Puasa Ganti | norsheilasalleh.blogspot.com

Puasa Ganti

Assalamualaikum...

sheila shahfiekry

Korang semua dah ganti puasa tahun lepas ke? Heheee. Aku ni baru nak ganti puasa balik, apasal boleh terlupa ekk. Biasanya, tahun-tahun sebelumnya habis syawal je aku rajin ganti terus. Lepas habis syawal rupanya dah berbadan dua. Otak fikir nak jaga kandungan baik-baik diawal trimester. hehee.

Hari pertama ganti puasa, actually aku terbabas sahur. Sedar-sedar dah azan subuh, tapi niat puasa dah baca sebelum tidur. Kesian kat baby, harap-harap baby bersabar banyak berpuasa dengan umi. Seharian dok tendang umi, agaknya lapar kot. Hari kedua, dan ketiga dapat bersahur kurma, kismis dan nasi berlauk. Syukur alhamdullilah. Kena ganti 9 hari. Ada apa-apa petua atau tips nak sahur apa untuk ibu mengandung sentiasa kenyang? Please bantu ekk. Sebelum ni dengar makan kurma dengan air susu... Tapi i dont like susu at all. Boleh gantikan dengan air apa ye? hehehee.

p/s : waktu berpantang tu dekat bulan puasa dah. so ganti puasa cepat selagi berdaya, kan? doakan aku dan baby kuat semangat langsaikan hutang puasa ya.

47 comments

February 20, 2014 at 3:03 PM

salam sheila..akak pun masih banyak yang belum ganti..

February 20, 2014 at 3:14 PM

Setakat beberapa tahun sblum ni, alhamdulillah.. tak tertinggal lagi.. cuma bila ckp soal ganti puasa ni asyik terkenang zaman remaja & budak2 dulu.. mmg bnyk skip huhu.. mmg kena diusahakan utk ganti..

February 20, 2014 at 3:16 PM

assalamualaikum.. fifi da 3 tahun tak ponteng puase.. alhamdulillah.. makan ape tu takde ape pon.. selalu makan kurme dan minum susu time sahur.. yakin pade diri.. inshaAllah baby ok.. selamat mengganti puase.. inshaAllah boleh..

February 20, 2014 at 3:33 PM

huhuhu..
anis pun tak berganti lagi ni puasanya.. siap ngan puasa nazar lagi..
nak try puasa, tapi pukul 10 pagi kalau tak makan dah rasa masuk angin..
japg kalau dah masuk 3rd trimester mesti lagi cepat lapar kan? huhu

February 20, 2014 at 3:37 PM

ada lg 2 hari..hukhuk.. dhla skang cpt lapar..

February 20, 2014 at 3:48 PM

Hahahaha kita pun tak ganti ganti lagi. Seronok sangat makan. :P

February 20, 2014 at 3:57 PM

saya ni tengah memikirkan nak ganti puasa sebulan..sebab due date beranak sy tepat2 jatuh 1 Ramadhan.. huhu.. so memang genap la sebulan x puasa... pastu dok fikir nnt org buka puasa makan sedap2..kita makan nasi ngan ikan bilis je la..

btw sis, semoga berjaya untuk ganti puasa2 yang tertinggal tu.

February 20, 2014 at 3:58 PM

nasib kak shiela kasi ingat. saya belum ganti lagi hihi

February 20, 2014 at 3:58 PM

salam singgah ptg
sory x leh nak komen banyak bz day

February 20, 2014 at 3:59 PM

kita pun dalam process nak ganti
Ika datang singgah

Jom join giveaway ika,
Like, FOllow , Komen, dan menang
1 lipbalm berbentuk cupcake yg comel jom tgk gambar kalau x percaya. sure jatuh hati :D
http://notamanjaku.blogspot.com

February 20, 2014 at 4:34 PM

Assalammualaikum w.k.t, alhamdulilah puasa penuh lagi .tak perlu ganti hehehe

February 20, 2014 at 4:44 PM

Lya tak ganti lg sheilaaa.
xtau la mcmane ni.
prt manjang masuk angin kalau xmkn

February 20, 2014 at 4:45 PM

makn roti dengan milo/horlicks/ air kosong pun dah kenyang. akak masa ngandung zara dulu bulan puasa, so akak makan oat, then letak kismis dan kurma, nak lagi sedap letak full cream susu. alhamdulilah dik..tak terasa sangat lapar tu.

February 20, 2014 at 5:25 PM

insyallah baby sheila paham mama dia sedang puasa.. nak bagi tips Fiza tak pandai.. yg penting jgn tinggal sahur je la.. terima kasih sbb ingatkan Fiza juga tuk ganti puase.. >_<

February 20, 2014 at 6:06 PM

wah..gogogo...selamat menggantikan puasa
moga dipermudahkan segalanya

February 20, 2014 at 6:27 PM

Zura ada pengalaman dua tahuun berturu-turut berpusa dlm keadaan sarat mengandung. Setiap malam zura cakap dengan baby dlm perut "esok kita kena puasa, dah tkde makan-makan cam biasa. Anak ibu budak baik, kena tahan berpuasa".. Alhamdulillah zura berdaya berpuasa penuh...

February 20, 2014 at 6:37 PM

akak pun tak habis ganti lagi ni sheila.. hehe.. selamat berpuasa sheila.. dah dekat nak berbuka ni, selamat berbuka puasa..

February 20, 2014 at 7:15 PM

assalamualaikum shiela...yer la belum ganti lg ni...:)

February 20, 2014 at 9:04 PM

nina pun blom gnti puasa 2 hari.. huhu. tq tlg ingatkan. skrg musim pnas takut sheila plak xtahan

February 20, 2014 at 9:55 PM

Selamat berpuasa yang.. I pun duk ingat nak ganti skang sebelum time siang lebih panjang.

February 20, 2014 at 10:28 PM

ecah bulan puasa tahun lepas dh ada baby..alhamdulillah puasa penuh...hehe..kalau x suka susu minum oat ke..yogurt ke..insya-allah kenyang...

February 20, 2014 at 10:35 PM

Take care k sheila. Makan secukupnya waktu sahur sbb awak berbadan dua.Takut starving nt.Tapi klu urusan baik tuhan pasti tolong :) inshallah dipermudahkan ganti puasa ye

February 20, 2014 at 10:45 PM

alhamdulilah ..puasapenuh tahun lpas..
so x ganti la saya :P

p/s: saya msukkan blog sis dlm bloglist sya..

February 20, 2014 at 10:57 PM

Tak tahu nak bagi tips apa.

Semoga dipermudahkan segalanya kak Shiela :)

February 21, 2014 at 8:47 AM

Salam kenal sheila.Sha pon follow sini and masukkan sheila dalam bloglist puan puan comel.Ngee.Selamat ganti puasa dear.Semoga dipermudahkan urusan Sheila jgk.Amin. :) Take care dear.

February 21, 2014 at 9:39 AM

Alhamdulillah...xde puasa ganti :)

February 21, 2014 at 10:23 AM

Bulan ramadhan sudah hampir tiba..semoga sheila dapat ganti puasa dalam keadaan yang baik..nak bagi tips, lan pun tak tahu..hehehe

Regards,
-Strider-

February 21, 2014 at 10:51 AM

ada lagi sikit tak ganti ni. nak kene ganti juga ni. hehee
go mummy to be go. slow-slow je ganti. insyaallah dipermudahkan. :)

February 21, 2014 at 10:59 AM

sy tak tahu kak apa petua bla puasa untuk org mengandung... tp klau sy puasa ganti minum milo panas/oat dengan roti dan kurma sebiji.. blh kenyang sampai petang.

February 21, 2014 at 11:20 AM

Alhamdulillah sheila dah mula ganti puasa dan mengingati kak lagi, semoga shelia have smooth fasting.

February 21, 2014 at 11:29 AM

Milo atau Horlick ok kut.. ce try.. selamat berjaya Sheila :)

February 21, 2014 at 11:39 AM

Ada lagi 10 hari nak kena ganti. Tak tau la kan. Akak tak pernah pulak ganti puasa time peknen.

mmm..try ganti susu kpd madu.

February 21, 2014 at 12:25 PM

yg penting mentaliti kene tahan dan kuat, insha allah badan ok je nanti, akak lagi sehari lagi nak ganti wahhhhh

February 21, 2014 at 12:29 PM

ada lagi 4 hari nk ganti..moga dpt ganti habis..

February 21, 2014 at 1:16 PM

Shiela tak care tau.. harap baby okey bila berpuasa dengan umi :)

February 21, 2014 at 4:51 PM

settle dah..tahun ni bolehlah amalkan puasa sunat :)
InshaAllah boleh tu sheila..take care ye mummy n bby :)

February 21, 2014 at 4:53 PM

Sheila..cuba minum Yogurt..atau..malam sebelum tidur tu minum Horlicks..InsyaALLAH..yang penting time sahur kena makan nasi n Kurma..Wajib tau..

February 21, 2014 at 4:54 PM

Belum ganti lagi. Nak kena ganti cepat nih.

February 21, 2014 at 5:25 PM

nak berpusa penuh bertenaga ketika berbadan berdua nie
blh ambil esp shaklee...

jaga kandungan baik2 yea =)

February 22, 2014 at 9:28 AM

Wahwahh. . Zara dah selesai bulan 12 tu. Alhamdulillah. .

February 22, 2014 at 11:04 AM

nak dijadikan cerita dulu alise gemuk.. period x stabil.. so dapat puasa penuh 2 tahun berturut.. rezeki allah.. tahun ni tak tau lagi :)

February 23, 2014 at 7:38 PM

akak pn tak ganti lagi.. Insyaallah nk ganti cepat2.. =D

February 24, 2014 at 9:46 AM

salam perkenalan...i'm new blogger...meh la visit my blog destinasi cinta blog...Cik nat pun belum ganti lagi...nk kena ganti cepat2 ni...takut gak kalau dah mengandung nanti xsempat ganti kan...

February 24, 2014 at 3:19 PM

alhamdulillah.. dpt juga sheila buat kan.. kita pun tak gnti lagi.. T_T
nti bdan dh kuat sikit mngkin gnti..tkut jgk kalau tak gnti..

February 26, 2014 at 11:03 AM

K nrl pun x abih lagi ganti puasa... dah x lama pun nak bulan ramadhan balik... kena ganti cepat2 ni... ^__^

March 1, 2014 at 8:47 PM

saya pun belum ganti puasa lagi..lahaii

April 7, 2014 at 12:04 PM

saya puasa tahun lepas pun tak habis ganti lagi ni..risau gak nak puasa kandungan awal2 hari tu..skang dah ok kot kan kalau nak ganti?

Post a Comment