BUAT PASPORT SEMUDAH ABC | norsheilasalleh.blogspot.com

BUAT PASPORT SEMUDAH ABC

Assalamualaikum...
Ini entri panduan untuk kawan-kawan semua yang mungkin kurang berpengalaman macam aku, sebab malas nak google sana sini semata-mata nak tahu cara nak buat pasport. Lokasi paling dekat dengan aku adalah Kelana Jaya, Wangsa Maju dan Jalan Duta. Korang kena bangun seawal boleh sebab pejabat Imigresen buka seawal jam 7:30 pagi. 
Tetapi, sebelum korang nak buat pasport, make sure korang pergi ke website Imigresen untuk semak status samada korang boleh keluar negara atau tidak. Pada yang blacklisted ataupun masih ada hutang dengan PTPTN, harus tahu yang mereka tidak dibenarkan keluar negara, kan? Aku dan suami tiada halangan. Korang klik link bawah gambar kat bawah ni. Nanti masukkan nombor kad pengenalan korang dan semak.

sheila shahfiekry
Seperti yang sedia maklum. Tahun ini banyak transformasi yang dilakukan oleh Perdana Menteri kita, Dato' Seri Najib. Antara yang menariknya tentang pasport yang dimurahkan untuk warga emas atas 60 tahun dan juga kanak-kanak 12 tahun ke bawah. Harga selepas diskaun oleh PM adalah RM80.00 sahaja. Haruslah you all semua bawah adik-adik dan juga nenek atau datuk keluar makan angin tahu!
Yang aku kagum, kat semua cawangan Imigresen menyenangkan dan memudahkan penggunanya. Korang boleh dapat pasport dalam masa satu jam selepas pembayaran dibuat dikaunternya. Dulu, cuma di Putrajaya sahaja, kalau tak silap aku.
Dokumen penting yang harus dibawa bersama  :    2 keping gambar berukuran pasport
1 salinan kad pengenalan
Kad pengenalan asal
Surat beranak (kalau boleh bawak, lagi menyenangkan kerja)
boleh klik gambar untuk enlarge ye!
p/s : berjaya! syukur alhamdullilah :)
DICORET OLEH :

28 comments

April 5, 2013 at 9:29 AM

As salam dik, Bagus nie.. kat kaw umh akk pun dah dibuka pejabat imigresen nie... :)

April 5, 2013 at 9:36 AM

alhamdulillah bestnya..nak ke mana tu?....good info :)

April 5, 2013 at 10:09 AM

kalau xhabis bayar ptptn pun xboleh buat pasport ka? kan lebih kurang mcm hutang gak kan

April 5, 2013 at 10:27 AM

tq share ye shiela, amat berguna ni

April 5, 2013 at 10:51 AM

Waalaikumusalam kak lynn. heee. dekatnya dengan rumah. best tu :)

April 5, 2013 at 10:52 AM

heee. tak jauh mana pun azura. negara jiran aje :)

April 5, 2013 at 10:55 AM

kalau tak silap sheila memang tak boleh hana. kena check balik la dengan kerajaan :)

April 5, 2013 at 10:58 AM

wah senang jer nak bt passport yer..hmm..boleh la ni nak terbang..huhu..

April 5, 2013 at 11:00 AM

my pleasure KA :)

April 5, 2013 at 11:00 AM

senang je Alynn. moh le terbang sesama :))

April 5, 2013 at 11:31 AM

waaaaaaa.. nak terbang ke mana ni sheila? bestnyeee

April 5, 2013 at 11:59 AM

negara jiran je awak. heeeeeeeee.

April 5, 2013 at 1:10 PM

Blom ada pasport lagi :(

April 5, 2013 at 1:45 PM

nak p mana tu buat paspot..mmg sekarang dah mudah tak macam dl//

April 5, 2013 at 1:50 PM

nanti buat ye kak, ajak suami p honeymoon lagi ke? hee :)

April 5, 2013 at 1:50 PM

tahu takpe kan. heee pergi negara jiran je kak izan :)

April 5, 2013 at 5:26 PM

wah dh buat pesepot ni.. mst nak melancong ! yeayy jgn lupe ole2 ye sheila.. hehe ^^

April 5, 2013 at 5:37 PM

wah kak nak kemana tu?? nak ikut :)

April 5, 2013 at 11:35 PM

Kak Sheila nak melancong ke mana tue? Indonesia ke? Zaman sekarang nie dah semakin mudah, kak. Teknologi di hujung jari katanyaaa. Hehehe! :D

April 6, 2013 at 8:36 PM

nk pegi mne la tu melencong...haha..tq sharing info tu ye..sbb passport akak pon dh xpire dh tu :)

April 8, 2013 at 9:25 AM

owh... cmtu.susah gak kan.tq info ni segala2nya baru bg hana.hehe

April 8, 2013 at 10:51 AM

heeee. tahu takpe. hehehe. tak sempat nak beli banyak mar. ongkos terlalu melambung! hehehehe ;p

April 8, 2013 at 11:01 AM

hehhee. kita g jalan2 je. makan angin. hehehhee moh le :)

April 8, 2013 at 11:01 AM

Heee, Indon belum dalam listing lagi. insyallah akan datang mungkin lah. hehehe. tahu takpe. nak buat apa semua mudah kan Arol :)

April 8, 2013 at 11:08 AM

hehhee. my pleasure QH. hee. bagus2 cepat2 renew ye :)

April 8, 2013 at 11:22 AM

sama2 kasih hana. heeee :)

April 8, 2013 at 12:47 PM

gambar lelaki kalau boleh jgn pakai songkok. sbb dia tak terima ... tkut tak lepas nk keluar negara. **tkut pengganas... huhuhh

**sbb hubby bg gmbr time nikah pakai songkok ... dia suh ambil gmbr baru ... erk

April 8, 2013 at 12:54 PM

yeker? wowww. kesian yana. takpe2, pengajaran bersama kan ;)

Post a Comment