Review Blog 2.0 #Part 20 | norsheilasalleh.blogspot.com

Review Blog 2.0 #Part 20

Assalamualaikum...

sheila shahfiekry

Blog comel milik Syahidah. Sweet dan lembut je warna blog dia. Header tu macam tajuk lagu Man Bai pula. hehe. Nice header, buat sendiri ek? Daun tu mengingatkan cerita Mohabattein. kihkihkih maaflah saya peminat cerita bollywood ^__^

Nak komen sikit, mungkin warna font boleh digelapkan sedikit dan dibesarkan supaya akak tak susah nak baca entri awak. hehe. Atas header awak tu, ada gambar-gambar, apakah? Itu iklan ke link entri macam backlink punya? Kalau dah guna yang itu, bawah entri cuba remove. Banyak sangat penggunaan iklan ni nanti orang datang blogwalking cepat jemu. Contohnya akak sendiri. hihi. Awak boleh tambahkan lagi widget top komen dalam tabber widget yang sedia ada. Bila blog nampak pendek, senang dan semakin mudah nak loading. Jangan marah baca review ni, hehe. Sekadar saranan ikhlas daripada saya. Selamat berkenalan dan semoga terus maju dalam hidup :)

sheila shahfiekry

Blog yang santai milik Tracey. Rasanya kamu orang Sabah ya? hehe. Entri-entri yang dihasilkan sangat simple, sempoi dan more to universal labels. Selamat berkenalan Tracey :)

Penggunaan background putih dah cukup mantap, cumanya ada lah beberapa komen nak utarakan. Harap boleh terima pakai ye Tracey. hihi. Untuk blog archieve, sheila rasa boleh cuba buat jenis scroll box. Maknanya lagi banyak post entri, takdalah makin ke bawah nak scroll blog Tracey. Kita jimat time orang yang nak cari post-post lama. Header blog boleh cuba reduce size. Lebih kecil, lebih comel rasanya. Yang lain bagi sheila, cool. Keep blogging ok.

sheila shahfiekry

Blog MK, lebih kepada santai dan berpuitis. Seronok juga baca. Terbuai perasaan ketika sedang serabut. Ayat bawah header dah menunjukkan bahasa sastera yang unik. Rindu nak belajar sastera pula. hehe. 

Widget terlalu banyak, tapi blog sebenarnya cantik dan bersih sebab guna background putih. Ada beberapa yang perlu sheila katakan. Diharap MK dapat terima dengan hati terbuka. Sheila sarankan penggunaan tabber widget iaitu gabungkan widget yang bersesuaian seperti follower, g+followers, fanpage, about me. Label tak perlu diletakkan di bahagian sidebar. Lagi satu, jangan masukkan 2 widget yang sama, sheila nampak fanpage sampai 2. Minta buangkan satu ya. Boleh jimatkan ruang sidebar dan loading blog. Kalau boleh, widget letak tepi sidebar je. Sebab nak nampak blog kemas. MK adjust ikut kesukaan ye, sheila hanya mencadangkan apa yang sheila rasa baik. hehehe

sheila shahfiekry

Blog kak Maria, warna purple yang agak gelap. Header penuh ciri kekeluargaan. I love it. Tak sabar suatu hari nanti nak guna header bercirikan begini. hehe. Kak Maria selalu update ilmu untuk dikongsikan dan juga berita-berita pelik lagi menggemparkan. hehe.

Sheila suka akak ada guna tabber widget, namun widget di sidebar masih banyak. Ada yang perlu di buang bagi memaksimakan penggunaan widget yang penting dan memudahkan loading blog. Total pageview, busuk.org, alexa, top komen dan juga popular post juga boleh digabungkan dalam tabber widget. Follower blog rasanya better letak dibahagian atas sidebar. Mudah orang nak follow blog sekiranya datang blogwalking. Google+ follower dengan Mr.Firdz G+ rasanya tak perlu diletak sebab kak Maria dah bubuh widget about me. Kat situ dah ada button add g+ kak Maria. Diharap kak Maria dapat menerima saranan sheila dengan hati terbuka ya.

sheila shahfiekry

Blog Mama Niza yang selalu menambat hati aku. Al-maklumlah warna hijau kan fav aku. Sejuk mata aku bila blogwalking sini. Aku suka header dan ayat bawah header mama. Sweet sangat. Penggunaan pages bawah header salah satu kebaikan untuk mengurangkan penggunaan widget di sidebar. Btw sheila suka sangat baca entri-entri yang mama update. Banyak manfaat dan ilmu dikongsikan bersama. Alhamdullilah. Terima kasih mama.

Bagi sheila, kedudukan widget nampak teratur dan menarik, cumanya kedua bloglist boleh digabungkan dalam tabber widget bersama widget lain yang bersesuaian contohnya seperti blog archieve. Yang lain bagi sheila just nice, cuma nak tanya mama siapa yang edit blog? Cantik sangat, terasa lah macam nak tukar iras-iras mama punya template. hehehhe (",)

15 comments

January 29, 2014 at 10:38 AM

Salam, sangat membina, dan nak melawat derang nnti :)

January 29, 2014 at 10:52 AM

wow

January 29, 2014 at 10:57 AM

wahhh bestnya kena review.. tahniah.. untuk yang di review

January 29, 2014 at 11:24 AM

2 dr blog di atas mmg selalu di terjah

January 29, 2014 at 3:15 PM

salam. sy singgah sini..hee ^^

January 29, 2014 at 3:31 PM

ok..sessi terjah jap lagi :)

January 29, 2014 at 3:33 PM

alhamdulillah, terima kasih sheila dengan komen dan saranan yang bernas itu, buat pengetahuan, mama ler edit sensorang blog mama tu.. hihi, insyallah.. tabber widget akan diadakan untuk kedua-dua bloglist itu.. :)

January 29, 2014 at 3:37 PM

semua blog akak review akan saya terjah nanti..terima kasih atas pkongsian :)

January 29, 2014 at 3:41 PM

comel comel je header dorang

January 29, 2014 at 3:56 PM

Rajinnya buat review semua ni dan join GA...heheheeheh how is your pregnancy? Semoga ibu dan bakal baby sihat yer

January 29, 2014 at 4:11 PM

dalam list blog kak atas blog kak maria memang saya kunjungi..yang lain tu belum pernah terjah lagi..insyallah nanti boleh terjah sana pulak...

Regards,
-Strider-

January 29, 2014 at 4:26 PM

assalamualaikum.. fifi singgah sini tengok baby bump.. :) nanti fifi buat entry pasal soklan sheila.. sebanarnye da tulis kat opost ni.. terase panjang pulak.. baik buat entry.. hihi..

January 29, 2014 at 8:29 PM

Review mcm ni sgt mbina.. kita bleh tau step yg bleh kita guna ntuk pbaiki blog.. ^^ ada 2-3 blog yg zara slalu singgah kat atas tu . Yng blom pena tu.. zara akan terjah kjp lg.. ^^

January 29, 2014 at 9:57 PM

wuueeyyyy Thanks :) ehehee Memang sabah ponnn :)

January 30, 2014 at 9:47 AM

secara tak langsung.. leh tambah kenalan dari segmen ni.. nanti nak terjah blog ni.. sis.. camne nak joint segmen ni..??

Post a Comment