TUTORIAL - PRINTSCREEN PALING MUDAH ! | norsheilasalleh.blogspot.com

TUTORIAL - PRINTSCREEN PALING MUDAH !

Assalamualaikum...

Zaman IT ni, semuanya dihujung jari kan. Tutorial berlambak sana sini. Tapi satu perkara yang sangat best iaitu print screen. Yang ni paling mudah sekali. Tak perlulah korang nak download atau cari screen shot dekat website. Ini ada di keyboard komputer/laptop korang! Pada yang tak pernah buat, boleh amalkan ini ye. hihi

¯

1) Sila cari perkataan "Print Screen SysRq"(seperti dalam gambar atas) , kemudian klik button tersebut
2) Lepas tu, klik button start dekat pc/laptop
3) Cari Paint.Net 
4) Lepas Paint.Net buka, terus tekan CTRL + V (tekan serentak) untuk paste
* automatik apa yang korang dah print screen akan appear dekat Paint
5) Korang boleh edit kemudian save


DICORET OLEH :

16 comments

February 20, 2013 at 12:30 AM

ada sesetengah software perut ctrl+shit+printscrint

Gempar ! Farid Kamil Sudah Kenal Pasti Pembawa Fitnah - Gossip Selebriti Malaysia

February 20, 2013 at 12:33 AM

Ibupun selalu guna cara ni. Mudah dan cepat...

February 20, 2013 at 10:29 AM

mmg wat cani pun, xpernah tau pun cara len nak printscreen

February 20, 2013 at 11:08 AM

Mmg senang buat mcm nikan :D

p/s : Dik, smlm bg attachment no nory tu xde dlm attachment. bila akk bukak kosong.

February 20, 2013 at 11:20 AM

good2 senang je kan hihi

February 20, 2013 at 11:24 AM

senang je kan.. neway tq share ye

February 20, 2013 at 1:11 PM

yeker? macam2 tutorial ada kan. hee terima kasih bagitau sheila :)

February 20, 2013 at 1:11 PM

yup, mudah gila. hehehhee

February 20, 2013 at 1:12 PM

hehehe. banyak cara lain gak awak. ini salah satu dan paling mudah kan :)

February 20, 2013 at 1:13 PM

oh selalu sangat guna shiela. haha.. lepas tu past kat powerpoint. haa. save as image. habis cite. tapi bukan utk tujuan komersial. ngeh ngeh.

February 20, 2013 at 1:15 PM

aah, semua pun boleh buat ni. kak, sorry sheila tak pasan attachment tu kosong. rupanya no phone dia dah hilang. hehehehe

February 20, 2013 at 1:15 PM

hehhe, yap :)

February 20, 2013 at 1:15 PM

my pleasure KA, hehehe :)

February 20, 2013 at 1:17 PM

hahhaha betul tu. sesaja je poyo buat tutorial. hehehe. mungkin berguna untuk org yg nak belajar ke. hihii :)

February 20, 2013 at 4:23 PM

Baru kejap cuba....menjadi!!!
Saya biasanya printscreen lepas tu scan jadikan .jpg.
Memang leceh!!!!
Thanks

February 20, 2013 at 5:08 PM

hehehe, yeayy akhirnya ada yang rasa tuto ni memudahkan. hehe. ur most welcome bro :)

Post a Comment