PASANG SEO DALAM BLOG | norsheilasalleh.blogspot.com

PASANG SEO DALAM BLOG

Assalamualaikum...
SEO. Mungkin ramai tahu, mungkin juga ramai tak amik tahu. For me, as blogger, perlu tahu serba serbi tentang Seo. Meh aku akan terangkan serba sedikit. Tak salah berkongsi ilmu. Dah merata aku cari tips seo ni dekat otai-otai blogger. Antara yang bagi feedback ialah Hanif Idrus dengan Bro Framstone. Yang lain, buat dont know je aku tanya. Its ok. Maybe diorang tak perasan pertanyaan aku.

Tanpa membuang masa setelah potpet potpet kat atas tu, meh aku terangkan sikit apa itu Seo? Seo ni search engine optimization. Seo ini memudahkan blog korang terletak dibahagian atas pencarian di google dan menambahkan trafik blog korang secara maksima. Nak glamor? Jangan risau, ada followers pun dah cukup bagus. Daripada pengikut kita inilah yang rajin membaca dan memberi feedback pada sebuah entri kita. Dan daripada situ, trafik blog meningkat dan sekaligus menaikkan blog anda di kedudukan atas dalam engine pencarian.

Jom kita aplikasikan seo pada blog. First at all, apa yang perlu kita buat adalah tukar tajuk entri di depan, nama blog di belakang. Cer tengok gambar contoh. Sangat tak mesra seo :-
ini tidak mesra Seo ! Hmm (=.=')
Gambar pertama adalah sebelum aku masuk Seo dalam blog. Tajuk entri yang panjang juga tidak bagus untuk Seo ye kawan-kawan. Kena set mind lepas ni. hehehe. Gambar kedua, selepas bubuh Seo dalam blog. Tajuk pun dipendekkan, bagi menepati syarat-syarat untuk nampak lebih kemas dalam dunia blogger. Nampak kemas kan?

ini mesra Seo ! Yeayy (",)
_____________________________________________________
Jangan khuatir lepas dah buka template. Dah lain kan? Takpe, rileks. Ikut langkah yang seterusnya
*Klik CTRL+F untuk cari kod ini.
<title><data:blog.title/></title>
atau
 <title><data:blog.pagetitle/></title>
atau
<data:blog.pagetitle/></title>
Gantikan kod tersebut dengan kod dibawah ini ya
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'> <title><data:blog.title/></title> <b:else/> <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> </b:if>
Preview, pastu save kalau takde error. Try buat entri baru, cuba google, tengok hasilnya. Kalau menjadi, kita ke tutorial seterusnya ya... Dah ready nak pergi next tutorial? Akan bersambung... hihi

25 comments

April 23, 2013 at 2:30 PM

blog akak mesra SEO..Alhamdulillah trafik naik jugak walaupun tak up entry sgt

April 23, 2013 at 2:34 PM

alhamdullilah. bestnya, kak mie dah popular sangat. bagi can dekat sheila ek. kahkahakha ;p

April 23, 2013 at 3:20 PM

baru nak cuba ni harap-harap lah berjaya...

April 23, 2013 at 3:25 PM

Ececehhh dah menjadi la tu. trust me :)

April 23, 2013 at 3:27 PM

tq share this yer

April 23, 2013 at 3:33 PM

haaaa. ida buat gini lah hari tu.. hihihihihi.. jenuh cari xde tick kat expand widjets. tu yang ida paste jee. lantakkk.. sekali jadik. hahahahhaa

April 23, 2013 at 3:39 PM

my pleasure KA, hehe :)

April 23, 2013 at 3:40 PM

hehe. template tak boleh nak tick kan. nasib baik menjadi. semalam sheila cuba nak save, tak boleh. pagi ni tengok dah jadi, ahhahahahah ;p

April 23, 2013 at 4:17 PM

nice entry!! sangat membantu.. zana nak try la..maklumlah blog zana pun suam2 kuku jer.. tq so much dear..

April 23, 2013 at 4:26 PM

my pleasure zana. hehe hopefully zana berjaya buat ye. hihihihi :)

April 24, 2013 at 8:58 AM

akak kalau bab coding2 ni mmg x berapa nak pandai sgt. thanks sharing anyway!

April 24, 2013 at 10:16 AM

my pleasure kak suria. slow belajar insyallah boleh faham. heee. takda orang yang pandai semulajadi kecuali belajar dulu :)

April 25, 2013 at 1:57 AM

yeayyyy kita geng SEOOOO :))
yaya dah lama buat. bila nak ajar ida, mila and nory, sekarang kan blogger setting baru. terus tak tau nak suruh dorang buat macam mana. nasib baikkk sheila ada buat entry baru.

April 25, 2013 at 9:49 AM

dulu sheila pernah buat, tapi tak jadi. setting blog semua lari. kali ni baru menjadi. yihaaaaaa geng SEO sudah . tak sangka boleh buat lepas setting dah bertukar baru ni. hihi. alhamdullilah :D

April 25, 2013 at 11:14 AM

kenapa nory buat tapi takleh save...

die tulis unsaved..

berkali2 save, tak save jugak...

April 25, 2013 at 11:19 AM

nory, kalau dah tekan banyak kali tapi takleh save. nory keluar je. terus buat satu entri baru. dan try share ke fb. cer tengok, menjadi tak tajuk entri kat depan, mana blog kat belakang?

April 26, 2013 at 12:01 PM

shiela saya nak buat SEO ni tapi kan knp kod tu xde??

April 26, 2013 at 12:12 PM

cari kod yang seakannya, ada tak?

May 15, 2013 at 4:56 PM

sama cam nory.. susah layout yang baru ni..

May 15, 2013 at 5:03 PM

senang je sebenarnya. kena hati2 la waktu nak klik. try hard dear :)

June 16, 2013 at 12:00 PM

as-salam.
akak, sy baru je mncubanya.alhamdulillah menjadi. hihi. thanks kak share ni.
simple. nk ke step ke 2 pulak :)

nk buat n3, nanti saya mention akak ye :)

June 16, 2013 at 12:03 PM

as-salam.
akak saya dah cuba buat.
alhamdulillah.menjadi. hihi
thnks ye kak share :)

June 17, 2013 at 10:00 AM

waalaikumusalam adik.. alhamdullilah. terima kasih sudi cuba tutorial akak ni. hehehheee

June 17, 2013 at 10:03 AM

waalaikumusalam awak. alhamdullilah. taniah yanggg. sama2 kasih :)

July 2, 2013 at 2:59 PM

tajuk pendek memg memudhkn pencarian dalam google..=)

Post a Comment