, 2013 at 12:38 PM

amboi sedap ni !

July 30, 2013 at 12:39 PM

i kalao buat pakai fresh milk....rasanya mcm sedap lagi..lepas tu masa makan hidang ngan ice cream or whipped cream..yummeyh!

July 30, 2013 at 1:12 PM

sedapnya kakak!da lama cari resipi ni taw!hehehe.btw,sudu tinggi tu mcm ne?

July 30, 2013 at 1:12 PM

Assalamualaikum Sheila..nampak sedap nih..harus cuba nih...

July 30, 2013 at 1:26 PM

bila turn sheila pulak nak buat ??

July 30, 2013 at 1:29 PM

ehm.. seddapnya..

July 30, 2013 at 1:38 PM

tgk dr gaya anaknya tgk hasil tuu
sedap sungguh laa tak sabar nak makan

July 30, 2013 at 1:43 PM

Alahai sedapnyaaaaaa....nak sikitttttt uwaaaaaaaa

July 30, 2013 at 1:53 PM

Assalamualaikum Sheila oitt...... sedapnya la hai shakira nengok... nak sikit...hhhuhuhui

July 30, 2013 at 2:25 PM

akak hantar pinggan boleh?

July 30, 2013 at 2:34 PM

bestnya . . . . :D insyaAllah . nak try buat lah . . .

July 30, 2013 at 2:37 PM

tu hari ain ada terjah resepi ni kat blog lain. . . tapi tak paham cara dia buat . . . Alhamdulillah moksu terangkan titeww paham :p . macam ada jodoh dengan resepi ni . . wakakaka xD

July 30, 2013 at 3:12 PM

sedapnye triffle.. da lame tak buat.. selalu adik dengan ummi yang buat..

July 30, 2013 at 3:43 PM

adoiiiyaiii terliur!!!!!!!!!!!!

July 30, 2013 at 4:11 PM

Salah shiela! yummy....sedapnya. akak suka mkn triffle.

July 30, 2013 at 4:30 PM

mudah jgk nak buat.. wee...sedapnya =) nak cuba nanti lah..hehe

July 30, 2013 at 5:22 PM

Menyelerakan , pernah buat sekali ;)

July 30, 2013 at 9:23 PM

hana suka makan segala jenis puding.. pos kat hana sebekas boleh..hehe

July 30, 2013 at 11:31 PM

rajin Sheila snap gambar ..nampak sedap tu..;)

July 31, 2013 at 8:48 AM

sedapnyerr...

July 31, 2013 at 2:41 PM

waaaa, nampak sedap je sheila..napa xsnap masa dah potong..hehe..nak tgk dari tepi..

Post a Comment