Ubat Kuatkan Rahim | norsheilasalleh.blogspot.com

Ubat Kuatkan Rahim

Assalamualaikum...

source : google image

Masalah spoting ini biasanya terjadi pada wanita yang pernah keguguran. Aku pernah baca kat entri blogger @deq He dan baby center. Inilah ubat yang aku dapat masa 8 weeks. Alhamdullilah lepas seminggu makan, spoting hilang. Bila scan baby dah ada heartbeat. Syukur alhamdullilah.

Buat mummy-to-be kat luar sana yang mungkin ada spoting (jika perasan). Tanda-tandanya adalah turun darah sikit-sikit warna coklat pekat. Harus pergi klinik swasta, sebab kalau pergi hospital dia cuma scan dan minta korang bedrest. Datang scan baby next time. Yang ni dah ramai member-member kita kena.

Better la pergi klinik swasta, tanya doktor tu terus. Ada juga jenis injection, tapi aku tak amik. Doktor pun tak provide. Sama-sama kita jaga kandungan ya, ada apa-apa jangan segan silu tanya aku. In shaa Allah, kalau terdaya aku jawab ye. Nak lebih private, email me sheilashahfiekry@gmail.com (",)

55 comments

February 24, 2014 at 7:57 AM

salam pagi sheila..sebelum akak keguguran pun akak mmg ada spoting tu,actually di awal kehamilan tu dah ada..Tapi doktor bagi obimin utk kuatkan rahim..Allah lebih sayangkan dia kan...takde rezeki untuk akak..

February 24, 2014 at 8:06 AM

salam sheila..sy amik ubat tu 3bulan berturut.. xkisahla mahal pun, sbb itu je la ikhtiar yg ada.. sbb tina bukan setakat spoting, tp bleeding.. mcm period dh last² tu..

February 24, 2014 at 8:33 AM

Terjah sini untuk tengok perkembangan blog :)

Mohon singgah ke blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

February 24, 2014 at 9:05 AM

moning all

February 24, 2014 at 10:29 AM

banyak benda yang kene tahu ni kalau pregnant kan. hehee :)

February 24, 2014 at 10:38 AM

yup. bab kandungan ni kena jga baik2 tauu.. anugerah illahi yang xternilai tuu..

February 24, 2014 at 10:43 AM

Info yg bagus ni sheila, KA pernah jd benda yg sama waktu preggie adik. sbb perjalanan jauh ke kg en hubby waktu awal2 kandungan.. but KA ubat kg je.. alhamdulilah ok dan selamat balik ke rumah semula. apapun yg penting dptkan nadihst dari pakar sambil bayk2kan doa !

February 24, 2014 at 10:48 AM

baru tau pasal ni... takut juga...

February 24, 2014 at 11:03 AM

ye akak mengandung ke dua2 anak ambik ubat ni

February 24, 2014 at 11:16 AM

yup betul tu.. klu g gomen mmg they all just scan then suruh balik rehat2 je.. kwn anis pun camtu.. eventhough keje nurse.. xde speciality pun, ingatkan doc gomen nk suggest suh mkn ubat kuat Rahim tu.. hehehe.. tapi takdenye.. last2 g private bru doc bg ubat kuatkan Rahim.. :)

February 24, 2014 at 11:22 AM

semoga baby membesar dgn sihat dalam tummy mummy tu.. akak ni menghitung detik bilakan sampai rezeki utk diri ni plak.. doakan ye.. huhuu

February 24, 2014 at 11:37 AM

akak pun ada spotting aritu..tapi alhamdulillah heartbeat dah nampak.. so tak makan ubat tu..doktor tak bagi melasak sangat.. ada anak tiga mana ada istilah tak melasak kan..hehehe..

February 24, 2014 at 11:53 AM

assalamualaikum...TQ sheila. teringat masa yana keguguran. g spital gov .. pastu suruh rehat jerk. pastu ..... hurm ... takda rezeki. btw thnx ... take care ^^

February 24, 2014 at 11:58 AM

ORANG RUMAH SAYA 2 KALI KEGUGURAN DI AWAL-AWAL MINGGU.. SYUKUR JUGA SEKARANG SAYA DAH ADA 2 ORANG ANAK..

February 24, 2014 at 12:02 PM

akak pernah kena...masa tu Dania dalam kandungan 4 bulan...pi spital kerajaan...memang warded dan bedrest...

February 24, 2014 at 12:33 PM

baru saya tau ada ubat untuk kuatkan rahim.. memang ada sesetengah wanita mempunyai rahim yang lemah... alhamdulillah semuanya selamat... :)

February 24, 2014 at 12:43 PM

Oh baru tau tapi pernah dengar kalau ada brownish ni pregnen. Dulu kalau ada skit tu ingat pegnen hehe rupanya bukan :)

February 24, 2014 at 1:07 PM

ilmu baru lagi untuk akak.. kena berjaga-jaga ya kalau keluar darah tu..

February 24, 2014 at 1:40 PM

nory pon penah gugur...tapi alhamdulillah...peknen kalini baby kuat...

February 24, 2014 at 2:11 PM

boleh ambil buat rujukan ni..

February 24, 2014 at 2:14 PM

jg diri bek2 ya kak..

February 24, 2014 at 3:10 PM

alhamdulillah.. stkt ni dh 10week masih baik2 lagi.. alhamdulillah.. risau kan bila kena camtu..

February 24, 2014 at 3:21 PM

assalamualaikum dik sheila: kawan kita ninaAz dah selamat bersalin kan..Alhamdulillah kak ana doakan sheila juga akan terus dipermudahkan hingga ke akhir kehamilan..amin.

February 24, 2014 at 3:40 PM

Alhamdulillah. Untuk ketiga² pregnancy tak pernah kena mcm ni.

February 24, 2014 at 4:28 PM

semoga kandungan sheila sihat hendaknya.. amin...

February 24, 2014 at 4:29 PM

Semoga jadikan panduan buat mereka yang selalu spotting n pernah keguguran..tima kasih sheila share this info..

February 24, 2014 at 4:40 PM

wah pendedahan yg bagus. moga membantu mereka di luar sana. x sabar nak tengok junior sis sheila ni. sure kiut!

February 24, 2014 at 5:02 PM

tq shiela kongsikan info ni.. tu lah klu hospital dia suruh rehat je x bg ubatkan..

February 24, 2014 at 5:43 PM

ambil maklum ; klik komli yg sedang menari2..syabas sheila !

February 24, 2014 at 5:50 PM

bukan senang nk menghadapi awal kehamilan kan.. kene jaga betul2.. tahniah sbb sheila dah berjaya.. tak lama lagi tu.. tak sbr nk ngk baby nie

tahniah! thank you kongsi info.. :)

jemput singgah http://iluvtour.com

February 24, 2014 at 9:53 PM

sheila, semoga kandungan sheila selamat dan baik2 sahaja

February 24, 2014 at 10:38 PM

insya Allah, setiap sakit, mslh kesihtn ada ubtnya..

February 24, 2014 at 11:40 PM

perkongsian yang baik untuk mommy2 to be . hehee

February 24, 2014 at 11:59 PM

Perkara yg paling tkut bila rahim tak kuat..alhmdllah , semua slamat wpun masa awl preggy CN leh main netball sbb tak tau preggy..tournament tau! Elok2 smggu lps game br tau preggy 4 mggu ! Hehe

February 25, 2014 at 1:32 AM

nak ckp blm khwin lg..hihih...apapun sheila jg dri dan kandungan baik2..semoga semua lancar nti :)

February 25, 2014 at 6:13 AM

Same..nas pun ambik dlm 2 mggu dulu.. ada spoting..alhamdulillah... baby sehat :)

February 25, 2014 at 6:13 AM

Same..nas pun ambik dlm 2 mggu dulu.. ada spoting..alhamdulillah... baby sehat :)

February 25, 2014 at 11:14 AM

tq utk info ni..

February 25, 2014 at 2:26 PM

thanks entry ni...membantu bakal-bakal ibu yang lain

February 25, 2014 at 7:43 PM

tq sharing sheila.Betul tu klu g gonermnt klinik ke hosp dia suh rehat je.hmmm

February 26, 2014 at 7:23 AM

Btl sheila better p klinik swasta.. kwn ofis akak baru nie pn jdi mcm tue so dia p klinik swasta utk ambik injection kuatkan rahim.. alhamdulillah skrg dh 4bln dah..

February 26, 2014 at 12:30 PM

ida pernah makan ubat ni dulu , doc bagi masa gugur.. tskkkkk

February 26, 2014 at 2:40 PM

Sangat membantu ni.. kalau dh lekat nnti kena ambik tahu pasal ni..

February 26, 2014 at 3:27 PM

fifi dulu 3 bulan pertame ambil duphaston.. mase ufairah dulu.. walaupon takde spotting.. duphaston tiru hormon progestron.. tapi ubat ni tetap ade side effect..

February 26, 2014 at 8:12 PM

semoga sheila dan kandungan sihat2 saja

February 27, 2014 at 9:21 PM

tu psl ada org ckp if pregnant, better p dua-tiga klinik.jgn harapkan hospital je..mama eca pun ckp mcm tu, kdg2 doktor ne mcm keja sambil lewa.

March 1, 2014 at 8:46 PM

oo yeke..risau pulak nad..takpe ape2 nanti refer kat sheila jele..hehe

March 3, 2014 at 6:50 PM

risau juga kalau ade masalah ni kan..ada ubat ni at least boleh membantu

March 5, 2014 at 3:32 PM

masa awal ngndg anak kedua dulu, zura ada gk klua lendir coklat. Gi klinik trus doktor bagi ubat kuatkan rahim & dapat cuti seminggu.. syiok tol.. hahaaha

Anonymous
March 28, 2014 at 5:24 PM

Kalau tak kluar spotting apa2 tp amek ubat ni utk tujuan kuatkan rahim boleh tak?

Anonymous
March 28, 2014 at 5:27 PM

Side effect apa ye?

February 24, 2015 at 3:35 PM

salam kak saya just nak thu la ubat ni mkn mase kita dah thu mgandung and dah bleeding ke? or mkn mcm acid folic,before mgandung?

June 5, 2015 at 11:11 PM

Nk tnya kalau dh nmpk heartbeat mmg xyah mkn ke?

October 25, 2016 at 10:13 AM

Google2 psl duphaston ni sangkot plk blog sheila...heheheheh... nak carik info..smlm doc bg ubat ni...sbb scan ada bleeding sebelah kantung baby... moga2 baby kali ni kuat & sihat... baru 8 mggu... doakan ye...

Post a Comment