Cerita Mengandung #3 | norsheilasalleh.blogspot.com

Cerita Mengandung #3

Assalamualaikum...

Second Trimester 

4 bulan :-
Still boleh masak, cuma agak malas. Suka nak makan luar je. kuikui. Mula bekerja semula pada usia kandungan 18 minggu. Alhamdullilah. Puas mencari kerja, dapat juga yang paling dekat dengan rumah. Dekat sangat, sampai takpayah nak rushing bangun awal dan hadap jem. Alhamdullilah. Baby mula mengeraskan perut dalam minggu yang sama. First time rasa bawah pusat ni keras dan mengembung naik. Geli gila, terkekeh-kekeh aku gelak. Sama-sama dapat rasa baby first movement dengan suami sebab masa tu kitorang baru je terjaga pagi. Setiap kali aku baring terlentang boleh rasa baby mengeras.

Bercakap pasal mengidam, since mengandung sampai masuk bulan yang ke-4. Sikit demi sikit hilang rasa mengidam makanan. Alhamdullilah suami banyak bagi feedback kalau cakap nak itu ini. Sekarang dah beralih kat beliau. Setiap hari nak ikan patin masak asam pedas. hihi.

5 bulan :-
Baby lebih aktif bergerak. Kadang tu dengar kuat gila bunyi 'blurp' sampai tergelak baba dia. hahaha. Paling suka bila baring, dia keraskan perut aku.  Kadang tu baby taknak kacau umi dia pun, tapi umi dia dok panggil-panggil. Sekali dia gerak kuat-kuat sampai krem perut, terdiam jap. Check up haritu kena cucuk titanus yang pertama kat lengan. Peghhh jarum kecik, tapi lenguh gila tangan dibuatnya.Sampai lemau satu hari. First time pergi check up sendiri. Suami kena kerja, tak boleh temankan T__T

Dan paling aku suka sebabnya dah mula boleh makan ayam! Alhamdullilah. Alahan beransur hilang, selera naik mendadak. Masa check up tu tengok penimbang naik 2 kg satu bulan. kahkahakhhh! Mujur aku timbang sendiri, misi busy time tu. Kalau tak, kena bebel kot ;p


6 bulan :-
Sekarang makin jelas ketara nampak tendangan padu dekat perut. Kalau dulu, waktu terbaring je boleh rasa kan? Kat office tengah duduk buat kerja pun baby dok menendang. Minta berkawan la tu. hiewhiew. Puas juga, sebab baby teman umi bekerja. I'm the only staff. Pity me.

Masuk 24 minggu, decide pergi skodeng jantina baby. Dan mula membeli sikit-sikit barang baby pada hari yang sama. haha. Lenguh dan penat tapi puas hati bila belek barang-barang baby. Tinggal nak cari set breastfeeding dengan set berpantang.

Check up yang terbaru tu kena cucuk lagi titanus kat lengan buat kali kedua. Mak aihh, dengor pun boleh nervous. Takut nak rasa sakit tu. Sebelum cucuk tu, aku try saiko diri. Buat sehabis rileks, alhamdullilah. Takda rasa sakit pada hari kedua. hihi. Oh ya, kali ni penimbang naik 2.5 kg. Ohmaiiiii... Ngeri dengor, tang mana gemuk taktahu la. Konfius umi konfius ~~~

Sempat puasa ganti 9 hari, syukur alhamdullilah dipermudahkan Allah. Baby meragam hari pertama puasa tu, kuat tendangan dia... Kesian baby lapar ya, sorry sayang. Umi langsaikan sekarang nanti lepas berpantang tak ler penat nak berpantang sambil menyusu.

p/s : welcome 3rd trimester ^____^

45 comments

February 28, 2014 at 10:18 AM

Wah best baca, excited nak tengok baby, tapi heran napa kena cucuk titanus banyak kali? Dah masuk trimester, lagi aktif tu, tak dpat tidur untuk biasakan masa baby keluar nanti :)

February 28, 2014 at 10:19 AM

Alahaiiii bestnyaaa. Kita penah kena tendang juga dengan baby dalam perut cousin kita. Hahaha. Seru seru lagi. Sekali kena tendang --- DIAM. :P

February 28, 2014 at 10:24 AM

Seronok jer baca kisah org mengandung nih.

February 28, 2014 at 10:25 AM

Seronok ya kak. Moga dipermudahkan segala urusan.

February 28, 2014 at 10:26 AM

salam perkenalan...bestnya dengar citer ibu2 mengandung ni...excited dengar...hehe...jom la menjengah ke blog pnat yea...destinasi cinta blog..

February 28, 2014 at 10:26 AM

comelnya

February 28, 2014 at 11:23 AM

tetanus paling ngeri.. lenguh ya amat tangan tangan.. alhamdulillah.. dapat merase niknat Allah yang ni kan sheila.. sheila.. banyakkan bace birth story supaye tak buat silap macam fifi.. mase pregnant sibuk bace hal jage anak sampai lupe persedian kite untuk ke labour room..

February 28, 2014 at 11:29 AM

paling fobia klu mengandung naik mendadak.. xmooo minum air gula huhuhuhu ....

February 28, 2014 at 11:34 AM

best nye baca pengalaman sheila.. bab baby kicking tu.. bila lagi nak boleh bawa baby kerja bersama. time nie la.. bila dah lahir nnt sure baby tak ly bawa ke opis dah kan...

February 28, 2014 at 1:22 PM

yeay kite same :) due sheila bile?? so dah tau jantina baby la nie?? yeayyy blh sambung shopping baju..hihik

February 28, 2014 at 1:43 PM

bila baca entri sheila, teringat saat mama mengandung dulu... rindu moment indah tu..

February 28, 2014 at 2:16 PM

happy nye akak baca progress ni...hope dipermudahkan semuanya

February 28, 2014 at 2:46 PM

salam jumaat sheila.. suka baca perkongsian pengalaman sheila ni.. semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan oleh Allah..

February 28, 2014 at 2:58 PM

Alhamdulillah bby makin aktif...srnk sngtkan rasa bby tendang2 kat dlm tu...take care ye..

February 28, 2014 at 3:54 PM

Seronok jer dengar pengalaman orang mengandung ni... Semoga sentiasa sihat dan ceria :)

February 28, 2014 at 4:10 PM

bestnyee dengar cerita orang pregnant ni. rasa happy je.
moga bulan-bulan seterusnya dipermudahkan. :)

February 28, 2014 at 4:18 PM

yeay! cepat-cepat la keluar baby! aunty sally nak jmpe :D

February 28, 2014 at 5:06 PM

assalamualaikum dear,teringat masa2 silam kak ana hamil dulu..bila siku atau lutut baby muncul tiba2 kat perut..rasa seronok sgt usap2 kan..semoga sheila akan terus dipermudahkan disepanjang tempoh kehamilan ni..amin.

February 28, 2014 at 5:35 PM

seronok baca pengalaman ibu mengandung.. ala sweetnya.. kongsi2 banyak2 nnti tiap2 dtg sini

February 28, 2014 at 5:46 PM

wah ibu mngandung..mcm2 juga yg nak la..jadi para suami kna byakkan bsabar..he..he.. :P

February 28, 2014 at 6:02 PM

Amboi ibu mengandung nihh ! Hahaa . Semoga dipermudahkan segalanya yer kak , insyaAllah :)

February 28, 2014 at 6:50 PM

banyak dan besar dugaannya ... appn, all the best sis :D semoga dipermudahkan urusan selepas ini

February 28, 2014 at 7:07 PM

seronok baca. excited nak tunggu si kecik keluar. bila la yumida dpt merasa pengalaman yg sama.moga dimurahkan rezeki yumida n suami. moga dipermudahkan proses kelahiran nanti sis sheila..chaiyok2x

February 28, 2014 at 7:30 PM

seronok baca pengalaman orang mengandung.. sebab setiap orang pengalaman nya berbeza.... saya baca cari ilmu... :)

February 28, 2014 at 8:37 PM

Seronoknya.. best sharing ni. all the best Sheila.. :) :)

February 28, 2014 at 9:38 PM

kuat menendang, bakal jadi pemain bola agaknya...heee.
semoga masa bersalin Allah permudahkan nanti yer.

February 28, 2014 at 10:10 PM

Alhamdulillah seronok kan pengalamn mnjadi seorang ibu.hehe waktu tasha dulu pemalas teruk taw hehhehe Pape pon smg dpermudahkan hingga bersalin nt

February 28, 2014 at 10:21 PM

indahnya jadi ibu mengandung nihh hihihihihi banyak kan minum air susu yerr kak sheilaa. mama saya yang suru pesankan hee :)

February 28, 2014 at 11:27 PM

seronok kan sheila, moment ini yang dirindui semua ibu2 nanti

February 28, 2014 at 11:49 PM

assalam...tahniah! 1st baby yer?
dah prepare beg pakaian baby...ibu n apa yg patut? nanti saat sakit nk ke hospital tak lah terkocoh2...capsi jer yang tersedia...
salam ziarah dari Bunda...

March 1, 2014 at 2:17 AM

sonoknye shiela dpt merase pengalaman tu hehe
moga2 semuanya dipermudahkan :)

March 1, 2014 at 8:40 AM

Akak tumpang happy dgr pengalaman sheila nie.. tak sabar nk tnggu bbg lahir.. semoga dipermudahkan nnti.. =D

March 1, 2014 at 2:25 PM

rindunyer saat2 preggy..tak sabar nk preggy lagi, best tau moment masa preggy ni, even CN msa preggy dulu alahan terus sampai bersalin, tapi sedikit pun tak mnyesal preggy, kenapa? rasa diri sentiasa cantik dan bergaya bila preggy ni..boleh gituww ? hehe

March 1, 2014 at 8:35 PM

wah..syok pulak dengar cerita sheila ni..hhehhee..pandai babay temankan ummi die

March 2, 2014 at 11:43 AM

Salam...alhamdulillah sheila diberi kekuatan utk gnti puasa..taun lpas sy berpntang msa blan puasa...skarang diberi rezeki pregnant lg...puasa x gnti lg...da cuba puasa minggu lpas...bru kul 10 da muntah n masuk angin...minggu ni kna cuba lagi la...kalo ad tips puasa time pregnant share la ye

March 2, 2014 at 1:49 PM

salam,,dh lame tak jenguk sini,,heheh tahniah kak SS,,moga akk n baby sihat2 aje ye

March 2, 2014 at 3:38 PM

tahniah...semoga dipermudahkan :-)

March 2, 2014 at 4:20 PM

suka baca pengalaman org.. pengalaman sendiri lambat lg.. hehehe..

jaga diri kak.. moga junior sihat dan selamat.. ;)

March 3, 2014 at 10:04 AM

bestnyaaa dah masuk 3rd trimester... sy ni dok mengira je tetiap minggu... tak sabar tggu baby keluar hihi

March 3, 2014 at 6:22 PM

seronoknya dapat pengalaman macam ni :) seronok baca kisah ibu mengandung ni.sweet je :)

March 4, 2014 at 4:40 PM

Alhamdulillah..murah rezeki sebab dapat bekerja during pregnancy..sebab selalunya company taknak ambik yang tgh preggy sebab nanti nak cuti pulak kan..nasib baik rezeki Sheila murah..AMin!

March 4, 2014 at 9:45 PM

Assalamualaikum . aah kita pun baring terlentang rasa jugak baby mengeras . huhu . .

March 5, 2014 at 10:41 AM

Zara bca entry ni.. usap2 perut pula.. hahaha.. dalam hati.. aku nak jugak rasa mcm ni !!! " hope this year is our turn.. amin " ♥

March 5, 2014 at 3:13 PM

dulu bila baby dalam perut start gerak, zura & hubby slalu kejutkan dia, tepuk2 perut ckp " mana anak ibu nih, mana anak abah nih, bangun2 !!".. trus baby bergerak smp berbonjol-bonjol perut zura... aduhai indahnya saat tuh !!!

July 15, 2014 at 3:03 PM

xsabar nak rasa tendangan baby tu.hehe. ayu skrg 15week rasa mcm ngilu2 kejap2 . tak tahu tu rasa apa.hehehe

Post a Comment