Set Berpantang Tradisional atau Moden? | norsheilasalleh.blogspot.com

Set Berpantang Tradisional atau Moden?

Assalamualaikum...

Sebelum cari set berpantang, kita check dulu apa kebaikan dan keburukannya. Terjumpa satu link ni fabulousdash.com. Inti pati yang diberikan memang terbuka mata hati. Aku ada print screen daripada blog Fabulousdash.com... Pengalaman beliau guna jamu tradisional dan set shaklee. Baca tau....

Kesudahannya, nak minta korang beri pendapat berdasarkan pengalaman korang. Mana yang seeloknya aku beli, jamu atau shaklee? Dan apa jenis jamu yang bagus ya? Jamu Mak Dara, Jamu Susuk Dara, Tanamera, Salina, Mustika Ratu, Mak Bidan atau lain-lain?

p/s : kredit buat www.lamansufi.com.

52 comments

March 6, 2014 at 8:25 AM

ramai kata shaklee bagus sbb sesuai utk yg menyusukan baby.. sy pun blurr lg nk beli jamu apa..

March 6, 2014 at 8:48 AM

tradisional tu x leh guna kalau anak ada problem kuning ke..pasal dia pans..tp lepas anak dah ok boleh lah guna, kasi cepat kurus..pans kan.

March 6, 2014 at 8:55 AM

baru semalam rasanya tengok kat tv..set berpantang Anugerah...cuba sheila google pasal ni

March 6, 2014 at 9:00 AM

good moning
drop here :)

March 6, 2014 at 9:20 AM

takda pengalaman nak share dengan awak... hehehe.... nak beli jamu pun boleh, nak beli set berpantang shaklee pun boleh.. boleh jer makan masa berpantang nanti.... :)

March 6, 2014 at 9:22 AM

alaa... akk tak pakai jamu atau apa2 supplement pun time pantang dulu... kalau baca review org, bagus juga set shaklee tu

March 6, 2014 at 10:12 AM

anis rasekan.. dua-dua penting..
tapi jamu tu janganlah beli jamu dari seberang.. memang panas and tak seswai kalau breast feed.. seelok-eloknte jamu home made yang nenek2 duk buat kat mak kite dulu.. sebab for sure kite tau ape kandungannya kan.. hehe..
Shaklee pun penting.. sebab cepat tindakan dia.. nak2 lagi kita lepas bersalin byk hilang darah and so on.. bla bla and bla.. anis pun tengah duk review lagi.. produk ape yang best.. hehehe

March 6, 2014 at 10:14 AM

assalamualaikum shiela.. ein xtahu plak kalau yg nie.. hihi

March 6, 2014 at 10:15 AM

Set salindah pun ok

March 6, 2014 at 10:18 AM

yang berpengalaman kene tlg sheila.. Fiza pun tak dpt nak tlg.. huhu..

March 6, 2014 at 10:19 AM

akak bersalin no 2 dgn 3 pakai set bersalin tropical herbs.. boleh baca review nya kat blog akak.. set bersalin tu lengkap utk luaran dgn dalaman.. ianya tak pakai jamu..tapi pakai ramuan yg orang biasa guna dalam masakan orang pantang.. contoh kunyit, cekur etc.. anak no 2 kuning sebelum start ubat makan tu.. lepas tu keluar hospital sedang2 elok start makan..alhamdulillah okay je.. anak no 3 takde kuning.. berak semua ok je..tapi sambil tu akak makan supplement jugak la.. makan supplement nutrilite.. so kalau pregnant lagi nak pakai lagi set bersalin tropical herbs tu.. suka minyak urut, minyak baby, lulur dgn yg sapu kat perut.. memang rasa sedap bila pakai ubat perut tu dgn bengkung dia..

March 6, 2014 at 10:24 AM

yg ada pglmn meh shre =)

March 6, 2014 at 10:35 AM

kalau yg tanamera tu bukan jamu sheila.. bagus juga yg tanamera tu. cuma yg xbest,dia sikit, cukup untuk 30 hari je. ikutkan 30 hari tu dah cukup, tapi org melayu kan pantang 40 hari mcm tu.. skrg dah boleh beli lebih..bgtau je kat dia nak lebih..

March 6, 2014 at 11:03 AM

kite punya set berpantang sudah berubah arah...aritu kemain berangan tanamera, skrg not 100%....survey semulaaaaa...

March 6, 2014 at 11:14 AM

Assalamualaikum, rasa macam bagus je, jamu ni risau gak, kita nak relax nanti kacau hormon tu yang susah, so far macam ok amway tu, lagi pun lepas
pantang baru makan yang lain-lain ni. Ikan haruan tu tak sesuai sebab luka berketul, tak makan jadi elok flat je.

March 6, 2014 at 11:17 AM

shaila belum kawen...jadi xleh bagi komen..heee..

March 6, 2014 at 11:44 AM

kalau saila pilih shaklee kot..sbb jamu2 ni bersifat panas..takut anak yg menyusu tu terkena kesan sekali mcm cirit birit..huhu! pendapat saila la tgk ibu saila dulu :)

March 6, 2014 at 1:04 PM

akak dulu amek shaklee, minum air rebusan manjakani, sapu param n pilis..tradisional ni bgus jgk membantu kecutkan rahim..kesan lg bagus

March 6, 2014 at 1:47 PM

hehee. kalau tanya kite, memang tak tahu lah nak bagi jawapan apa. :D
tapi macam mak kite dulu2, dia makan jamu buat sendiri. nenek yang bautkan. hehe :D

March 6, 2014 at 2:03 PM

Pengalaman saya dulu.. eh, wife saya dulu semuanya guna yg moden je kecuali urut mengurut bertungku & sbgnya.. pernah amalkan jamu2 masa anak pertama, tp wife saya tak tahan sbb badan jadi panas semacam katanya.. jadi tak boleh tidur juga. Kaedah perawatan suplimen2 moden yg diluluskan ok juga rasanya..

March 6, 2014 at 2:39 PM

guna both cara tradisional & moden juga !

March 6, 2014 at 2:43 PM

As salam sheila..
pendapat akak sebagai ibu yg dah beranak 3 ni kan, akak vote for shaklee.
bnyk perbezaan masa amik jamu (anak 1st) ngan amik shaklee (anak 2nd dan 3rd).
Nnt akak up story psl ni utk sheila k.

Ttg esp tu, sgt2 digalakkan ambil semasa hamil. Bagus utk ibu dan baby. Soya yg ada di pasaran soya yg mengandungi GMO, ditanam bkn secara organic, tak mengandungi 9 asid amino, soyflakes tersebut dibasuh dgn alcohol, tiada unsur calcium..kalau nak tau lebih lanjut, meh whatsapp akak..

March 6, 2014 at 2:45 PM

100% saya amalkan jamu buatan sendiri. mandi daun meringan, makjun mak yg buatkan. param, boros bengkung semua mak yang buatkan. Jadi tak dapatlah nak compare dengan prouk lain.

March 6, 2014 at 3:10 PM

kalau skrg dok top mmg shaklee la kan.. try la cuba sheila..

March 6, 2014 at 3:10 PM

assalamualaikum sheila..
fifi pakai jamu kampung je.. memang beli jamu semate2 jamu.. lepas tu minyak angin pon cap kampung.. homemade.. ibu dan anak boleh pakai.. tu je.. takde nak beli set2 bagai sebab tak sempat pon nak tenyeh semue tu nanti.. tu pengalaman fifi la..
anak kedue ni fifi nak try homeopati pulak.. :)

March 6, 2014 at 3:11 PM

akak nak komen lebih tak boleh pula sheila sebab tiada pengalaman bab ini lagi setakat ini.. hehe..

March 6, 2014 at 3:31 PM

umur belum cukup nak berpengalaman lah kak sheila. hehehe. erm kak shiela tau tak mana nak dapat baju mom to be yang ada kat blog saya tu?

March 6, 2014 at 3:48 PM

ubat2 tradisional spt jamu mmg memberi kesan pd bayi,jika breastfeeding..lbh baik elakkan sementara waktu

March 6, 2014 at 4:18 PM

yang moden lebih mudah dan berkhasiat dan yg tradisional seperti jamu2 ada kesan pada baby yg menyusu badan, ambil yg sesuai dengan Shila,jamu ni panas dan paling tak best sembelit..may be lepas pantang bolehlah ambil jamu ni..

March 6, 2014 at 4:33 PM

selepas bersalin keluar dr hospital terus nk makbidan urut seluruh badan baru dpt tidur dan hilang sikit lengguh2 badan,sambil2 tu mkn jamu,air kunyit dan air periuk yg xlarat sembelit tulah yg akak xsggup..air 0 bercatu ..Bonda akak jaga akak dlm pantang xder can langsung nak bersenang2..byk gile ptang larang nye...

March 6, 2014 at 4:39 PM

Tak amik jamu langsung. hanya shaklee hehe

March 6, 2014 at 4:49 PM

aiyakkk...macam mana nak komen nih??hahaha

Regards,
-Strider-

March 6, 2014 at 5:14 PM

Ecah rasa better bahagikan kepada 2 jenis set berpantang...set pantang luaran & set pantang dalaman

Set pantang luaran ecah guna jenama Anugerah, sebab nya dia hasilkan ramuan sekali ngn bacaan surah-surah terpilih..cuba google brand Anugerah ye..ecah hanya ambik yg luaran je..yg minum2 semua x ambik..luaran tu mcm mandian utk segarkan badan, tangas utk private part n nak buang angin semua la

Set pantang dalaman ecah pakai set shaklee..sebab dia multivitamin..mcm jamu panas..ecah guna shaklee mcm vit c, zinc n ostematrik..ade lg la yang lain..utk cepat sembuhkan luka dalaman, bg tenaga n lancarkan penghadaman supaya x sembelit masa berpantang tu..lg satu sebab utama sbb ecah sendiri mmg distributor shaklee n dh guna shaklee masa pregnant..jadi lebih yakin utk teruskan masa berpantang nnt..

teruskan survey sampai la yakin dan puas hati...chayoookkk

March 6, 2014 at 5:58 PM

alamak.////

March 6, 2014 at 6:16 PM

combine jer, set tradisional utk luaran, leh try tanamera, kalau dalaman selain bykkan susu, recommended amik shaklee ;)

March 6, 2014 at 7:03 PM

assalam Shiela, akak dulu masa bersalinkan Dania makan jamu Salindah...Tapi bukan jenis bancuh2 tu tau....jenis tablet..hehehehe

March 6, 2014 at 8:53 PM

Kalau pada akak, guna semua. Pasal semua ok je dengan akak.
Cuma sesuai tak sesuailah dengan Sheila. Berurut, berbengkong, berjamu, berparam dan berpilis tu wajib. Cuma akak tak berpantang 'makan' je. Habis bersalin keluar wat terus hentam KFC hahaha. 20 hari akak dah kerja dik. Sampai rumah sambung semula berbengkung dan berpilis ;-)

March 7, 2014 at 9:30 AM

Tak pernah ade pengalaman..so tak boleh nak bg pendapat..tapi shaklee tu mmg orang cakap bagus :)

March 7, 2014 at 3:13 PM

semua ok, tapi pada akak yg dah 3x guna ni, anak 1st pakai mustika ratu, memang ok, tapi akak jnis malas nk makan ubat ikut waktu, hahah hentam je asal makan, tapi tak habis pon, lagi satu jamu dia keras² takut lambat larut dalam perut, kihkihkih, anak 2nd kakak akak belikan set bersalin afiat, yg 3rd akak cuba Tanamera, pendapat akak tanamera paling best sebab takde jamu makan, dia ada teh herba je, & semua yg sapu² & mandi².. ala² set spa bersalin lah, VCO dia the best...memang menudahkan akak bersalin, meluncur je baby kuar... ada akk cerita dalam entri ni..

Pengalaman Melahirkan Affan Fiqhry

March 7, 2014 at 8:50 PM

Assalam...
time bunda dulu makan jamu mustika ratu...bolih selang seli atau stop beberapa hari kalu takut efek pd baby...
jamu sekarang bkn nyer pahit macam dulu2...
pengalaman bunda masa dlm pantang jer mkn jamu...
time mengandung dan lepas pantang mkn supplement...
tapi set spa bersalin Tanamera spt saran mush tu pun rasanye baik jugak..
Sebab ada VCO..bahan yang sangat baik...
Selamat Menyambut Kelahiran Pertama...semoga dipermudahkan....

March 7, 2014 at 9:45 PM

Assalamualaikum sheila..akak.mse pantang mkn jamu atau mik supplement pun..akak amalkan minum air akar kayu yg nenek akak masak...memg bgus

March 7, 2014 at 10:26 PM

Assalamualaimum sheila...mse pantang akak xmkn jamu atau mik set supplemen..akak minum air akar kayu yg nenek akak bg...tp pantang memg cara tradiaonal btl

March 7, 2014 at 10:36 PM

kalau pakai due2 lagi bes kak kak SS ..=)

March 8, 2014 at 9:48 PM

waah . . akak makan nutrilite. . bagus bagus :)

March 8, 2014 at 11:08 PM

salam..bg sy yg br lps bersalin 7nov lps mmg sgt2 recomen shaklee..mmg rasa bertenaga n bekas ceaser cepat baik..klu nk perut cepat kempis rajin2 n kerap susukn bayi..insyallah.. mamanaz1612@blogspot.com

March 9, 2014 at 1:20 PM

kalau tengok yang shiela print screen tu..better supplement Shaklee lah daipada jamu..berdasarkan yng shiela pos tu, saya akan pilih shaklee.. :)

March 9, 2014 at 2:44 PM

masa bersalin sulong zura guna set bersalin Leesa Formula..konon nk jimat la sbb murah, tp cm hampeh je hasilnya.. Mmg la tk panas tapi bdn rasa cm tk mantap jer..hihihih

masa anak kedua pulak zura guna set bersalin Nona Roguy.. yg ni mmg terbaik.. walaupun mahal ya rabbi tapi bdn zura cpt kurus.. trus rs cantik cm Jennifer Lopez... hahaahahahaah

March 11, 2014 at 1:42 PM

Tasha pantang xamik jamu.Sebabnya xsuke.tp amik set shaklee.so far alhamdulillah

March 12, 2014 at 11:31 PM

as salam sis..meh singgah blog saya..ade cerita menarik tentang pengalaman berpantang saya ;)

http://supplementandyou.blogspot.com/2012/10/berpantang-bersama-set-pantang-shaklee.html

March 13, 2014 at 9:35 PM

Sy x amalkan apa2 jamu... Amalkan mknn seimbng, cukup air, kurma dan amalkan bertungku... Tapi mkn juga la alfalfa tu pun x kerap... Klu luaran tu ada la beli produk d'herbs...

May 6, 2014 at 11:49 AM

Salam...jamu bagus sbb boleh panaskan rahim.. ms dlm pntg kebanyakan ank akn kuning, so slps ank dh hbis kuning blhla gunakan jamu :)

November 20, 2014 at 8:46 AM

@MizzTinaAkak dah ada 4 orang anak. Yang pertama guna jenis herba,disebabkan masalah darah tinggi,anak pun ada kuning,nurse suh stop jangan guna herba tu. Masuk anak ke2 masih guna jenis herba tapi masalah yang lain plak, masa anak ke3 akak try homeopati, masuk anak ke4 baru akak kenai dgn shaklee, kawan akak yang rekomenkan. Masa mengandung akak dah try set hamil dia...biasalah akak ada masalah byk start dari mengandung lagi, tapi alhamdulillah shaklee ni ada kesesuaian kot ngan akak, Masalah akak darah tinggi, kencing kotor dan yg paling bagus HB akak selalu rendah paras 8-9, tapi ambik VitaLea tu maintain 11-12.
Kalo berpantang moden ke, tradisional ke yang penting kena rajin bertungku tau..mengurut pun penting jugak yer.

Post a Comment