Ubat Sembelit Wanita Mengandung | norsheilasalleh.blogspot.com

Ubat Sembelit Wanita Mengandung

Assalamualaikum...

Selama ni, tahap membuang air besar aku adalah baik sekali. Takda nak melepak lama dalam toilet, no no. Sistem pencernaan aku before mengandung sangat smooth. Masuk toilet tak sampai 5 minit dah keluar sambil tersengih-sengih *perkara biasa buat*

Tetapi keadaan tidak lagi seperti dulu. Aku dah cuba makan betik dan pisang. Tak serasi juga. Masalah tetap macam tu. Kadang tu lepak sampai 1/2 jam dalam toilet. Suami pun marah bila tahu aku suka meneran. Aku tak sengaja, sebab tak tahan nak menahan sakit perut tu. Solutionnya adalah, setiap kali breakfast kat office makan roti coklat brand Mighty White ni. Murah je 6 ketul RM 2.90 kat 7E. 


Alhamdullilah, solution berjaya. Lagi banyak makan roti coklat ni, lagi senang dan cepat keluar masuk toilet. Wakakaaa. Actually, tak perasan sangat pun benda ni ubat sembelit aku. Dalam 2 minggu pertama makan, aku perasanlah before lunch time dah berdesup pergi toilet. Setiap hari membuang tanpa bermasalah. Im happy ok. Perut pun kena jaga, risau baby tak selesa kat dalam tu.

Terbaru, dah cuba almost a month. Pati Delima Gulsan... Sedap sangat. Hari-hari buat air minuman ni guna air suam. Aku buh sikit air gula buat penambah rasa. Lebih kurang cam asam jawa gak rasanya. Delima ni banyak khasiat yang bagus untuk ibu mengandung ya. Boleh rujuk link ini. Aku beli kat kedai jamu tepi Econsave Sungai Buloh, RM15 je. Sekarang dah masuk botol kedua. Ni pun boleh kawal tahap sembelit aku incase kat rumah dah habis roti coklat Mighty White ni. hehee *abaikan frame name we'olls*


p/s : ada lagi pemakanan yang bagus untuk kawal sembelit? Meh kongsikan bersama...

48 comments

March 10, 2014 at 8:12 AM

makan pisang pun boleh ....

March 10, 2014 at 8:30 AM

assalammualaikum sis. :)
lina pon sekarang ni payah betul nak membuang, duduk dalam toilet lama jugak laa. hehe. frust bila rasa nak membuang, tapi keluar angin. huhu. :)

March 10, 2014 at 8:44 AM

kesianyee,, memang ibu mengandung ade msalah sembelit =)
better g toilet duduk ye syg

March 10, 2014 at 9:15 AM

Wah, makan roti pun boleh ubat sembelit ke? Saya ada baca dekat mana entah *tak ingat dah*, kalau makan banyak roti, lagi susah nak buang air besar. Betul atau tak saya pun tak tahu la.

March 10, 2014 at 9:31 AM

Kite makan epal hijau n merah pun rasa smooth ja membuang..hehehe...

March 10, 2014 at 10:17 AM

Salam shiela..sama la kita...dulu saya pun sembelit juga masa akhir 2nd & 3rd trimester...tapi bila da akhir 3rd trimster da tak de sembelit..mkn buah x jlan...yogurt drink bliss pn x jln...last2 minum nescafe O kaw2...boleh la juga...tapi x elok minum nscafe...now tgh risau juga kalo berulang lg sembelit...boleh la nk try petua sheila nnti...x sangka mighty white coklat tu ubt smbelit..sya mkn sungguh masa pntang dulu...tapi x prasan plak senang poo poo ke tak...huhu...ap2 pn take care ya...

March 10, 2014 at 10:37 AM

ramai orang kata bagus amalkan minuman ni sheila..

March 10, 2014 at 11:54 AM

seronok baca pengalaman orang yang mengandung , membesarkan anak - anak nih. haha padahal diri ni kawin pun tak lagi. hehehe. Semoga selamat semuanya ye kak

March 10, 2014 at 12:23 PM

selalunya klau sembelit ni mkn buah oren or pataya..
kira cara akak mkn roti bkesan jugak ya..boleh la try nanti he..he.. :P

March 10, 2014 at 1:15 PM

cuba banyak kan makan makanan yang tinggi kandungan fiber... hehe....

March 10, 2014 at 2:07 PM

owh...sy kalau sembeli makan pisang jer...agak2 kalau orang tak mengandung mujarab tak makan roti coklat tu??hehehe

Regards,
-Strider-

March 10, 2014 at 3:09 PM

Salam dear. Tq follow liz after view blog kak nadia johari ye. Wah akak mcm mcm rupanya ye ragam org hamil ni. Mudahan semua selamat, hopefully liz dpt jumpa sis dgn baby nnt. akak org mana ni?

March 10, 2014 at 3:18 PM

asslmkm sheila..mcm kita kan, kadang dh berhari2 tak sakit perut risau juga..tp dah normal dari sebelum kawin lagi.. kalau susah nak membuang, kita minum air oren feel fresh tu..hehe senang cuci perut. tak pun bila mkan sambal..haaa, memang mencuci perut habis la...hehe

March 10, 2014 at 3:30 PM

ecah ambik sesudu sehari...masuk dlm mulut, terus telan...tp kena sabor jela hari2 buat senaman muka sebab masammmmm..haha..lagi satu cuba try makan buah prune yg sunsweet tu..cepat jek hadam...sedap pon sedap..tu ecah dh aim as salah satu makanan wajib masa berpantang nnt..hehe

March 10, 2014 at 3:56 PM

Time preggy sembelit tu mmg biasa..huhu.Tapi jgn teran2 sgt ye,bahaya...ramai customers YM ambik ostematrix shaklee and diorg sgt puas hati sbb masalah sembelit dah ok..lawas je setiap hari, :)

March 10, 2014 at 3:58 PM

Fiza pun ada terbaca, wanita pregnant mmg akan dpt sembelit.. jg pemakanan yer sheila..

March 10, 2014 at 5:09 PM

SAYA AMAT JARANG KENA SEMBELIT.. :)

March 10, 2014 at 5:15 PM

Assalamualaikum sheila bykkan minum air suam dik...

March 10, 2014 at 5:28 PM

roti tu memang feberet alise dengan mak.. tapi sebenarnya ape pon roti perisa coklat memang sedap kan.. :)

March 10, 2014 at 5:50 PM

Wahhhh..jage kesihatan dear.. (^_^)

March 10, 2014 at 5:57 PM

mama makan shaklee je sheila... hihi, meluncur laju.. kihkih

March 10, 2014 at 6:44 PM

oo..ye ke?/biasanya orang sembelit sebab coklat..heheh

March 10, 2014 at 6:53 PM

dear bykkan minum air masak tau, moga sheila sihat sentiasa ;)

March 10, 2014 at 7:28 PM

kalau dalam pntang akak makan buah prune...confirm laju je...he3x....

March 10, 2014 at 8:17 PM

Cuba try uji olive oil pulak...cari olive oil yang biasa tu pun takpe....ada tu virgin olive oil...ada yang untuk buat masak dan ada yang dijadikan kosmetik.
minum satu sudu besar pagi dan malam...

bukan saja senang membuang....tapi sebagai selusuh juga....senang bersalin...
apa lagi yang dah nak masuk 7 bulan lebih tu memang elok sangat lah amalkan...orang takut kalu sembelit time mengandung n selalu meneran takut kelua buasir...jaga2 tu...

time bunda muda baru beranak sorang pernah tengok mak cik tu kasi anaknyer yg sedang sakit nk bersalin bagi telan minyak masak campur telur ayam kampung mentah sebagai Selusuh..utk senang bersalin...

tapi bunda tak pernah cuba...tak lalu...hanyir....

March 10, 2014 at 9:25 PM

Assalamualaikum moksu :) ain tak sengaja nak makan buah tembikai susu . . teringin masa tu .. makan lah punya banyak .. dengan senang hatinya . . sat lagi (hehe) .. huuu . . seronok je dapat lepaskan kesemuanya . . :D Alhamdulillah . . kalau tak sebelum ni perut sangat tak selesa . . hum . .

March 10, 2014 at 10:11 PM

Betik pon best. haha

March 10, 2014 at 10:16 PM

akak selalu makan pisang je sheila.. lagi satu banyakkan minum air suam..

March 10, 2014 at 11:28 PM

nnti sembelit boleh la cari roti tu.. hehhe

March 11, 2014 at 7:04 AM

salam ....sakitnyer kalo sembelit ni..perit kan.shiela ..kikki..jangan lupa banyakkan minum air masak dan buah-buahan...saya amalkan raja tumbuhan shaklee jer..huhuuh..Alhamdulillah...

March 11, 2014 at 8:52 AM

akak masa peknen dlu pernah tak vera seminggu, tetiba je, padahal sebelum² ni normal everyday, akk biorkan aje, lama² dia ok sendiri..hazab sket la..haha

March 11, 2014 at 11:29 AM

salam sheila..
kena jg elok2 ye time preggy nie, awal pulak sheila dpt sembelit..
kalo dr skrg dh sembelit, memg kena jg btl2..
akak dulu lps deliver baru dpt sembelit..itu memg sakit, menangis tiap kali meneran..

March 11, 2014 at 12:03 PM

roti coklat pengubat sembelit ? penemuan baru ke ni. hehee
kot2 kalau kite ter-susah nak membuang ni, boleh jugak di cuba. hehee

March 11, 2014 at 1:40 PM

Awal2 preknen dlu tsha selalu smbelit.Buang air besar 4hari sekali.Wooooo sakit nya perut.Pastu mak mentua so mkn pisang hari2 alhamdulillah ok.Bila sembelit dah ok,dtg plk heart burn.huhuh mcm2

March 11, 2014 at 2:26 PM

Kalau k nrl pun selalu carik pisang atau betik je kalau sembelit, 1st time tau makan roti coklat tu jadi ubat sembelit... ^__*

March 11, 2014 at 5:05 PM

Infor bergunaaa..thank you Sheila sebab bagi review ni..

March 11, 2014 at 5:12 PM

roti cokelet pun bole kak sheila heehe

March 12, 2014 at 12:32 PM

roti pun boleh ye..asalkan dapat menyelesaikan masalah kira dah okay kan sheila

March 12, 2014 at 11:25 PM

as salam sis..kita terbalik laa plak..hehe..sy time preggy mmg lawas sgt2..tp time pantang, teramat lah seksa..huhu..roti coklat bleh masuk dlm senarai agen pelawas ni..hehe

btw sis, meh singgah blog sy utk tips lain senang membuang..tp :)

http://supplementandyou.blogspot.com/2014/02/atasi-sembelit-dengan-shaklee.html

March 13, 2014 at 9:32 PM

Sy telan gitu je pati delima ni.. Buat air lagi msam...

March 16, 2014 at 2:04 PM

masa ngndg dulu, utk elak sembelit zura minum susu anmum setiap hari..lega jerk..hihihhih

April 7, 2014 at 12:29 PM

ooo..sy kalau minum milo pagi laju la nak ke toilet..hehe..tp, skang ni dtg blk dah sembelit..seksa rasa..huhu~

July 4, 2014 at 8:54 PM

Adakah anda mengalami:
1)SEMBELIT?
2)BUASIR?
3)PERUT SEBU?
4)PERUT BUNCIT?

Jom Greenfit ! Greenfit dapat membuang Koprostasis (pengumpulan najis lama di dalam saluran usus).
Berminat? SMS/Whatsapp 019-9210321 (Mohd Hanis Aman)

Testimoni:

https://www.facebook.com/greenfit4urhealth/media_set?set=a.1386594624919909.1073741827.100007081541503&type=3

July 10, 2014 at 2:43 PM

Sy hamil masuk 8 minggu. X perasan x berak. Sedar2 puasa ke 10. Last buang kat kg waktu sambut puasa. G klinik dpt ubat. Smpai skrng x membuang lg. Risau + sedih. Dh 2 hari mkn ubat, ada rase sakit perut, duk kat tandas x keluar pulak. Mungkin yg dlm dh lembut, yg hunjung tu dh keras.
Macam mn ye? Ada yg dpt mmbantu?

Anonymous
July 20, 2014 at 7:18 AM

@lienawww.rawatsembelit.com

October 26, 2014 at 9:48 PM

Assalamualaikum sis.. untuk hilangkan sembelit ketika hamil dan berpantang, sis blh cuba ostematrix shaklee.. :) Insyaallah hilang masalah sembelit kalau nak cuba, blh sms / whatsapp no. nie..0145340123

October 26, 2014 at 9:49 PM

Assalamualaikum sis.. untuk hilangkan sembelit ketika hamil dan berpantang, sis blh cuba ostematrix shaklee.. :) Insyaallah hilang masalah sembelit kalau nak cuba, blh sms / whatsapp no. nie..0145340123

August 9, 2015 at 10:57 AM

Tips yang berguna untuk merawat sembelit. Selain itu, kita juga harus berhati-hati dengan ubat dan vitamin yang kita makan kerana kesan sampingan ubat dan makanan tambahan juga boleh menyebabkan sembelit. Antaranya ialah ubat antacid (untuk rawatan gastrik), ubat narkotik (mengandungi morfin) yang digunakan sebagai ubat tahan sakit dan vitamin zat besi (tambah darah).

Post a Comment