RESEPI : SAMBAL GORENG JOHOR | norsheilasalleh.blogspot.com

RESEPI : SAMBAL GORENG JOHOR

Assalamualaikum...
Adik, akak, abang, makcik semua... Kalau berani mengaku anak jati johor berdarah jawa, jangan kata tak pernah makan sambal goreng ye. Piat telinga sorang-sorang kang! hahahaha. First time merasa ni, waktu zaman perkenalan dengan keluarga mertua. Terus jatuh hati, sebab masakan ni special, unik. Lama gak nak dapatkan resepi ni, pastu minggu lepas aku berpeluang masak sendiri kat rumah mertua. hahaha. Puas hati aku, makan berpinggan-pinggan. sedap diratah begitu sahaja tau... Hari ni nak share dengan korang, resepinya.

Bahan :
tempe (2 plastik)
kentang (3 biji)
tauhu (3 keping)
cili padi (ikut sukahati)
ikan bilis (segenggam)
su-un (segenggam kecil)
bawang merah
bawang putih
kicap manis

Caranya :
tempe dan tauhu terus goreng dengan minyak yang panas tanpa dipotong. Lepas dah masak dan garing bolehlah dipotong dadu ya. Kentang potong dadu dan hiris nipis ye, nak senang masak. Cili potong dadu. Kemudian, korang goreng kesemua bahan. Kacau rata, masukkan kicap manis sehingga korang nampak sambal menjadi kehitaman. Bubuh 5 sudu besar pun ok rasanya. Siap dan boleh diratap ya ♥
Walaupun rupamu gelap dek disimbah kicap manis. Rasamu tetap menjadi igauan hatiku, kahkahkahkahhhhh ;p

23 comments

April 29, 2013 at 10:17 AM

uishh, sedap tu..lama tak makan tempe..

April 29, 2013 at 10:24 AM

heee. nanti alyn try lah masak ye. hehehe. akak tengok entri ni pun kecur air liur tau ;p

April 29, 2013 at 10:38 AM

akak ni wpun bukan org jawa/johor, tapi suka jugak mkn tempe. tapi jenis yg goreng je la. kalau husb akak, keturunan bugis. suka betul dia mkn sambal tempe berkentang tu

April 29, 2013 at 10:40 AM

hehe yeker? memang sedap. saya rasa ini yang special kalau bab jawa. makanan dia unik. first time makan terus berpinggan2 kemudiannya. hahahaha ;)

April 29, 2013 at 11:39 AM

Mstlah akk tau dik... tp sejak khwn nie jarang dah akk buat... :D

April 29, 2013 at 11:55 AM

hehehe. kalau balik kg, mesti nak suruh MIL masakkan ini. ihihi. menantu siapa lah ni :)

April 29, 2013 at 1:15 PM

kahkahkahkahhh,... rupa tak penting, rasa yang penting.. ;p

April 29, 2013 at 1:20 PM

ida gelak lain macam je. hahahahhahaha ;p

April 29, 2013 at 2:02 PM

walaupun tak terhidup baunya... tapi mesti sedap kan sampai mengigau... :D

April 29, 2013 at 2:07 PM

hahahaha mampu bagi tengok gambar je kak. hehe. kalau ada kesempatan, bolehlah sheila masakkan utk akak ye. hihi :)

April 29, 2013 at 4:11 PM

wei sedap ni.. wong jowo mmg suko!

April 29, 2013 at 4:27 PM

hahaha jawa la kak zue ;p

April 29, 2013 at 6:46 PM

saye ank jati johor! ala rindunya nk mkn sambal goreng mak buat,,nk sikit kak,hahah

April 29, 2013 at 9:42 PM

assalamualaikum shiela...sedapnya..;)

April 30, 2013 at 12:44 AM

akak org perak... huhuuh... wah sedap tuu nampaknyer

April 30, 2013 at 2:01 AM

sarah suke sambal2 nie.. tp tempe xsuke.. boleh ganti benda lain x?

April 30, 2013 at 10:02 AM

hahah sepp sikit peeja. satu negeri! hihi. okey2, nanti akak masak lagi, akak send dekat peeja ye. hehehe :)

April 30, 2013 at 10:04 AM

waalaikumusalam kak mas. terima kasih. biasa2 je rasanya. mana boleh kalahkan orang yang pandai masak dr kita :)

April 30, 2013 at 10:04 AM

cer try rasa kak izan. memang sedaplah. hihihi :)

April 30, 2013 at 10:07 AM

boleh je sara nak buh benda lain. i mean ayam ke.. ikut sedap tekak je. cuma masakan ada tempe ni wajib bubuh kalau org jawa nak makan. hihi :)

April 30, 2013 at 5:20 PM

Tapi osmet buat, dia letak kacang panjang skali, pun jatuh cinta bila memula try, mmg sedap kan sheila ;)

April 30, 2013 at 5:25 PM

ohh variasi menu tu. hihi. memang sedap. unik sebab pedas, berkicap kan :)

July 2, 2013 at 2:49 PM

hohoho..nampk sedp bebeh

Post a Comment