Umi + Baby Checklist | norsheilasalleh.blogspot.com

Umi + Baby Checklist

Assalamualaikum...
Berbekalkan tenaga tak seberapa, aku buat research blog thru blog. Habis semua blog mak budak, preggy mum aku terjah. Semakin lama blogwalking, semakin luas dan banyak ilmu yang aku amik. hehe. Thank you all yang sudi share your checklist. Memudahkan kerja aku, alhamdullilah syukur. Kredit buat Irine Nadia, tapi aku edit sikit-sikit ikut keperluan aku.

*** checklist ni dari masa ke semasa aku akan tulis done di setiap barang yang dah dibeli ***

Baby {buat anggaran baby cepat besar}
1) baju harian/siang - 3 helai (done)
2) baju tidur/malam - 2 helai (done)
3) romper & jumpsuit - 10 helai (done)
4) legging tight with sock - 8 helai (done)
5) mitten & booties - beli 2 set (done)
6) topi - (done-orang hadiahkan)
7) sapu tangan - beli 100% cotton (done - 10 helai)
8) bib - beli 2 helai (done - 1 helai)
9) barut - beli 10 helai (done - 2 helai)  (done- mertua buatkan 11)
10) bedung - (done- mertua buatkan 11)

Diapering
1) diapers - beli saiz new born, jenis murah  (done-orang hadiahkan)
2) napkin - tak beli
3) wet tissue - beli dalam 5 (done - 1 set kotak & 1 refill pack)
4) changing mat (done)
5) baldi & bakul - beli 1 setiap barang
6) detergent - beli brand pureen (done)

Baby care & groming 
1) bedak baby (done - toiletries set)
2) losyen baby (done - toiletries set)
3) minyak baby (done - toiletries set)
4) cotton bud - jenis kecil khas untuk baby (done)
5) pengepit kuku - jenis kecil khas untuk baby
6) minyak telon - untuk elak perut baby masuk angin (done)
7) nappy cream - nak elak ruam di bontot baby (done)

Feeding
1) puting susu saiz S - slow teat
2) bottle warmer & steriliser (done)
3) nipple cream
4) termos
5) nursing pad disposal
6) nursing pillow
7) berus pembersih botol (done)
8) electric breast pump (done)
9) cooler set bag for storage bottle & ice gel (done - free with breastpump)
10) milk storage (done - disposable)
11) storage bottle -bumble bee 30pcs (done)

Nursering
1) set tilam baby (done-mertua belikan)
2) kelambu (done-mertua belikan)

Bathing
1) tuala baby - 2 pasang (done)
2) besen mandi - sebuah  (done)
3) toiletries set - 1 set (done)

Travel
1) beg baby - shield backpack (done - free 1 changing mat)
2) baby carier {tunggu baby besar sikit baru beli}
3) stroller {tunggu baby besar sikit baru beli}
4) car seat {tunggu baby besar sikit baru beli}
5) nursing cover - sehelai

Set berpantang
1) set jamu (done)
2) tungku ibu
3) tungku baby (done)
4) baju sejuk (done)
5) kain batik (done)
6) stokin tebal (done)
7) nursing bra Autumz (done)
8) tuala mandi (done)
9) maternity pad
10) breast pad
11) bengkung - akak ipar kasi pinjam (done)
12) air zam-zam/air selusuh - boleh mula minum masa dah ada bukaan sebelum bersalin
13) tukang urut - belum booking

Extra
1) penyangkut kecil - untuk sarung tangan & kaki (done)
2) mainan baby
3) almari kecil
4) hanger kecil (done)
5) digital thermometer
6) nasal block nose (done)
7) knitted owl (done)
8) toiletries set - 1 set extra Pigeon (done)

Tips :-
Setiap bulan asingkan sikit duit beli barang baby. Tak terasa sangat berhabis, lagi satu kena rajin review online shop jual barang baby dan blog mommy to be lain ya. Boleh start beli barang sejak kandungan 6 bulan ke atas. Sesuai la dengan keterujaan ibu ayah kan. Sebulan terakhir ni, alhamdullilah dah tak perlu fikir pasal itu ini tak cukup. Semakin lengkap checklist ni. Baju new born, beli lah 3 helai untuk pagi dan 3 helai untuk malam. In shaa Allah, cukup dan tak membazir.

p/s : update checklist 17/04/2014

54 comments

March 3, 2014 at 10:01 AM

wah bagus ni..nanti fiqa nak copy checklist akak juga lah hehe

March 3, 2014 at 10:10 AM

syoknye barang baby dah hampir nak complete.
sy dok gila asik nak nak beli baju baby je..sampai lupa barang lain.

March 3, 2014 at 10:14 AM

great sangat details

March 3, 2014 at 10:40 AM

amal tengok, teruja :D
semoga owner blog ni dilimpahi rezekii.. aamiiin...
amal singgah sini
jemput singgah blog amal

March 3, 2014 at 10:49 AM

salam kak SS , wahhh syoknyerrr , hehehe dah siap2 dgn list, saye pulak yg excited gitu , mesti comel =)

smoga akak n baby sihat2 je tau

March 3, 2014 at 11:01 AM

Banyaknya barang kena beli untuk baby.

March 3, 2014 at 11:06 AM

banyak juga la yang da settle ye sheila...yang penting patut diutamakan dulu,nanti baby dah keluar barulah beli lagi kan..seronok bila buat list untuk si kecil nie..

March 3, 2014 at 11:32 AM

Assalamualaikum Sheila, dulu kak beli 7 helai ja, set baju cantik untuk jumpa tetamu beli juga :) set jamu set bersalin dah ada ke? Wah dah banyak selesai ni, bagus tu,, kalau pesan kat en suami masa pantang bole juga, cuma, better dia standby untuk yang lebih pentingkann :)

March 3, 2014 at 11:45 AM

Sue dah setel sume barang baby since 29weeks lagi..xsempat nk eurvey2 sbb jat jb ni harga sume sana je..mahal :( baby edpo bulan 3 kat jb nnti pun sue xdpt g sbb adik kawen... selamat menshopping brg baby! Hehe

March 3, 2014 at 12:29 PM

kita plak rasa x sabar..

March 3, 2014 at 12:34 PM

kita plak rasa x sabar..

March 3, 2014 at 12:52 PM

suka la akak baca entry pasal baby2 ni ^__^

March 3, 2014 at 1:00 PM

banyak nye barang... mmg persediaan awal perlu sgt2.. kalau last2 minit mana nak cekau duit kan.. lain la duit dlm poket berkepuk2..

March 3, 2014 at 1:29 PM

wah dah start update checklist yea :) samalah kite..tunggu gaji bulan 2 dpt baru blh sambung beli barang baby n ibu nya..hihi *excited*

March 3, 2014 at 2:03 PM

rindunya persiapan menanti baby.. hehe

March 3, 2014 at 2:40 PM

banyak nye... belanja sambut bby ni memang besar...

March 3, 2014 at 3:12 PM

senang dh ada check list ... bj tak perlu byk2. sbb nnt bb cpt besar ^^

March 3, 2014 at 3:28 PM

bagus2 dah siap2 sediakan CL mcm ni !

March 3, 2014 at 3:39 PM

bagus2 kak..
senarai yg bleh dijadikan rujukan utk
ibu2 bapa2 yang nak dpat first baby :P

March 3, 2014 at 3:40 PM

persediaan bakal ibu, dah lengkap nmpknya tu sheila, baju baby tak beli byk pun takpe sebab diorg cepat membesar, kalau basuh pun cepat kering, eii rindu baby

March 3, 2014 at 3:53 PM

Assalamualaikum...Wah banyak persiapan sheila dah buat

March 3, 2014 at 4:13 PM

wah.. sangat berguna info ini sheila.. mana tahu satu hari nanti akak dapat baby boleh cari checklist ini di blog sheila..

March 3, 2014 at 4:13 PM

salam shiela. wahhhhh seronoknye ana baca checklist mommy + baby.
semoga semuanya dipermudahkan utk sheila & baby :)

doakan jodoh utk ana cpt sampai & moga2 dpt restu parents hehe

March 3, 2014 at 4:14 PM

jaga kesihatan tau shiela !
ana plak yg eksaited lebih hehe

March 3, 2014 at 4:24 PM

Keterujaan sehingga begitu banyak check list! Apa pun... ianya utk kebaikan. Semoga anda sihat sejahtera sentiasa.

March 3, 2014 at 4:34 PM

banyaknya checklist macam persiapan nak kawin hihi....

March 3, 2014 at 4:39 PM

fuhh...banyak gak benda nak kena beli untuk newborn baby rupanya..hehehe

Regards,
-Strider-

March 3, 2014 at 5:09 PM

waa.. banyak jugak persediaan tu yer..

March 3, 2014 at 5:53 PM

tu diahhh.. banyak tul! XD

March 3, 2014 at 6:16 PM

Wah dear banyak betoi nie hihi
Anggaran bajet dekat seribu nieh hihi

March 3, 2014 at 6:17 PM

Banyak dah prepare ni.Good job mommy to be.persediaan awal dan rapi :)

March 3, 2014 at 8:13 PM

wah preparation yg lengkap ni. sure excited dah ni. sronok tengok. selamat membuat checklist sis sheila. moga dipermudahkan segalanya

March 3, 2014 at 9:25 PM

Panjangnya list..nway good for you shiela..

March 3, 2014 at 10:17 PM

Senang buat checklist mcmni kn sheila.. akak dulu main beli jer.. last membazir terbeli double.. hehehe

March 3, 2014 at 10:20 PM

Senang buat checklist mcmni kn sheila.. akak dulu main beli jer.. last membazir terbeli double.. hehehe

March 3, 2014 at 11:08 PM

wah,seronoknya nak sambut baby.... moga segala urusan dipermudahkan Allah... dan moga semuanya baik2 saja... :D

March 3, 2014 at 11:30 PM

banyak jugak tu checklist nya... memang kena ada kan sheila.. kalau tak nanti ada jer yang tak cukup.. hehe....

March 4, 2014 at 5:47 AM

amboi mummy dah prepare ye... comelnya list sheila.. mama nak jugak lah ada baby kalau cenggini gayanya

March 4, 2014 at 11:01 AM

Bagus ada checklist camni... xdelah nanti ada yang tertinggal dan tak terbeli... ^__^

March 4, 2014 at 1:05 PM

Tu dia. Banyak juga yg dah beli. Senang sket bila ada checklist ni.

March 4, 2014 at 4:37 PM

complete check list ni..bagus!semoga bermanfaat buat semua..Take care dear..

March 5, 2014 at 1:41 AM

wah wah, persedian ibu mengandung nih hehehe

March 5, 2014 at 2:01 AM

salam sheila.. :) bagus nya buat perancangan awal2...apa pu take care ya.. :)

March 5, 2014 at 9:01 AM

Keterujaan. Wow panjangnya list

March 5, 2014 at 10:44 AM

Byk ny list.. heheh.Zara suka tgk bby pakai jumpsuit kalo yg belang2 tuuuu.. hahahah.. comel !!

March 5, 2014 at 2:58 PM

masa bersalin sulong ni, tk salah kalu nak beli pakaian dan barangan yg branded atau mahal sikit sebab lebih berkualiti dan tahan lama. Si adik nya nanti boleh pakai & guna pulak. So kira satu pelaburan la kan.. Zura buat mcm tu la..

March 6, 2014 at 10:31 AM

salam sheila, wah² bestnye baca checklist, teringat masa akak pregnant 1st dlu, semua nak beli rasanya, ehhehe cuma mitten & booties tu kna beli lebih sket, sebab baby ni kadang kerap tukar baju, kena muntah la, vera banyak la, kdg2 bila dh suka masok tgn dalam mulut hbis basah je sarung tgn dia tu...jgn lupa baju baby yg lubang²... :)

March 6, 2014 at 11:14 AM

Wahhhh ni semua persiapan nak sambut first baby ker ayioo susah juga yer...

March 6, 2014 at 3:01 PM

wahhhh..dah bnyk yg sheila beli ye. bagus2..

March 6, 2014 at 3:23 PM

cek list memang penting supaye tak terlajak beli.. hahaha..

March 13, 2014 at 9:38 PM

Bgus buat ceklist gini.. Sy. Buat pun.. Main tibai je.. Hehe

March 17, 2014 at 3:38 PM

dh byk persediaan akak..
akak nanti boleh x azie nk copy checklist akak..

tq sis sbb folow my blog,aah kak xleh nk add agaknya blog ada poblem line kot

March 26, 2014 at 11:33 AM

may Allah bless the journey syg~
moga kedua2nya sihat ye :)

April 13, 2014 at 10:00 AM

ok nak copy!
dan nak mula buat checklist, sebab next month dah nak intai jantina, 6 months dah bulan depan... huhu... debar!!!

Post a Comment