Cerita Mengandung #2 | norsheilasalleh.blogspot.com

Cerita Mengandung #2

Assalamualaikum...

First Trimester

Baca cerita mengandung dulu ye. First time scan baby masa ada bleeding. Time tu shaking satu badan. Rasa tak sihat dan takut. Decide pergi klinik lepas balik kerja untuk check up dan dapatkan ubat kuatkan rahim, makan untuk seminggu. Alhamdullilah, bila scan kali kedua nampak dia mula bergolek-golek. Baby kuat untuk umi baba dia! Allahuakbar! Terharu sangat.... Sumpah masa tu tersenyum dalam syahdu. Cepat-cepat lap air mata.. Malu haihh doktor tengok. Masa tu baru je masuk 8 minggu. Kecik lagi anakku. Check up di Klinik Normah, memang best doktornya.


sheila shahfiekry
cinta hati umi & baba

Lepas dah masuk 2 bulan mengandung, we decide to go Klinik Kesihatan Paya Jaras dan buat buku merah jambu. First time masuk klinik tu, i was like. Woahh! Ramai gila ibu mengandung! Macam-macam rupa perut aku nampak. Ada yang masih leper macam aku, dah separuh bulat, ada juga yang macam sarat sangat. Heee. Tak lupa juga yang bawa new born baby buat monthly check up. Best gila! Tapi yang tak bestnya, for my 2nd check up kena minum air gula. Pftttt +____________+'

I was wondering what taste like air gula sampai sanggup updated dekat fb. Mujur ramai sudi bagitau tetapi bila rasa sendiri, memang tak dinafikan rasa 'iyekkkkk' kat tekak. Seksa la nak habiskan secawan lepas amik darah tu. Dengar kata, kalau pergi klinik swasta diorang mix air gula dengan blackcurrent or orange. Untungnya siapa yang minum air gula versi sedap sangat tu T___T

Nasib baik suami sanggup tunggu isteri dia kat klinik. Berlepak lah kami berdua selama 2 jam lepas minum air gula kena amik darah lagi. Tanpa diduga, termuntah sikit yow. Adalah sorang kakak yang minum air gula gak, dia bagitau jangan muntah-muntah. Nanti takleh detect gula yang dah diminum tu. So aku telan balik mana yang sempat telan. hihi. Dah la kena puasa night before check up, start 10 malam. Lapar gila dibuatnya. Tapi takpe anakku, baba kamu pun sama tak makan. Kira pakej la puasa bersama.

Alahan makanan

Aku dah mula tak boleh tengok apatah lagi makan ayam dan makanan yang dibakar seperti satay. Sedangkan dulu itulah my fav food. Sekarang dah pandai makan nasi, padahal dulu liat nak jamah nasi. Agaknya baby ni selera cam baba dia. Kuat makan nasi. Alahan bermula bulan yang ke-3.

Kes pertama semasa odw balik kampung untuk kenduri kawin abang ipar. Aku beli ayam kfc dan makan dalam bas. Lepas makan ayam, aku terasa mual-mual. Aku termuntah sikit masa bas berhenti kat Perhentian Pagoh. Terus cuak dan makan gula hacks. Sampai stesen Kluang, aku dipaksa muntah oleh suamiku. Banyak gila muntah keluar. Segala isi ayam kfc terkeluar. Bermulanya daripada situ, aku syak aku dah mula alahan ayam.

Kes kedua berlaku lepas aku termakan dal ayam dekat kenduri kawin blogger Kyra. Aku tak sure pun dal tu berisi ayam. Balik daripada kenduri aku muntah balik dal ayam. hahaha. Apasal tekak takleh detect rasa ayam masa makan tu? Pelik bin ajaib. Ayam ohhh ayam, nampaknya lepas pantanglah aku dapat makan kau #_________#

Setiap kali balik kampung, aku cuma mampu tolong sediakan ramuan nak masak lauk. Lepas tu, lari jauh-jauh kalau diorang start masak lauk ayam. Kesian kan? Sampai sanggup akak ipar belikan prawn hot dog dengan fish fillet untuk aku sorang makan. Hahahhaa. Sadis sungguh! Tapi, yang bestnya ahli keluarga semua memahami. Terharu sangat haippp :)

***bersambung part 3 untuk pengalaman 2nd trimester. in shaa Allah

26 comments

January 6, 2014 at 3:39 PM

seronok membaca pengalaman orang mengandung...nak cerita jugak..tapi awal lagi...blum pun 3 bulan...nanti cerita lagi ea..

January 6, 2014 at 3:56 PM

hehehehe..sama mcm pengalaman akak preggy yg 1st n 2nd..both akak mmg x bole lgsg tengok, dengar, jamah dan apa2 pun yg berkaitan dgn ayam..mmg bluwekkk..huhuhu..sudahnya bole mkn nasi telur mata dan kicap saje masa awal2 trimester tu..

(akak kembali bersiaran hari ni..hehehe)

January 6, 2014 at 4:55 PM

Haa nak jugak tu umi babah cam ai ols. tiru letew. Hahaha

Tahniah la ye. Jaga diri molek. Jangan lembik sangat. Kena kuat. Kena lasak. Baru baby kuat. Ko mesti dah tembam kan.

January 6, 2014 at 5:04 PM

Tahniah ye umi-to-be. Semoga cekal dan tetap tabah dalam hadapi cabaran yang terus kan mendatang. Orang kata pregnant banyak sangat cabaran ;)

January 6, 2014 at 5:18 PM

sheila tengah pregnant ker??if yes, congratulation to you...

Regards,
-Strider-

January 6, 2014 at 5:43 PM

tahniah sheila dan suami..

January 6, 2014 at 6:34 PM

Rindu pulak zaman preggy irfan dulu..cn lg teruk..muntah2 sepanjang preggy..tak boleh langsung bau tumisan..mmg tak boleh memasak lgsung masa preggy..selamat hubby sgt memahami ;)

January 6, 2014 at 6:58 PM

alhamdulillah.. tahniah sheila.. jaga diri elok-elok ya.. :D

January 6, 2014 at 7:50 PM

Tahniah ye...Jaga kandungan sebaik2nya.

January 6, 2014 at 8:00 PM

Salam sheila.. rindu kt sheila sbb dh lama tak update blog.. hehehe.. btw tahniah yer sheila.. akak tumpang happy.. cepat2 update k.. take care tau..

January 6, 2014 at 8:50 PM

Saya ingatkan air gula tu manis & sedap. Macam mana lah rasanya kan. Take care ye sis & semoga smuanya dipermudahkan :)

January 6, 2014 at 10:15 PM

Tahniah.. semoga dipermudahkan segalanya.. aamiin.. :)

January 6, 2014 at 11:36 PM

Hihi..teringt plak time za mabuk..lmbik giler..smoga shiela diberi kesihatan yg baik..jga diri elok2..

January 7, 2014 at 9:09 AM

ayong pun favourite ayam tp alhamdulillah xde alahan ayam..boleh lg la mkn..hehe...jaga diri baik2 ye..semoga selamat semuanya...aamiin..=)

January 7, 2014 at 9:19 AM

dugaan jugak yer.. p bgs jugak.. klu x silap dah dekat² bersalin x digalakkan makan ayam tkt baby lahir mudah kene kuning .. tp tu kalau dah 7 bln keatas.. sheila baru lg.. bertabah jerlah yer.. moga dipermudahkan...

January 7, 2014 at 1:16 PM

time nie lah rasa dimanjai dan disayangi kan... ekekeke..... take care yang... semoga semua nya selamat.... :)

January 7, 2014 at 3:17 PM

pengalaman yang ramai sangat orang nantikan.. termasuk fifi dulu.. alhamdulillah diberi peluang untuk merase!~

January 7, 2014 at 5:21 PM

pasni kalu zura post entry resepi ayam, sheila tk terliur la yerk.. hahaahahah

January 7, 2014 at 10:12 PM

kita pun geli nak tenguk ayam . nak bau masak masak apatah lagi . . memnag pening sungguh . . peningnya . mualnya . . terasa nak muntah . makanan tak boleh masuk je . . tadi kita tetibe goreng dada ayam(bahagian yang lain kita geli) . dah siap goreng then makan .. ingat nak buat lagi esok . . ni mcm loya loya balik . . hmm .

January 8, 2014 at 1:00 PM

salam..teruk gak sheila alahan ye.. tina setakat ni alhamdulillah mmg xde pape alahan.. syukur sgt².. 28minggu nt tina bru kena minum air gula.. adessss..

January 8, 2014 at 4:44 PM

air gula ? memang tak sedap. da le byk kene minum!!!
alahan pregnant ? aida alahan time anak ke3, izzat. lemah longlai badan. 2 anak yg awal, langsung takde alahan!
pregnant ? the best journey!!!

January 9, 2014 at 4:42 PM

Assalamualaikum sheila...sheila xleh mkn ayam ye..akak mse pregnant ank sulung dlu xleh bau sup, bau nasik yg tgh masak...memg akan muntah

January 9, 2014 at 8:07 PM

Hehe. Tak dapatlah makan ayam langsung. hehe.

January 12, 2014 at 11:01 PM

walaupun belum preggy tapi bila baca..ermm..tak tau ape rasa..hehe

July 15, 2014 at 2:58 PM

minum air gula sbb berat naik ke sheila?

October 14, 2015 at 8:05 AM

Wife saya semalam minum air gula, kandungan minggu ke 9. Awal kena minum sepatutnya minggu ke 12 ke atas. Alhamdulillah wife berjaya minum, cuma resultnya tak tahu lagi. Jururawat pun xde call maybe xde masalah.

Post a Comment