Mengidam Kek Batik | norsheilasalleh.blogspot.com

Mengidam Kek Batik

Assalamualaikum...

Dekat seminggu juga aku cari orang yang boleh buatkan kek batik. Tapi hampeh, takdo feedback. Lastly, google resepi, balik beli barang dan buat sendiri. Pasrah betul! Mujurlah suami support, siap tolong patahkan biskut marrie untuk kita. Terima kasih banyak suamiku...

Kita kurangkan susu pekat, dan hasilnya :- suami pun makan sama even beliau jenis paling payah nak makan benda manis. Yeayyy! I'm happy... syukur, menjadi. Hilang terus rasa terliur lepas makan sesuap dua... Berbaloi buat sendiri ~~~
Stok yang aku beli, dapat buat 2 kali kek batik. Dua hari sekali, habis satu tupperware. Serius takleh stop makan, nak pula sambil layan Running Man. Phewww~~~.

resepi :
* biskut marie
* susu pekat
* milo
* butter  aku guna marjerin

caranya : 
* patahkah biskut marie ikut suka hati korang
* masukkan milo 1/2 paket, susu 1/3 tin dan marjerin 3 sudu dalam kuali panas
* gaul sampai ramuan cair
* tutup gas, masukkan biskut marie yang dah dipatahkan dalam kuali. Gaul rata
* tuang dalam tupperware atau loyang
* masukkan dalam freezer
* lepas dah keras dan sejuk, sesuai sangat dimakan

p/s : thanks and credit to blog http://haslizalizz.com

41 comments

February 25, 2014 at 8:20 AM

nasib baik dah dapat kan shiela..kalau tidak nanti meleleh air liur baby...heheh

February 25, 2014 at 8:46 AM

Amboiii tuuu dia punye mengidam. Naseb bende senang nak buat. Kalau tidak ???

February 25, 2014 at 8:57 AM

selamat pagi
singah blog awk dulu
hehe

February 25, 2014 at 9:06 AM

wah.. sedap tu kek batik.. dah lama akak tak buat..

February 25, 2014 at 9:43 AM

sedap2...that day pun kite buat dah kek batiks sebab teringin nak makan...nampak ni pun tergoda lagik.hiks.

February 25, 2014 at 9:44 AM

wahhhhh sedap ni...

February 25, 2014 at 9:50 AM

kan dah senang buat sendiri je... kalau hasben tolong best sket...

February 25, 2014 at 10:08 AM

rajinnya nak buat...sy pun suka kek batik ni tp xsuka manis sgt...
semalam mengidam kek lapis sarawak..nasib baik ade org tlg belikan dr sarawak..hehehe kalau tak, jeuh gak nak membuatnya

February 25, 2014 at 10:23 AM

wah ken main teringin ye shila.. syukur dah selamat dapat makan..buat sendiri lbh berbaloi... wah.. akak pulak yg terlliur ni... ini mesti try juga ni..dah lama tak buat

February 25, 2014 at 10:34 AM

Takde gambar kek yang dah siap ke, kak?

Terima kasih kongsi resipi. Rasa macam nak buat tapi kena tunggu dulu la.Busy sebab sekolah dah start.

February 25, 2014 at 10:41 AM

Dkna ritu pon teringin gak makan.. kebetulankat cafe ada jual...beli sekeping dah cukup heehe

February 25, 2014 at 10:58 AM

assalamualaikum sheila.. :)

ehh, baru je share pasal kek batik ni.. masuk sini cerita pasal kek batik juga.. :)
sedapnyaaa.. pandai sheila buat..

February 25, 2014 at 11:10 AM

huhu..susah ea nk cari..

February 25, 2014 at 11:46 AM

aduh sheila..akak pun ikut terliur.. akak suka semua yg bercoklat2 ni.. haha

February 25, 2014 at 12:21 PM

Sedap nih. Dah lama tak buat kek batik.

February 25, 2014 at 12:53 PM

kite pon suka makan kek ni.. kurang manis jugak sebab milo kan dah ade gula kan.. makan sejuk2.. fun..

kite tag awak ~ http://lipslikesugar87.blogspot.com/2014/02/awesome-give-away-by-rara.html

February 25, 2014 at 1:58 PM

last 2 weeks mengidam nak makan. alang alang dok psr malam terus rembat. hehe
biase la i kan rajin.hahaha.

rase biase3 je. may be kena buat sndiri baru puas hati kot ni . ikt jejak sheila..

February 25, 2014 at 2:16 PM

yang senang tu la yang susah bagi akak dik...akak ni bab baking ke buat apa2 kuih mmg x jadi...masak lauk je boleh...ntah la...

February 25, 2014 at 2:25 PM

dah lama tak buat kek batik...nak buat jugak lah...nampak sedap!

February 25, 2014 at 2:54 PM

walaa...
wow mesti sdap..
resepipun simple..
nasib baik husben tlong bantu..
kira dah lpas la benda yg mngidam ..he..he.. :P

February 25, 2014 at 4:20 PM

sedapnyeeeee...rajinnye bakal ibu ni buat. yumida lak terliur

February 25, 2014 at 5:04 PM

naseb baik senang nak masak.. naseb dapat makan.. alhamdulilah

February 25, 2014 at 5:32 PM

Bby nak makan tuu.. heheh.. take care sis.. zara pon ikut Bliur pula tgk pict.kek batik tuuu.. huhu

February 25, 2014 at 5:40 PM

Mmg sedap kek ni,akk pun suke.byk kali juga buat tp akak x guna milo..guna coklat cadbury je..sedap.hehee

February 25, 2014 at 6:24 PM

Recipe yg mudah ni..boleh buat nanti. Tq share kak :)

February 25, 2014 at 7:42 PM

sedappnye pekat2 gini

February 25, 2014 at 8:41 PM

haa mengidam kalu...sendiri buat, puas hati kan.

February 26, 2014 at 6:09 AM

wah.. sedap dan terangkat ni kalau makan.. nak sikit..

February 26, 2014 at 7:18 AM

Sinple jer kan cara nk buat kek batik nie.. mesti sedap.. =D

February 26, 2014 at 11:16 AM

Sedapp kek batik ni... satu family k nrl mmg suka, bulan ni je x buat lagi... memang berbaloi kalau buat sendiri, makan puas2... baby dalam perut tu yang nak makan sekali... ^__*

February 26, 2014 at 2:37 PM

Dulu zaman remaja pernah jgk buat.. skrg dh tak suka manis2..

February 26, 2014 at 3:21 PM

ala.. napa tak dpt review gambar nie sheila.. kek batik mmg sedap.. Fiza pun tak pandai buat.. huhu.. kek2 nie mmg failed.. hehe

February 26, 2014 at 3:25 PM

wah.. nampak sedap.. barang semue da ade kat rumah.. nak buat jugak.. fifi punye style.. kalau teringin suke buat sendiri.. baru puas makan.. hihi..

February 26, 2014 at 5:13 PM

saya memang tangan bangku..kalau cuba resepi tak pernah nak jadi..hahahaha

Regards,
-Strider-

February 26, 2014 at 8:09 PM

nina pun xpernah buat lg kek batik.. dh lama xmakan. yeayy menjadi juga kan. hehee

February 26, 2014 at 10:14 PM

kita punya resepi kek batik cara lain.... ada tambah telur.. pastu masak atas kuali.. hehe....

February 28, 2014 at 11:29 PM

nampok sodap yoh. hiihihi saya dah pandai buat kek batik, akak nak? hihi

March 1, 2014 at 2:27 PM

mcm CN gak la, mengidam nk makan pavlova tak dpat, last2 masak sendiri jer, puas hati !heheh

March 1, 2014 at 8:45 PM

nasib baik leh buat..kalau tak meraung nak kek batik..hehe

March 3, 2014 at 6:29 PM

Kalau dah teringin memang nak sangat kan..nasib lah mengidam yang simple je kan sheila..hehe

March 5, 2014 at 3:26 PM

mana gmbr kek yang dh siap nye sheila..hhaahaha.. zura tk prnh lg buat.. anak2 mesti suka ni ... nnt nk buat la.. buh dlm peti mkn sejuk2...

Post a Comment