PASANG META TAG | norsheilasalleh.blogspot.com

PASANG META TAG

Assalamualaikum...
Pasang meta tag
Kelmarin aku ada share dengan korang camne nak Pasang Seo dalam blog [link]. Ini tutorial kedua yang perlu korang ikut.

Meta tag ialah script HTML tag yang berada dalam HEAD section pada script laman blog anda. Meta tag yang dipasang dalam blog anda akan membantu engine pencarian / crawler untuk memahami laman blog anda dengan lebih mudah semasa di indek. Meta tag juga mengandungi maklumat ringkas mengenai blog anda seperti keyword, description dan sebagainya lagi. Meta tag ini juga tidak akan ada secara automatik apabila anda memasang templete. Untuk itu anda sendiri yang perlu masukkan meta tag tersebut supaya blog anda lebih mesra SEO.

1. Korang perlu pasang Seo dalam blog [link] dulu, baru ikut nombor 2 ya
2. Pasang meta tag :-
*cari kod ini

<title><data:blog.pageTitle/></title>

* gantikan dengan kod ini

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<br/><title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<br/><b:else/>
<br/><title><data:blog.pageTitle/></title>
<br/></b:if>

3. pasang meta tag keyword dan description
* cari kod ini

 <head>

* paste kod ini dibawah

<meta content='ULASAN BLOG ANDA.' name='description'/>
<meta content='KEYWORD BLOG ANDA' name='keywords'/>
<meta content='URL BLOG ANDA' name='subject'/>
<meta content=' blog personal yang penuh dengan tutorial untuk panduan peminat blog.' name='Abstract'/>
<meta content='URL BLOG ANDA' name='copyright'/>
<meta content='NAMA PENULIS' name='author'/>
<meta content='Aeiwi, Alexa, AllTheWeb, AltaVista, AOL Netfind, Anzwers, Canada, DirectHit, EuroSeek, Excite, Overture, Go, Google, HotBot. InfoMak, Kanoodle, Lycos, MasterSite, National Directory, Northern Light, SearchIt, SimpleSearch, WebsMostLinked, WebTop, What-U-Seek, AOL, Yahoo, WebCrawler, Infoseek, Excite, Magellan, LookSmart, bing, CNET, Googlebot' name='search engines'/>
<meta content='CniVOIuMbwDvOnH3uWK1zQ54Y4mwF3Mdcd1t45RI2hg' name='google-site-verification'/>
<meta content='UTF-8' name='Charset'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='information' name='classification'/>
<meta content='General' name='Rating'/>
<meta content='INDEX FOLLOW' name='Robots'/>
<meta content='document' name='resource-type'/>
<meta content='follow,all' name='robots'/>
<meta content='INDEX,FOLLOW, all' name='robots'/>
<meta content='1 days' name='revisit'/>
<meta content='1 Days' name='Revisit-after'/>
<meta content='ID' name='language'/>
<meta content='ID' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='global' name='distribution'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='index,follow,snipet' name='googlebot'/>
<meta content='follow, all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='follow, all' name='Scooter'/>
<meta content='follow, all' name='msnbot'/>
<meta content='follow, all' name='alexabot'/>
<meta content='follow, all' name='Slurp'/>
<meta content='follow, all' name='ZyBorg'/>
<meta content='follow, all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='SPIDERS'/>
<meta content='ALL' name='WEBCRAWLERS'/>

gantikan kod yang berwarna merah mengikut kesesuaian anda
preview, save jika tiada error :)

17 comments

April 25, 2013 at 12:44 PM

sharing is caring ^_^
nice info...

April 25, 2013 at 12:50 PM

hee thank you fina :D

April 25, 2013 at 1:09 PM

nice tutorial...

p/s shawl tribal tuh akak beli free postage je sheila

April 25, 2013 at 1:10 PM

thanks kak mie. heee woah murah gila. macam nak beli je. hehehhe :)

April 25, 2013 at 1:16 PM

thanks shiela..kita sekarang ni tengah beajar ilmu SEo ni..and pasti yang ni dapat membantu...

April 25, 2013 at 1:19 PM

sama-sama kasih Raudzah. alhamdullilah. semoga anda berhasil untuk melakukannya. heee :)

April 25, 2013 at 3:06 PM

hehe..pening2 bila tgk coding ni semua. kihkih
nice sharing sheila :)

April 25, 2013 at 3:14 PM

hehe kak suria, jangan pening. senang je buat ni. hehehe my pleasure kak suria :)

April 25, 2013 at 3:15 PM

hehehe tq share this yer dear

April 25, 2013 at 3:22 PM

hihi my pleasure KA :)

April 25, 2013 at 4:14 PM

baru nak buat tapi ehhh pening pulak. nnti laaa.. hahahhahaa

April 25, 2013 at 4:27 PM

hahaha slow-slow ye ida. hehe pape tanya sheila okey :)

April 25, 2013 at 5:09 PM

Edit HTMl bentuknya dah banyak berubah, saya sampai dah tak berani nak touch, takut ubah punya ubah, saya yang terkezut badak nanti. Tapi tetap nak try apa yang Sheila kasi ni. Tq ya Sheila dah kongsi ilmu di sini.

April 25, 2013 at 5:23 PM

kalau takut sebelum try, better buat back up dulu ya. sheila pun berani cuba, pastu nasib baik ngam. so sheila share dengan kawan2 semua. my pleasure lynn munir :)

April 29, 2013 at 6:49 PM

tutorial yg bagus ni kak sheila=)

April 30, 2013 at 11:00 AM

terima kasih peeja :)

November 11, 2013 at 4:38 PM

salam. tq sheila..selamat da akk paste kat blog..tp mcm sama je rupe dia..hehe ke salah buat gaknye. Anyway tq skali lg...

Post a Comment