Review Blog 2.0 #Part 23 | norsheilasalleh.blogspot.com

Review Blog 2.0 #Part 23

Assalamualaikum...

sheila shahfiekry

Blog kak Ayu, sweet sangat bunga kat header tu. Kak Ayu ni seorang guru tau. Sheila suka background dan template yang kak Ayu gunakan.

Cuma ada sedikit perkara tentang widget di sidebar yang sheila nak sentuh. Diharap kak Ayu dapat menerima dengan hati yang terbuka ya. About me biasanya lebih afdal diletak dibahagian atas sekali sidebar diikuti dengan widget followers bagi memudahkan orang mengenali pemilik blog dan klik button follow. Button fanpage tu kak Ayu boleh satukan dalam tabber widget bersama google+ , bloglist, blog archieve dan daisy path. Tabber widget ni khas untuk meringankan blog dan mencantikkan sidebar daripada dipenuhi widget sehingga blog menjadi panjang. Labels tu rasanya tak perlu kot. Yang lain, bagi sheila just nice. Teruskan menjadi guru dan blogger yang berjaya ya (",)

sheila shahfiekry

Blog milik adik Hana ni, bakal nursing tau. hehe. Blog sangat comel, tapi akak tak paham apa makna Mak Yang Hana? hehe. Nama panggilan ke hape? hehe. Penceritaan di entri, sempoi. Ringkas dan senang nak dibaca.

Kita suka sangat, awak pandai manage widget dibahagian sidebar. Tak ada benda banyak nak bebel kat sini. Kawan-kawan semua, sudi-sudilah singgah sini masa blogwalking ya. Tak rugi kita berkenalan sesama blogger. Btw Hana ada jua sediakan tutorial blog. Boleh klik dekat header dia ya (",)

sheila shahfiekry

Blog Kak Eryati Gojes ni, memang comel gila header dia. Doodle serba merah. Alahaii geram tengok tau. Kak Gojes banyak share pasal tips dan resepi. Sheila komen sikit pasal widget dekat sidebar ya. Harap kak gojes dapat menerima dengan hati yang terbuka. hehe.

Sheila nak sarankan akak guna tabber widget atau menggabungkan widget tertentu dalam satu tab. Contohnya ada disidebar sheila ni. Boleh gabungkan blog archieve, bloglist, ping busuk, dan banner. About me harus diletakkan dibahagian atas sidebar diikuti followers. Yang ni bior pengunjung blog senang nak mengenali tuan blog dan follow blog. Yang widget bawah entri tu, rasanya tak perlu kot. Banyak sangat entri backlink nanti pengunjung pening jadinya. Kalau ada widget yang dah tak digunakan, boleh remove bagi meringankan blog. Yang lain, nice. Sheila first time tengok blog warna merah berani ni. Nampak berani sangat kak gojes (",)

sheila shahfiekry

Blog Fiza, salah seorang blogger yang sering berbalas komen dengan aku. Gambar hello kitty kat header tu cute betul. Korang boleh rujuk tempat-tempat yang Fiza dah pergi, ada disediakan ditepi sidebar. Fiza ni puan ye, jangan ada yang nak datang mengorat pula. hihi ;p

Ada beberapa cadangan nak beritahu, kalau Fiza sudi boleh buat. hehe cantikkan blog untuk kepuasan diri sendiri, tak salah. hihi. Iklan churp churp kat sidebar, kalau ditukarkan jenis kecik dan buh dibawah header mesti lebih menarik. Widget about me letak di bahagian atas sekali. Gabungkan beberapa widget dalam bentuk tabber widget seperti follower, google follower, bloglist, blog archieve, kaki komen bagi mengurangkan blog menjadi panjang. hehhee. Lagi satu, sheila harap Fiza dapat besarkan sedikit font size diruangan komen dan sidebar. Kecik sangat susah pula nak baca. Fiza, terus berblogging dan sukses dalam hidup ye dear Y_____Y 

sheila shahfiekry
http://lovingwantie.blogspot.com/

Blog Kak Wantie, tengok header ada gambar anak-anak. Alahaiii melting sheila tengok kak. Sheila nak sarankan sedikit untuk mencantikkan blog kak Wantie, diharap kak Wantie sudi baca ya.

Gabungkan beberapa widget dalam bentuk tabber seperti yang sheila pakai disidebar contohnya blog archiever, bloglist, top komentor. Gambar anak-anak boleh dibuat slideshow bagi menambah seri, dah adjust sedikit bentuk gambar supaya tak terkeluar daripada widget. Ada widget yang perlu dibuang seperti gushcloud, recent visitors, linkwith, contributors (boleh buh about me)... Dan untuk blog archieve dan bloglist, sheila cadangkan buat scroll box. So takdalah panjang sangat nak scroll blog, just scroll box je. Jimat masa kan? hehe. Yang lain bagi sheila, nice. Keep updating blog ya (",)

25 comments

February 19, 2014 at 9:40 AM

Salam Rabu Sheila :)

February 19, 2014 at 9:46 AM

jom terjah

February 19, 2014 at 9:54 AM

Assalamualaikum, lovingwantie tu saya dah lama jadi follower dan jadi peminat setia pun, yang lain tu baru nak terjah, macam best je ahkak gojes tu :) hello kitty pun kiut. :)

February 19, 2014 at 10:03 AM

Jom terjah..actually blog nie mmg menjadi tempat persinggahan selalu..

February 19, 2014 at 10:38 AM

2 antara nya dah kenal.. 2 belom singgah... :)

February 19, 2014 at 10:51 AM

rajinnya review blog..

February 19, 2014 at 11:09 AM

Oh such a nice way of reviewing ^^ The blogger can also improve their blog a bit.. You are really talented in making a blogs nicer ^^
InshaaAllah I will bw all those blog.

February 19, 2014 at 11:33 AM

part review ni zara paling suka bacaa.. zara pon bleh skali amik tips dr pandgn sis kat sni ntuk baikpulih blog zara.. hhehehe..

February 19, 2014 at 12:37 PM

saya nak cari rakan blog juga nih, nak pollow yang aktif buat masa sekarang hihi jom terjah mereka.

February 19, 2014 at 12:40 PM

terima kasih Sheila atas komen.. Fiza akan perbetulkan nanti.. syok sendiri je kan... hehe.. cume kaki komen tu mmg saje Fiza panjang kan sbb senang nk BW.. hehe...

February 19, 2014 at 1:33 PM

GIGIH ME'REVIEW" :)

February 19, 2014 at 1:39 PM

Boleh blogwalking la mcm ni ;)

February 19, 2014 at 1:39 PM

bagus sheila review..

February 19, 2014 at 2:53 PM

Assalamualaikum sheila...nanti akak nak terjah diorang lah

February 19, 2014 at 3:10 PM

Wahh rajinnya review..bagus-bagus..teruskan usaha dan meramaikan kawan ye sheila..

February 19, 2014 at 5:59 PM

beznye kena review
makin meriah...

February 19, 2014 at 8:31 PM

Tahniah kpd yg telah direview & syabas Sheila.. :)

February 19, 2014 at 9:10 PM

syukur alhamdulillah....

February 20, 2014 at 2:42 AM

semua blog yg zaza blm kenal...ok nti zaza jalan2 ke sana pula..insyaallah :)

February 20, 2014 at 10:28 AM

Ok..nnt nak terjah.

February 20, 2014 at 10:29 AM

semua blog tu belum pernah singgah lagi rasanya..nanti boleh laa try jalan2 kat sana...

Regards,
-Strider-

February 20, 2014 at 12:48 PM

semua best.. wantie tu mmg blog wajib terjah KA lah !

February 20, 2014 at 9:25 PM

cuti weekend ni boleh la terjah :) ingatkan dh habis review

February 21, 2014 at 5:12 PM

boleh berkenalan sat gi

March 20, 2014 at 1:32 AM

thanks review blog hana.. btw.. mak yang tu asal pgglnnya mak lang.. tp disebabkn ank buah hana selalu pggl bunyinya mcm mak yang bkn mak lang sbb tu jdi mak yang hana..hehehe

Post a Comment