Ikhtiar, Tawakal untuk Mengandung | norsheilasalleh.blogspot.com

Ikhtiar, Tawakal untuk Mengandung

Assalamualaikum...

Alhamdullilah, lepas up cerita mengandung ni ramai pm minta petua. Maaf sangat lambat nak ada kesempatan share tips atau ikhtiar untuk mengandung. For your information, aku jenis susah nak cuba benda-benda camni. Lebih suka tawakal dan berserah pada Ilahi. Entri ni sekadar perkongsian ilmu, semoga bermanfaat buat semua yang masih ttc. In shaa Allah. Seperti pasangan lain, diawal pernikahan kami memang berdoa semoga dikurniakan zuriat awal. Orang kata, bunting pelamin. hehe.

Langit tak selalu cerah, masuk 3 minggu usia pernikahan aku keguguran, takda rezeki kan. Kami redha dan pasrah dalam syahdu T________T Sejak nikah, period memang sangat tak teratur sampai selalu ingat mengandung kot bila dua bulan @ 3 bulan tak period. Macam-macam juga terfikir, tapi positif kan diri bila tengok ramai lagi orang sekeliling yang belum dikurniakan zuriat.

Urut perut dengan bidan kampung, 2 kali try. First time memang geli campur sakit. Satu jam diurut kat bahagian perut, perghh. Korang silalah percaya tangan bidan-bidan sangat kuat walaupun dah tua. Nak nangis pun ada. Mujur mak mertua dan akak ipar teman masa tu. Kalau tak silap percubaan pertama urut perut masa raya pertama tahun 2012.

Kali kedua pergi pun selepas raya aidilfitri tahun 2013. Masa ni ngam pula tengah period. Bidan kata bagus diurut perut masa datang kotor. Yang ni urut best betul. Aku seronok pula kena urut time tu. Sebelum balik, bidan minta kami beli ibu halia, ibu lengkuas, garam bukit, blackpaper. Kami buat 2 set sekali untuk akak ipar aku. Korang jangan tanya aku pulak camne nak bezakan ibu halia/lengkuas dengan anaknya. Aku sendiri minta orang dekat kedai runcit yang amikkan. kihkih.

Esoknya datang rumah bidan lagi, dia dah siap kupas halia dengan lengkuas. Diberinya satu set seorang termasuk sebotol air bacaan Al-Quran. Petuanya, setiap pagi sebelum sarapan kena makan halia (hirisan nipis), lengkuas (hirisan nipis), blackpaper, garam dan dimakan bersama nasi panas (dikepalkan). Hari pertama 7 suapan, hari kedua 5 suapan dan hari ketiga 3 suapan. Ulangi sampai habis semua ramuan. Jangan lupa baca bismillah, berdoa dan tawakal pada Allah. Aku cuma sempat buat 6 kali je sebab ramuan habis. Aku hiris besar-besar halia dengan lengkuas. Tamak betul. kahkahakhhhhh ;p

nota :
7 suapan : bermakna 7 hirisan halia, 7 hirisan lengkuas, 7 biji blackpaper, 7 ketul (kecil) garam dan 7 nasi panas (dikepalkan)
5 suapan : bermakna 5 hirisan halia, 5 hirisan lengkuas, 5 biji blackpaper, 5 ketul (kecil)garam dan 5 nasi panas (dikepalkan)
3 suapan : bermakna 3 hirisan halia, 3 hirisan lengkuas, 3 biji blackpaper, 3 ketul (kecil) garam dan 3 nasi panas (dikepalkan)

sheila shahfiekry
ni gambar contoh yang aku pernah update kat instagram

***Petua ni untuk panaskan urat-urat dalam perut. Memang panas babe lepas makan ni.

Lepas tu period terus tak mai. Bulan pertama tak datang, aku buat taktahu je. Siap sibuk pergi event blogger, kengkonon hot la tu. Masuk bulan kedua, balik daripada trip blogger ke Lost World of Tambun. Aku semakin cuak lepas tahu seorang rakan blogger yang join trip LWOT dah pregnant. Aku tumpang gembira gila. Tapi dalam diam, terfikir nak buat UPT. Aku perasan aku kuat sangat makan dalam masa 2 bulan tu. Akhirnya, pagi 11/10/2013 aku tengok double line naik dekat UPT. Alhamdullilah syukur diberikan peluang yang paling indah ni *_____*

Bulan 5 tahun 2013, keluarga mertua pergi buat umrah. Ku kirimkan doa, mohon dikurniakan zuriat. Alhamdullilah, di kala kami dah mula calm down. Allah beri kami zuriat yang tak terhingga nilainya. Allahuakbar! Saat manis tahu diri berbadan dua ketika hampir raya haji. Mungkin jua berkat ibu mertua dan anak-anak buah yang mendoakan kami di depan Kaabah pada bulan 5, tahun lepas. Syukur Ya Allah >_____________<

Buah zuriat, aku dapat sepasang hasil pemberian mak mertua tapi sampai sekarang aku tak sempat nak cuba. Tersimpan rapi dalam peti sejuk. Ada sesiapa dah cuba? Ada hasilnya? Kongsikan sikit...

42 comments

January 7, 2014 at 10:53 AM

Assalamualaikum shiela..
tahniah berusaha..kemudian berjaya..
tapi kalau nak berurut perut...mmg kena hati hati..silap bidan..terus tak merasa mengandung sampai sudah..kn pastikan dl bidan tu camna kan...
akak pun pernah urut masa berusaha nakkan mia dl..mmg geli..kemudian sedap dan selesa... Alhamdulillah...mg kawan kawan kita yg belom mengandung...akan bertemu saat saat paling teruja tengok naik 2 line di alat kesan hamil itu..hihihi...

January 7, 2014 at 11:02 AM

apapun jg diri yer .. KA rindu nak BW, apakan daya kudrat masih x daya sgt. buat2 sihat & kuat ajelah kan. TQ singgah blog KA yer!

January 7, 2014 at 11:04 AM

seronoknya akak dengar cerita dari shiela...memang tu semua rezeki Allah swt nak bagi kat kita,cuma kita perlu bersabar..bila tiba masanya insyallah..Allah akan beri jugak rezeki tu kat kita kan..

January 7, 2014 at 12:05 PM

woaaaa..tahniahhh :) semoga dipermudahkan oleh ALLAH utk melahirkan nnt :)

January 7, 2014 at 12:28 PM

salam SS.. tahniah.. jaga baby elok2 ye.. sebaya dengan anak nory ngan nadia kan.. best..

January 7, 2014 at 1:30 PM

Tahniah Sheila.. semoga dipermudahkan segalanya.. aamiin.. :)

January 7, 2014 at 1:41 PM

Tahniah..CN pun tggu 10 bulan br preggy..mmg excited tp kena jg diri byk2..kurangkan aktiviti lasak..

January 7, 2014 at 2:26 PM

hati hati yaa sheila...semoga sheila dan kandungan akan berada dalam keadaan yang selamat...amin!!!

Regards,
-Strider-

January 7, 2014 at 3:00 PM

salam singgah. alhamdulillah syukran. berhati-hati ye. inshaAllah akan dipermudahkan segala urusan :)

January 7, 2014 at 3:14 PM

sheila.. mase fifi bace entry ni kan.. macam2 perasaan ade.. happy, sebak, terharu.. teringat kenangan fifi dulu.. hanye yang melalui akan memahami ape yang kite rase.. (((big hug)))

January 7, 2014 at 3:33 PM

Rezeki dr Allah... Tahniah dan bersyukur.
Sekarang kami dah masuk tahun ke9...masih belum ada rezeki. Usaha tetap usaha...tapi redha dgn apa sahaja ketentuanNya. :)

January 7, 2014 at 4:23 PM

Semuanya ketentuan Allah.. rezeki anak datang dariNya, kita hanya mampun berdoa... :) yang penting usaha

January 7, 2014 at 5:00 PM

Seronok dengar cerita akak ni..Alhamdulillah rezeki..Take care kak :)

January 7, 2014 at 5:19 PM

zura dulu pun lmbt dpt anak jgk.. 2 minggu nak masuk dua tahun perkahwinan baru lah urine test positif... Happiness always come to those who wait kan.. Akhirnya sheila dh ngndg.. tahniah sheila & hubby..

January 7, 2014 at 5:32 PM

Alhamdulillah tahniah Sheila dan suami, bahagia rasanya . Take care ye..

January 7, 2014 at 5:35 PM

alhamdulilah... seronok baca entri ini ^_^

January 7, 2014 at 9:21 PM

sweet ending.. alhamdulillah.. yg penting mencuba kan :))

January 7, 2014 at 9:23 PM

Fiza pun masih ikhtiar lagi.. mmg seronok bila tahu sis dah pregnant.. doakan Fiza ikut jejak sheila jugak..

January 7, 2014 at 10:07 PM

Alhamdulillah :)

January 7, 2014 at 11:39 PM

Salam sheila... Alhamdullillah seronok akak baca entri sheila.. akak pn dapat rasa mcm mana perasaan sheila masa dapat tahu pregnant.. mesti happy sangat kan.. apapun semoga dipermudahkan semuanya yer sheila.. take care dear.. =D

January 8, 2014 at 11:53 AM

Tahniah shiela.... usaha tangga kejayaan kan? hehehehe
jaga baik2 yer baby 2.

January 8, 2014 at 1:02 PM

jaga diri n baby ye.. :)

January 8, 2014 at 2:05 PM

Tahniah...jaga diri dan baby ye...jangan lasak sgt...

January 8, 2014 at 2:05 PM

alhamdulilah...tahniah.. semoga diberikan kesihatan yang baik untuk ibu dan baby :)

January 8, 2014 at 2:42 PM

ooo..baru taw sheila pon penah gugur..
sama ngan nory jugak, gugur masa sebulan lepas kawen...
sedihhnya..
pastu 2 tahun tggu baru lekat balik..alhamdulillah..

January 8, 2014 at 4:40 PM

tahniah dari aida. usaha keras yg membuahkan hasil yg menggembirakan. hidup bakal ceria dgn kelahiran anak kelak in shaa Allah...

January 8, 2014 at 5:10 PM

tahniah tahniah!!

January 8, 2014 at 8:45 PM

tahniah gak.. wish u always hepy..

January 8, 2014 at 11:04 PM

tahniah... setiap yg berlaku tu ada hikmahnya. semoga selamat lahirkan anak ni dengan selamat :)

January 9, 2014 at 1:53 AM

tahniah sheila dah pregnant, baby dah usia brp bulan dah? berkat usaha...pasti ada hasilnya :)

January 9, 2014 at 8:32 AM

nak dpt baby eh.. tahniah tahniah...

January 9, 2014 at 4:38 PM

Assalamualaikum sheila..Alhamdulillah de rezki x kemana kan..yg pntg usaha kan..xsbr nk tgk baby sheila..sheila take care tau

January 9, 2014 at 8:02 PM

Rezeki Allah. Rahsia Allah. Alhamdulillah. Jaga diri elok-elok sis :)

January 12, 2014 at 11:00 PM

Setiap yang terjadi ade hikmahnyer..usaha pun memang kene ada.. Alhamdulillah..semoga sheila selamat bersalin nanti..moga baby dan ibu selamat

January 29, 2014 at 9:13 AM

saya pun ada ikhtiar mengurut, hampir 3 tahun saya x pernah g mengurut, 1 st time ngurut then period, lepas period tu trus lekat, rezeki Allah..;-)

February 7, 2014 at 2:04 PM

salam sheila..terima kasih share entry ni..mmg ada plan nak pergi berurut tapi tak tahu kat mana..hehehehe...farah baru je jumpe doc utk treatment..insyaAllah lepas ni mmg nak try berurut jugakk..thank you dear!!! xoxo

August 13, 2015 at 4:08 PM

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Berjaya Hamil

October 8, 2015 at 7:31 PM

boleh bagi contact no tukang urut? sonia_ashira@hotmail.com

October 25, 2015 at 10:11 PM

,slm.sis bantu saya utk dptkn no fon mkcik urut tu yer. Smg hidup sis sklurga dbrkati.
syahadah80@gmail.com

October 25, 2015 at 10:13 PM

,slm.sis bantu saya utk dptkn no fon mkcik urut tu yer. Smg hidup sis sklurga dbrkati.
syahadah80@gmail.com

October 25, 2015 at 10:13 PM

,slm.sis bantu saya utk dptkn no fon mkcik urut tu yer. Smg hidup sis sklurga dbrkati.
syahadah80@gmail.com

December 9, 2016 at 9:22 PM

Salam sis. Sy bru terbaca entri sis, sy pnh keguguran smpi skrg xde rezeki lagi.. sis bole ke sy nk minta contact number tmpt sis pegi berurut tu.. email sy ekinrizam00@gmail.com. klau sis bole tlg sy rase bersyukur sgt.

Post a Comment