Review Blog 2.0 #Part 19 | norsheilasalleh.blogspot.com

Review Blog 2.0 #Part 19

Assalamualaikum...

 sheila shahfiekry

Blog yang cukup sempoi milik Nisa. Aku hampir ingat ini blog lelaki sebab kiasan yang Nisa gunakan mirip kepada lelaki-lelaki yang cool dan macho. hehe. Ramai blogger lelaki yang aku kenal guna kiasan begini. hihi. Setiap entri yang dihasil pendek dan ringkas. Tapi maksudnya mendalam. Teringat nak kenal Nisa lebih mendalam, kalau boleh (",)

Background putih, just nice. Tak banyak widget dan nampak teratur. Cumanya nak bagitau traffic feed tak berapa digunakan. Mungkin Nisa boleh check stats kat blog atau di nuffnang terus. Lebih mudah dan pratikal. Sheila nak cadangkan Nisa letak widget about me, supaya senang orang nak cam Nisa bila blogwalking. hihi. Yang lain, just nice. Selamat berkenalan Nisa!

sheila shahfiekry

Blog Hakim ni ada dua. Dua-dua masuk dalam review ni. hehe. So jangan pelik ya kawan-kawan. hehe. First at all nak ucapkan terima kasih kat Hakim, sebab sudi masukkan dua blog beliau untuk direview. Nampaknya aku kena review untuk membaikpulih dua blog beliau. hehe. Besar cabaran ni >___<

Ada satu yang aku perasan, persamaan kedua blog Hakim. Dia memang rajin support giveaway atau segmen rakan blogger. No wonderlah blog archieve agak sama. Untuk baikpulih yang sheila sarankan, kurangkan ads dan backlinks. Contohnya ada di bawah entri. Kalau masih nak kekalkan kedua widget tersebut, gabungkan dalam tabber widget. Blog akan nampak lebih bersih lagi ringan. Orang pun tak serabut tengok banyak benda bawah entri. hehhee.

sheila shahfiekry

Blog Hakim yang kedua ni, warnanya putih. Agak berlainanan dengan blog pertama berbackground hitam. Blog ni lebih banyak widget digunakan. Jum sheila sarankan beberapa cadangan yang boleh menaiktarafkan blog Hakim.

Labels rasanya tak perlu nak letak di sidebar. Dua bloglist , Alexa, Flag Counter, Busuk.org dan Backlinks boleh digabungkan dalam tabber widget. Google + Followers dan blog archieve better di naikkan di bahagian atas sidebar. Manakala popular post diletakkan dalam sidebar kedudukan ketiga. Nuffnang pool and churp-churp boleh letak dibahagian bawah sekali sekiranya boleh. Lagi satu, Ads di bawah header agak banyak. Kalau dikurangkan sedikit, mungkin blog Hakim nampak lebih cantik tersusun dan ringan. hehe. Jangan marah ye Hakim, ini sekadar saranan ikhlas daripada sheila :)

sheila shahfiekry

Alamak berdebarnya nak review blog otai milik Hasrul Hassan ni. Siapa tak kenal beliau, maknanya baru hidup la kot dalam dunia blogger. hehehe. Terima kasih sudi support review sheila ni HH. Terharu kita. Sheila harap HH terima apa yang sheila akan kata dengan hati yang terbuka ya. Jangan kondem sheila pula lepas ni. kuikui ^____^

Terus terang cakap, blog HH cukup kemas dan terletak. Widget di sidebar banyak, tapi tak nampak serabut langsung. Boleh cuba gabungkan dalam bentuk tabber widget, lebih pratikal dan blog tak perlu di-scroll panjang ke bawah. Sheila rasa salah satu antara widget popular mingguan dan widget entri bergambar boleh diremove bagi memaksimakan widget disidebar. Sheila suka dengan penggunaan pages di bahagian footer blog. Semua info penting senang nak terjah. 

Yang lain bagi sheila, just nice. Sheila suka baca entri-entri yang HH update. Terkini dan penuh informasi. Semoga HH terus maju dalam bidang blogging dan kehidupan. Salam ukhwah daripada sheila (",)

sheila shahfiekry

Blog Eca kenapa tak boleh buka mula-mula? Huwaaaa pening kepala mencari jalan nak blogwalking blog ni. Mujur jumpa google+ eca.. Terus klik link entri eca. Boleh buka pula, pening haihh T___T

Sheila buat review ni, tapi eca dah siap edit semua blog dia. Tak payah nak bebel panjang lebar. Jimat masa menaip. Tapi serius sheila suka suka tengok header baru eca. Blog eca nampak fresh sangat tahun baru ni. Penggunaan widget yang minima memang menyenangkan loading blog eca. Eca rajin buat tutorial dan share resepi. Sesiapa yang rasa-rasa nak belajar masak, boleh singgah sini ye! Banyak resepi kuih-kuih dan tutorial blog. Silalah jenguk blog eca ya, hehe :)

26 comments

January 27, 2014 at 10:10 AM

bagus ada entry mcm ni.. bleh juga zara menerjah blog dorg ntuk blogwalking ari ni.. hikhik..

January 27, 2014 at 10:11 AM

3 blogger mama tak kenal nih.. harus berkenalan.. hihi

January 27, 2014 at 10:24 AM

eca ada mslh robot .txt, susah nak index sikit blog eca....masi cari jalan nak index.hehehe. :)

thanks shiela sudi review blog eca *-*

January 27, 2014 at 10:37 AM

wah..blog otai tuu..huuh... ada juga g blog dia...tapi dia je xmo mai blog akak..hahh...

January 27, 2014 at 11:22 AM

bagus review..siap dengan saranan sekali.. saya pun subscribe blog HH.. entry menarik..

January 27, 2014 at 11:43 AM

pergh.. blog HH paling takut nak review kann.. hi3

January 27, 2014 at 11:51 AM

boleh terjah ni.. btw kak, pakai komli masyuk x.. sebab nuffnang skrg ni slow sgt2..

January 27, 2014 at 11:57 AM

Assalamualaikum Sheila...nanti nak terjah blog yg belum akak terjah..

January 27, 2014 at 1:01 PM

assalamualaikum.. fifi singgah sini..

January 27, 2014 at 1:06 PM

setakat nie baru blog bro hasrul Hassan jer yang saya pernah singgah...boleh cuba singgah blog lain pulak laa after this...

Regards,
-Strider-

January 27, 2014 at 2:58 PM

okay dah terjah blog mereka :)

January 27, 2014 at 3:31 PM

semuanya blogger hebat tu sheila..

January 27, 2014 at 4:12 PM

Wah! Rajin Sheila buat review ye.. Dah lama tak buat segmen review blog cani.. Dah kekurangan masa nak buat segmen cani skang.. Huhu..

January 27, 2014 at 4:40 PM

hasrulhassan .... blogger hebat tu....
selalu gak masuk blog die...

Recent Post from MQ~Live : Bahagiamu Deritaku – Hafiz #Lirik

January 27, 2014 at 6:44 PM

eh blog otai pun ade! hehe

January 27, 2014 at 7:26 PM

woooo..ada blog otai kita..hikhik

January 27, 2014 at 8:22 PM

bolehla terjah semua
blog ni ;)

January 27, 2014 at 8:53 PM

wijet min, best jadi laju skit

January 27, 2014 at 9:12 PM

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

January 27, 2014 at 10:17 PM

Ok ok .. hehehe.. nanti nak buat gak la tab tu .... :) bukan apa, kalau tgk kat tempat lain, nanti dia jadi pelik sikit (tgk dari ipad).

January 28, 2014 at 7:31 AM

Terbaik la sheila.. blogger otai pn join.. =D

January 28, 2014 at 7:55 AM

pasni ley la review blog akak lak kan

January 28, 2014 at 4:43 PM

Wahh.. syabas Sheila.. review yg menarik.. :)

January 28, 2014 at 5:11 PM

wah..syabas Sheila..SA pun dah lama x buat review blog...nanti senang2 SA buat eh...

January 28, 2014 at 5:27 PM

Fiza dtg nak terjah dorg nie.. hehe..

September 21, 2014 at 11:43 PM

Selamat berkanalan kepada semua otai2 blogger sekalian.. :-)

boleh view2 blog saya juga ye :-)

http://zahaifahenterprise.blogspot.com/

Post a Comment