Homemade Aiskrim Goreng | norsheilasalleh.blogspot.com

Homemade Aiskrim Goreng

Asssalamualaikum...
Suami isteri suka sangat makan aiskrim goreng ni. Ritu kawan-kawan blogger pesan buat sendiri adalah lebih baik serta jimat. Sejak merasa seketul aiskrim goreng berharga RM2.50 kat Kuala Selangor. Suami dok sebut-sebut je. Nak buat sendiri katanya. Tanpa menghampakan diri, balik kerja terus singgah Econsave beli aiskrim coklat brand econsave RM5.49 dengan roti gardenia RM3.30. 
sheila shahfiekry
Boleh tengok step by step yang dah ada dalam gambar. Kos buat sendiri tak sampai RM10 dan yang paling penting puas hati. hiewhiew. Oh terlupa nak kreditkan kepada Kak Ann yang post resepi semudah abc ni. Terima kasih banyak Kak Ann. Walaupun mudah ku tetap cedok resepi ni. hiewhiew ;p
sheila shahfiekry
Ni masuk peti sejuk sehari semalam, cubaan pertama kita buat 4 ketul dulu. Lepas berjaya, kita buat lagi 8 ketul. hehee. Kita buat stok banyak-banyak dalam peti sejuk, asal teringin je cepat-cepat goreng... 
sheila shahfiekry
Lepas mengeras dalam freezer, time nak menggoreng tu gunakan dengan api yang panas ya. Masak tak sampai 1 minit pun. Pastu makan dengan lahapnya, serius terasa kepuasan tercapai ~~~

78 comments

March 24, 2014 at 7:31 AM

hehehe...senang je tpi kadang2 suka jugak kuar duit nak membayar...huhuhu

March 24, 2014 at 7:37 AM

arggg sheila mmg rajin. meh nak cedok sikit kerajinan tu.hehe. kasi jangkit.

March 24, 2014 at 8:07 AM

assalamualaikum awk.... nampak menarik and sedap... boleh saya cube lepas ni... tq for the sharing... hehe.... semoga ibu dan anak dlm kandungan sentiasa sihat ye.. :)

March 24, 2014 at 8:33 AM

kreatif

March 24, 2014 at 8:57 AM

menarik..boleh cuba nih..

March 24, 2014 at 9:31 AM

assalam

minggu lepas bunda ada terbaca kat blog sape ntah cara nk buat aiskrim goreng ni...
oleh kerana bahan xcukup...n xsempat pun nk bekukan dulu...sbb anak2 dah nk blk kolej...
so bunda tangguh nk buat minggu smlm ...mkn ramai2 kan best...tak penat buat...
bile arini bunda terbaca entri sheila ni baru teringat yg bunda terlupa pasal aiskrim ni...anak2 pun lupa kot nak tanya...
takpe lah minggu depan lah plk...InsyaAllah...
terima kasih sheila..

March 24, 2014 at 9:52 AM

selalu tgk roti aiskrim ni..tp belumm pernah nak try buat..huhuhu :(

March 24, 2014 at 10:06 AM

mmg senang tp tulah, sis pon dh lama gile tingin nak buat benda ni tp smpi skrg xbuat2..hahaha..xpnh rsa pn lagi cmne eskrim goreng ni.

March 24, 2014 at 10:16 AM

Assalamualaikummm....
sedapnya...senang je buatnya..hehe

March 24, 2014 at 10:18 AM

Salam sheila..
sedapnyee makan panas2 mcm skang ni..
dah lama nk wat xbuat2 lg ni..

March 24, 2014 at 10:37 AM

Waa... sedappp aiskrim goreng ni, Sheila... tp k nrl x pernah lagi buat sendiri... ^__^

March 24, 2014 at 10:56 AM

pasni x yah beli2 lagi kan...boleh buat sendiri kat umah, lg puas nak makna ;)

March 24, 2014 at 11:37 AM

Sheila, tahun 1992 kan, k.linda jual aiskrim goreng untuk hari kantin sekolah...hehe. Tak sangka yek sekarang makin glamour aiskrim goreng ni hehe...

March 24, 2014 at 11:41 AM

Wott wott sedappp tuh.... ais krim goreng mmg mudah dan lebih jimat kalo buat sendiri...

March 24, 2014 at 11:41 AM

Wahh...senang je rupanya buat aiskrim goreng ni.
Nak try juga lah. Thanks 4 sharing (^^,)

March 24, 2014 at 11:58 AM

salam..... copy resipi sambil menabung

March 24, 2014 at 12:05 PM

itulah kan puashati dapat buat sendiri, lg plk buatnya mudah je pun. k.eija pun dh 2-3 kali buat sendiri aiskrim goreng :)

March 24, 2014 at 12:32 PM

Alahai...ngah berpantang ni ek post aiskrim goreng...jelesnya...xsbr nk mkn...huhu....azwa singgah sambil klik2 tabung...

March 24, 2014 at 12:34 PM

aiskrim goreng ni memang simple..kalau beli rasa tak berbaloi..baik buat je..

March 24, 2014 at 12:43 PM

dah banyak kali si Naiim mintak akak wat benda ni.. tak de masa nak buatkan untuk dia lagi.. ngee..


senang je tengok ni. ntah akak dapat buat ke idak. hehehe

March 24, 2014 at 12:49 PM

Perghhhh...sedap nih. Tak pernah buat lagi.

March 24, 2014 at 1:04 PM

Assalamualaikum .. Ustazah pun suka buat sendiri jimatkan?terima kasih sudi berkunjung ke blog ustazah

March 24, 2014 at 1:52 PM

wah mkn dgn begitu puasnya he/.he..
lpas ni nak wat la.. :P
menabung x3

March 24, 2014 at 1:54 PM

salam. wahhh..macam sedap!

p/s isi tabung KFC :)

March 24, 2014 at 2:07 PM

senang je rupanya nak buat aiskrim goreng ni kan >< tapi rumah saya jarang beli aiskrim hehehe. InsyaAllah nnti nak cuba! :D

March 24, 2014 at 2:16 PM

sgt berbaloi dan jimat + kita boleh guna perisa yang kita suka, tak kira murah atau mahal.. ;)

March 24, 2014 at 2:33 PM

selalu beli aje tak pernah buat lagi..tgh mencari jenama nestle yg dah kuar..lom jumpa lg..buat sendiri lg jimatkan..

March 24, 2014 at 2:34 PM

menarik... teringin nak beli dah lama.. tapi nak try buat sendiri jugak la.. hehe.. tq for sharing awak :)

March 24, 2014 at 2:59 PM

wahhhh..mudahnya! bolehlah akak try nanti..Kimi mesti suka.. tq for sharing ye sheila.. :)

March 24, 2014 at 3:03 PM

xpernah try lagi aiskrim goreng ni..

March 24, 2014 at 3:37 PM

sy selalu jadi 'mangsa' kena buat stok banyak2 dlam fridge...Hanis adalah pengemar utama dlm family kami.

simple lg yg terbaik. Aiskrim m'sia depa dah tak layan...huhuuu.

March 24, 2014 at 3:43 PM

Sekarang ni scene aiskrim goreng memang tengah top. Anak-anak buah saya pun asyik bercerita tetang aiskrim goreng ni.

March 24, 2014 at 3:54 PM

aum2..bestnya..lama sgt tak buat aiskrim goreng hmade ni

March 24, 2014 at 4:21 PM

mmg berbaloi² buat sendiri.. puas hati.. nak buat perisa apa pun hihihihi

March 24, 2014 at 4:22 PM

kite kan....dah laaaaama sanagt nak buat ni tapi tak beli2 lagi ais krimnya. hehehee

March 24, 2014 at 4:42 PM

wahhhh bestnyaaaaa! buat sendiri lagi murah laa. rm10 tu bule dapat berketul2

March 24, 2014 at 4:54 PM

gulp... tertelan air liur bella. hahaha. nak.. nak !!

March 24, 2014 at 4:56 PM

Dija suke buat sendiri gak. Tapi dija kalau buat mesti ade je tak jadi. Tekap sampai koyak la. Haha nanti la buat lagi, usaha lagi sampai betol2 jadi hee

March 24, 2014 at 4:56 PM

ini fav ida! ida pun suka buat! masa tgh jerebu kuat hari tu, ida salu buat... nyamannyee tekakk hehehhee

March 24, 2014 at 5:00 PM

waalaikumussalam Sheila. alahai, bestnya ais krim goreng. pandai buat..

haah, akk pun teringin nk mkn lg Mee rebus tulang ZZ tu. tp jauhnya lah hai huhu...

March 24, 2014 at 5:18 PM

Nampak macam senang..nanti nak trylah buat jugak..Thanks Sheila sebab sudi kongsi resepi..hehee

March 24, 2014 at 5:21 PM

wah.. sedap tu sheila.. akak tak pernah lagi buat sendiri.. nak kena cuba juga buat nanti.. klik-klik tabung juga.. :D

March 24, 2014 at 5:30 PM

tak pernah try buat lagi.... tp dah lama tau resepi.. ekeke....

March 24, 2014 at 5:36 PM

x pernah mkn lagi..
nampak sedap..aah buat sendiri lg jimat kos
hmmm..telan air liur dibuatnya

March 24, 2014 at 6:18 PM

lagi puas hati buat sendiri ^_^

March 24, 2014 at 6:28 PM

memang apa2 pun kalau buat sendiri..lebih puas dan semestinya lbh jimat...

March 24, 2014 at 7:06 PM

Thanks shila reminds me of this...nanti kita nak cuba...

March 24, 2014 at 7:07 PM

Blue birds for you..

March 24, 2014 at 8:01 PM

Sedapnya kak Shiela! Meleleh air liur tengok benda ni. Saya dahlah belum breakfast lagi T___T

March 24, 2014 at 8:11 PM

Wah pandainya Sheila, thanks for sharing. Nanti bole cuba :))

March 24, 2014 at 9:52 PM

anak saya pernah buat....balik dari kerja tunggu makan jer....memang meleleh ice creamnya.....

March 24, 2014 at 10:17 PM

senang nyer nk buat sendiri..dpt makan puas2.. >_<

March 24, 2014 at 10:48 PM

akak dh pernah buat eskrem goreng ni mmg bebudak suka sangat ;)

March 24, 2014 at 11:06 PM

yup..betul tu.makan banyak mana pun boleh..hehe

March 24, 2014 at 11:27 PM

zizie tak pernah merasa aiskrim goreng kak.. nak sikit boleh? zizie tekan digi untuk akak :D

March 25, 2014 at 12:12 AM

nyum2...sdpnyeee!trus rasa nak buat skrg!haha

March 25, 2014 at 1:57 AM

gitu aja senangnya.. kene cuba gini.. eskrim durian hihiks..

March 25, 2014 at 9:27 AM

aiskrim goreng dekat langkawi gemuk,tapi minyak banyak baik buat sendiri takde minyak sgt.

March 25, 2014 at 11:21 AM

lama tak buat dah... sejak dah kontrol makan benda sejuk ni..

March 25, 2014 at 11:21 AM

lama tak buat dah... sejak dah kontrol makan benda sejuk ni..

March 25, 2014 at 3:31 PM

lama dah tak buat sebab malas..haha

March 25, 2014 at 6:47 PM

Nikmatnya tuk berbagi,,,

March 25, 2014 at 8:43 PM

Suami akak pun suka aiskrim goreng , lg berbaloi buat sendiri kan ;)

March 25, 2014 at 10:32 PM

boleh try ni.. tp nina dh beli aiskrim goreng nestle. nmpaknya kena mkn smpai habis dulu la

March 26, 2014 at 1:50 AM

Assalamualaikum :)

wah..sodappnyeeee...pasni nak cuba...gemuk la i nanti..huwhuw

March 26, 2014 at 1:53 AM

Salam kak. sedih yang amat memikirkan diorang. lepas ni resah pulak memikirkan nasib malaysia. tabahlah buat orang2 tinggi negara. semoga diorang mampu menangani semua ni.

*saya masuk cosmo world kat ts tu pun terketar2 dah. among kawan-kawan sayalah kot yang paling penakut. memang hurm.. kalau saya pergi.. puas bergambar ajalah kot.

March 26, 2014 at 11:21 AM

hihuu sedapnya..nak cubala mcm nie

March 26, 2014 at 2:41 PM

panas2 tengok entry eskrim.. alahai.. jejes ailio.. belom pernah try test lagi resipi ni.. :)

March 26, 2014 at 5:11 PM

nanti memang nak buat lagi aiskri goreng ni sebab pernah cuba buat tapi tak jadi. :D

March 27, 2014 at 8:22 PM

Teringin.. tp kne tggu dlu la.. baru besalin 14 hari..

March 28, 2014 at 11:15 AM

okay. anis nak try! heehe

March 28, 2014 at 11:44 AM

wahhh ! oke2 nk try .. simple ny resepi ni kan sis.. yeayy ! thnks sharing.. hehehe

April 1, 2014 at 8:18 PM

Rajinnya...nampak macam sedap je..x pernah try huhu..nanti nk try lah ^_^

April 2, 2014 at 7:30 PM

Assalamualaikum dear: kak ana hantar link ke sini untuk resepi aiskrim goreng ni..huhu..singgah isi tabung sheila juga mlm ni..

April 6, 2014 at 1:04 PM

pandai gk sheila yerk, letakkan dlm plastik berasingan barulah dia tk melekat antara satu sama lain dlm peti nnt..

lebihan roti tu blh la buat puding kan...

April 9, 2014 at 11:25 PM

Macamana nak lekatkan roti kat tepi tu yeh....

July 18, 2014 at 8:35 AM

lapar a tgk ne...nak buat sendiri malas.beli yg siap sedia tggl goreng je la.hahaa

January 25, 2015 at 9:09 PM

assalamualaikum...
saya dr blog anajingga tgok recipe ni..memg mencabar betul. kalau nak buat kna bli plastic beg yg mcm plastic isi lauk tu la kan seb nk freezekan dia dlm freezer sehari semlm... bnda semua dh ada, tgal kerajinan jer..hehe

thank u sudi share recipe. jemput dtg blog saya zinziemeewah

Post a Comment