Elak Baby Jaundice | norsheilasalleh.blogspot.com

Elak Baby Jaundice

Assalamualaikum...
Penggunaan jamu (panas) ni katanya mudah mendapat risiko jaundice pada baby terutamanya si ibu yang berdarah O. Taktahu lah samada statement ni benar atau tidak. Aku tergolong dalam kumpulan darah O tau. Cukup ramai member yang dah beranak terdiri daripada kumpulan darah O. Kesian tengok baby diorang kena jaundice. Cuak seh. Terus google cara pemakanan untuk elak baby jaundice. 
* minum air glukos original semasa kandungan masuk 9 bulan
* minum susu kambing semasa mengandung
* jangan makan jeruk semasa mengandung
* jangan makan junk food
* jangan makan kacang parang
* makan makanan yang kaya dengan Vitamin D seperti minyak hati ikan, ikan air masin, hasil tenusu & telur mentega, minyak ikan kod, susu, ikan salmon, sardin, ubi kentang, tuna dan minyak sayuran
* elakkan minum ais
* makan epal hijau, anggur dan buah delima
* minum susu yang dikisar bersama kurma
* elakkan makan kerang
* elakkan makan mee segera
* amalkan minum jus pegaga
* elakkan makanan yang mengandungi MSG- bahan perisa tambahan
* elakkan minum air berkarbonat
* kurangkan makan makanan yang beta kerotin tinggi seperti lobak dan betik
Kalau ikut list atas ni, aku dah makan junk food, jeruk, minum ais, kerang, mee segera sepanjang 7 bulan ni.... Mujur terfikir nak google pasal jaundice ni. So 3 months to go, kita elakkan makan semua benda ni demi baby. 
sheila shahfiekry
Back to SUNNAH , amalkan ini :-
* menelan madu tanpa air, 3 sudu atau minum air madu 5 sudu (tiada masalah bagi mereka yang mengalami kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)
* mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur (sebaiknya dicampurkan sedikit dengan zaafaran.
* mengamalkan minum pati delima paling kurang 500ml
* mengamalkan kurma sebagai sarapan
* mengamalkan makan buah tin setiap 3 hari
* menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas
* suami digalakkan mengosok lembut perut isteri yang sedang hamil dengan berselawat sebanyak mungkin
p/s : kredit buat www.lamansufi.com dan whenmayend.blogspot.com.

68 comments

March 13, 2014 at 7:53 AM

assalamualaikum
selamat pagi
singgah pagi

March 13, 2014 at 8:41 AM

ada org kate pregnant xboleh makan madu..sebab panas ./..betul ke??belum mencari info lagi ni...

March 13, 2014 at 9:09 AM

eh samalah, akak pon darah O, hehehe & guess what, tiga² anak akak ada jaundis masa lahir, tapi alhamdulillah takde yang teruk sampai tahap admit kena jemur bawah lampu biru tu... so far pemakanan akak masa pregnant main belasah je, haha takde pantang semua telan, masa dorang dah lahir akak mmg guna cara org dulu² je, akan mandikan dengan air ubat kuning beli kat kedai sensei, mak pulak tak bagi pakai kn apa² baju yg kuning atau oren, sarung bantal ke tilam semua simpan dulu, pastu pepagi hasben bawak berjalan kat luar time panas matahari pagi sebelum 8.30pagi atau tak sampai 9 pagi, tu je... alhamdulillah tak teruk...

March 13, 2014 at 9:09 AM

Lama x ke sini,,mood berblog x de..singgah kejap balas kunjungan..smoga sheila dan bb akan baik2 je..ikut sunnah insha allah ok.

March 13, 2014 at 9:13 AM

semoga semuanya selamat

March 13, 2014 at 9:18 AM

sunnah itu sebaiknya kan sis..

March 13, 2014 at 9:21 AM

Sheila, kita dalam kumpulan darah yang sama.... Alhamdulillah, keempat2 anak k nrl xde yang kena jaundis time lahir... Time pregnant, k nrl memang suka makan epal hijau & kurma... & setiap pagi kena paksa telan madu ngan en suami... k nrl x lalu sgt nak telan madu time tu tapi terpaksa... memang elok tu...

March 13, 2014 at 9:30 AM

Saya masa baby jaundice 3mnggu dulu, dh penat ulg alik hospital lastly bf je kerap2. Susu ibu adalah yg terbaik disamping mengamalkan yg sunnah.
Thanks sharing yg sunnah tu. Knowledge baru buat sy

March 13, 2014 at 10:03 AM

dah tukar layout eh.. hehehe

hai cepatnye nak bersalin dah sheila kan.. nory dah dapat baby blom? sonyap jo..

dah klik2 NN jugak.. ~

March 13, 2014 at 10:20 AM

hai sheila..amalkan pemakanan sihat..semoga kandungan sheila sihat sampai dilahirkan nanti..in Sha Allah..amminn.. lg 1 petua org tua2, masa pantang ibu xyah mkn makan yg ade perasa..contohnye xyah letak garam lnsg dlm masakan..amalkan dlm seminggu..ila pun baru tau jgk ni..tp xtau la bole buat ke x klu peknen lg ni..hihi..

March 13, 2014 at 10:44 AM

Salam sheila...Lepas ni kalau preggy lagi,akak akan pastikan untuk tidak memakan makanan yg boleh menyebabkan jaundice nie

March 13, 2014 at 10:55 AM

thumbs up! tq dear share psl nie..yg kena elak tu lah yg penah mkn spjg pregnant..huhu..

March 13, 2014 at 11:14 AM

makanan sunnah yang dilistkan itu semua yang baik2 belaka....InsyaAllah..

March 13, 2014 at 11:29 AM

anak akk dulu 3 3 jaundice sbb akk darah o... dugaan jugak tu

March 13, 2014 at 11:51 AM

Alamak, sume dah bedal ni..acaner? Dah la darah O..hopefully xterlambat ka untuk prevent sume ni...huhu

March 13, 2014 at 11:54 AM

Jaundice tu macam mana ek? ( baru nak google )
Pape pun balik pada sunnah itu adalah terbaik :D

March 13, 2014 at 12:05 PM

As salam Sheila, yang paling mujarab adalah susu kambing asli. Amalkan selalu insya Allah sakit kuning tidak kena pada bayi. Please take care ya...

March 13, 2014 at 12:06 PM

sangat bermanfaat perkongsian petua ini sheila.. tentu berguna kepada akak jika dah ada anak nanti..

March 13, 2014 at 12:08 PM

seronok dengar cerita org mengandung ni, mama lynn xde pengalaman jd xde cerita nak share ttg ni.. sob sob.. hehe

March 13, 2014 at 12:09 PM

singgah klik-klik tabung sheila juga.. :D

March 13, 2014 at 12:28 PM

bagus tu kak mkanan sunnah..
pnah terbaca apa yg kita mkn dlm kdungan pun mkn sekali..
saya dokan ksihatan akak n baby baik2 sokmo..

klik line :P

March 13, 2014 at 1:23 PM

tips yang bagi, anak CN dulu kena jaundis tak sampai 2 minggu, CN bagi minum anggur hitam + SNE ;)

March 13, 2014 at 1:31 PM

skang ni suma baby kuar ada jaundice even sikit kan.. pemakanan mungkin..

March 13, 2014 at 1:34 PM

as salam sheila,

lya pn darah O, hubby pn sama.
mmg agak cuak dan risau
ye laaa kite kalau boleh nak baby sihat je ..

mintak 2 semua ok nanti

March 13, 2014 at 1:34 PM

dkna pon darah O.. yang jangan dan elak tu semuanya dkna makan..yang amalkan tu memang tak amal...hohooo.. dkna 100% bergantung pada shaklee..harap baby sihat..inshaAllah.

March 13, 2014 at 2:32 PM

Assalamualaikum Sheila..banyakkan mkn kurma dik...elak mkn bnd bnd nih..mcm akak dulu suke mkn memg anak de jaundice nsb baik tak teruk mne

March 13, 2014 at 2:47 PM

SESUNGGUHNYA PEMAKANAN SUNNAH ITULAH YANG TERBAIK.. (PS: SAYA TULIS JE NI, BUATNYA TAK)

March 13, 2014 at 3:22 PM

Tgh preggy yer? Tahniah dear (^^,)
Jaga diri & baby...

March 13, 2014 at 3:41 PM

Salam Sheila, kak buat entri tentang blog sheila sebab nak klik nuffnang tu, nanti sheila explain k. Thanks sheila tolong menabung.

March 13, 2014 at 3:45 PM

org dulu2 jemur bayi semasa matahari pagi bersinar hehe...

March 13, 2014 at 3:46 PM

oppsss...colgate utk tuan rumah

March 13, 2014 at 3:54 PM

kalau ade rezeki nnt boleh amalkan :)

March 13, 2014 at 4:09 PM

banyaknya pantang larang..tp sebab baby pantang jugak.haish..hehehe

March 13, 2014 at 4:11 PM

Orang kata kaalu minum susu kambing time preggy insyaALLAH naak tak kena jaundice..tapi tak surelah betul ke tak sebab hari tu sis tak lalu nak telan susu kambing dan baby pon kena jugak jaundice..huhuhu

March 13, 2014 at 4:18 PM

Hopefully baby sheila lahir sihat hendaknya...

March 13, 2014 at 4:19 PM

assalamualaikum...nk komen tak tahu sgt psl nie. tp 1 perkongsian yg berguna. mana tahu 1 hari nnt yana akan cari entry nie .. in shaa allah .. amin ... doa2 kn yana erk ^^

March 13, 2014 at 4:31 PM

assalamualaikum kak terima kasih ilmunya,mana tahu nanti kawin ..ada imu

March 13, 2014 at 4:58 PM

Assalamualaikum, terima kasih atas info....... kalau ada lagi nanti boleh cuba!!!!

March 13, 2014 at 5:18 PM

semoga dipermudahkan semuanya nanti ye...amin... akak dulu amalkn makan buah delima..alhamdulillah anak takde jaundice dgn izin Allah..

March 13, 2014 at 5:28 PM

Nice sharing..ada anak nanti boleh praktikkan..hahhaa

March 13, 2014 at 6:38 PM

selalunya kalau lahir anak lelaki mudah lakena jaundice

March 13, 2014 at 7:55 PM

zaafran tu, safron ke ek?

March 13, 2014 at 8:21 PM

anak2 akak semua jaundice, paling lama yg no 2 tu smpi sebulan lebih lamanya, syukur sihat selepas tu

March 13, 2014 at 8:52 PM

elakkan la sheila utk baby jugakkan.. nina lpas lahir xdpt juandice ni. semoga sihat saja

March 13, 2014 at 9:27 PM

walaupon hakimi xde jaundis dulu tapi takut gak kena admit.. sape xrisau kan.. kita buat yg termampu utk elakkan.. harap2 anak sheila xkena jaundis yg sampai asmit wad

March 13, 2014 at 9:30 PM

Beli madu zafron dan amalkan pati delima gulsan pun bgus... Insha Allah.. Kita usaha, Allah menntukn..

March 13, 2014 at 10:05 PM

Lama tak melawat shiela... shiela sihat? baby ok?

March 13, 2014 at 10:14 PM

Banyaknya kena pantang T__T

March 13, 2014 at 10:35 PM

blogwalking mlm..
inti line

March 14, 2014 at 12:14 AM

bagus info ni. walaupun momoy xde baby lagi tapi boleh jadikan panduan

March 14, 2014 at 7:38 AM

ais?? hari² wajib...huhuhu... tp kurma tu pun wajib gak.. so kira balance la kan.. hehehe

March 14, 2014 at 9:39 AM

dua2 baby hari tu memang kena jaundice...yg 1st tu agak tinggi sikit bacaan..pas tu 2nd memang jaga sgt pemakanan..ada jugak but xlah tinggi.. :)

March 14, 2014 at 9:40 AM

in sha Allah..usaha untuk y terbaik kan..
kurma bagus utk tenaga

March 14, 2014 at 10:12 AM

amalkan amalan sunnah lebih baik.tq sheila share benda ni..maybe ada some of preggy mommy yang tak tahu ke kan.


psstt..blog berwajah baru sudah..tetap green :)

March 14, 2014 at 11:20 AM

yang paling penting..sebaik baby lahir.. terus susukan sekerap mungkin.. supaya baby membuang kerap.. so tak jadi kuning..

March 14, 2014 at 11:27 AM

Untuk baby tak apalah..berkorban apa sahaja..kan?hehe

March 14, 2014 at 1:45 PM

mungkin betul fakta ibu darah O,anaknya mudah dpt jaundice..ikut pengalaman SB, kesemua ketiga-tiga anak kena jaundice tapi peringkat biasa2 saja, tak da yang sampai kembung perut..

March 14, 2014 at 3:27 PM

walaupun kurang arif bahagian2 mcm nie tapi sy percaya yang sunnah merupakan satu amalan yang baik...

Regards,
-Strider-

March 14, 2014 at 3:34 PM

jaundice akan ada pada setiap bayi yg baru lahir, tapi tgk jugak sama ada tinggi atau rendahnya jaundice tu. kdg2 ada yg amik masa hingga 1-2 bulan juga. sbb bayi baru lahir ni hatinya masih suci, dia baru lahir ke dunia. hatinya baru nak memproses. nnt akak tag sheila kat fb post akak psl jaundice ni k..

March 14, 2014 at 4:13 PM

wow banyaknya nak kena elak... adei... tak terikut eden..

March 14, 2014 at 5:59 PM

nice one kak sheila :) sunnah is the great :)

March 16, 2014 at 2:10 AM

jaundis..kne google ni..first time dgr

March 16, 2014 at 1:55 PM

anak zura yg sulong kena demam kuning seminggu, yg kedua tk kena pulak..

orang tua2 kata baby lelaki senang kena kunig, tk tau nape. Tapi lepas dorang dh tanggal pusat, mmg dh tk perlu risau apa2 lg dh sbb lps tanggal pusat tkkn kena jaundice dh

March 16, 2014 at 5:06 PM

harap baby tak apa2.. bagus sbb dpt info awal.. jaga diri elok2..jgn dah mkn mende2 tu semua..

March 17, 2014 at 10:06 AM

bagsunya kongsi info sebegini... beri kan bayi susu ibu sepenuhnya utk elak kena jaundice ni nanti

March 17, 2014 at 4:28 PM

saya juga berdarah jenis O sis..masa pregnancy memang try to avoid benda2 tak berkhasiat especially junk food & asam..apa pun amalan sunnah memang bagus & jangan tinggal :) hasilnya baby gebus sihat alhamdulillah syukur..

April 17, 2014 at 12:57 PM

salam...samalah..saya pun darah jenis o..baby mmg kena jaundis...kesian kat baby

July 2, 2015 at 12:29 AM

Best!

Post a Comment